Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Γάλα χωρίς μεσάζοντες στην Πολεμική Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς! Ναι, και στο στράτευμα βρήκε οπαδούς και υποστηρικτές η προσπάθεια κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας και της Πιερίας να πωλούν γάλα χωρίς μεσάζοντες από αυτόματα μηχανήματα τύπου …ΑΤΜ, απευθείας στους καταναλωτές, με χαμηλότερη τιμή από αυτήν που πωλείται σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα και η οποία προβάλετε από το πρακτορείο Reuters, με το χαρακτηριστικό τίτλο «Στον ελληνικό πόλεμο του γάλακτος, οι γαλακτοπαραγωγοί κόβουν τους μεσάζοντες».
Στον »πόλεμο» αυτόν, αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του OnAlert , έχει μπει ήδη η 110 Πτέρυγα Μάχης και η Α’ Στρατιά του Στρατού Ξηράς- αμφότεροι σχηματισμοί της περιοχής Λάρισας- εγκαθιστώντας αυτόματα μηχανήματα πώλησης γάλακτος και …χύμα σε χώρους προσέλευσης στρατιωτικών και των οικογενειών τους, σε φθηνότερες τιμές από τον ανταγωνισμό!
Αλλωστε και η γενικότερη -πέραν του στρατεύματος - προσπάθεια, έχει αφετηρία την Θεσσαλική πρωτεύουσα: Ο συνεταιρισμός «ΘΕΣ γάλα ΠΙΕΣ» ιδρύθηκε στα τέλη του 2010, με αφετηρία τη Θεσσαλία και την Πιερία και με έδρα τη Λάρισα. όπου σήμερα μπορεί κανείς να βρει 14 αυτόματα μηχανήματα πώλησης που με ένα πάτημα του κουμπιού βγάζουν όχι αναψυκτικά ή σάντουιτς, αλλά… γάλα.
Για πρώτη φορά πανελλαδικά τον Οκτώβριο του 2013 εγκαταστάθηκαν αυτόματες μηχανές εμφιάλωσης γάλακτος νέας τεχνολογίας στις γειτονιές της Λάρισας, με μεγάλη ανταπόκριση του αγοραστικού κοινού:«Κόσμος περίμενε στην ουρά 20 με 30 λεπτά για να αγοράσει γάλα!», δηλώνει ο 37χρονος κ. Κωνσταντίνος Γουγούλιας, γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού, περιγράφοντας την πρώτη μέρα που τοποθετήθηκαν τα μηχανήματα. «Τους λέγαμε, περιμένετε, πρέπει να γεμίσουμε τα μηχανήματα πρώτα».«Τα νέα αυτόματα μηχανήματα της πόλης έχουν, σε μικρή κλίμακα, λύσει ένα πρόβλημα που οι ηγέτες της Ελλάδας και οι διεθνείς δανειστές τους προσπάθησαν και απέτυχαν να αντιμετωπίσουν», σημειώνεται στο ρεπορτάζ του Reuters.
Αρχή από την Πολεμική Αεροπορία
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OnAlert στο χώρο του στρατεύματος ο πρώτος αυτόματος πωλητής εγκατασταθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης. Ο Συνεταιρισμός δίνει μηναίο μίσθωμα 200 ευρώ και η μέση ημερήσια κατανάλωση γάλακτος είναι το διάστημα αυτό, περίπου στα 200 λίτρα, όπως μας πληροφορούν στρατιωτικές πηγές.
Μετά την θετική ανταπόκριση που είχε η προσπάθεια του συνεταιρισμού και το Στρατιωτικό Πρατήριο Λάρισας(ΣΠΛ), ακολουθώντας το παράδειγμα της 110 ΠΜ, προχώρησε στην εγκατάσταση αυτόματων μηχανών.
Το επόμενο βήμα από το ΓΕΣ με «shop in shop»
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πηγές του ΓΕΣ:
Στις 28 Ιανουαρίου 2014, το ΣΠΛ υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τον συνεταιρισμό για την εγκατάσταση αυτόματου πωλητή φρέσκου αγελαδινού γάλακτος, με καθεστώς «shop in shop». Η συμφωνία συνεργασίας έχει διάρκεια 1 έτους με ημερομηνία έναρξης την 14η Φεβ 14 και ο αυτόματος πωλητής άρχισε να λειτουργεί την 20η Φεβ 14, πλησίον της εισόδου του Τμήματος Αυτοεξυπηρέτησης του ΣΠ Λάρισας (ΣΠΛ). Ήταν μια κίνηση που έτυχε της ενθάρρυνσης του τότε Διοικητή Στρατιάς και σημερινού Α/ΓΕΣ αντιστρατήγου Χρ. Μανωλά.
Ο συνεταιρισμός «ΘΕΣ γάλα ΠΙΕΣ», καταβάλει στο ΣΠΛ, ως μηνιαίο μίσθωμα το ποσό των 200 ευρώ.
Αγορά γάλακτος από το μηχάνημα αυτό (Φωτογραφίες από το ΣΠΛ), μπορεί να πραγματοποιηθεί από το προσωπικό, που δικαιούται να προβαίνει σε αγορές από το ΣΠΛ. Η τιμή του 1 λίτρου γάλακτος, ανέρχεται στο 1 ευρώ και με τη χρήση προπληρωμένης κάρτας, η τιμή ανέρχεται στα 0,90 λεπτά το λίτρο.Η μέση ημερήσια κατανάλωση γάλακτος στο μηχάνημα του ΣΠ Λάρισας, ανέρχεται περίπου σε 130 λίτρα ημερησίως.
Το Φρέσκο, Παστεριωμένο, Ποιοτικό και πάνω από όλα Ασφαλές γάλα, όπως αναφερεται από τον συνεταιρισμό, συλλέγεται από φάρμες παραγωγών της Λάρισας, παστεριώνεται σε σύγχρονες και πιστοποιημένες εγκαταστάσεις και φτάνει άμεσα στις δεξαμενές των αυτόματων μηχανών εμφιάλωσης γάλακτος. Πρόκειται για ένα κλειστό κύκλωμα όπου το γάλα δεν έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον ενώ καταπονείται ελάχιστα κρατώντας το μέγιστο των θρεπτικών του συστατικών.
Και …χύμα, στο μπουκάλι σου!
O καταναλωτής επιλέγει την ποσότητα που επιθυμεί, 1 και 1/2 λίτρο καθώς και τη συσκευασία που επιθυμεί, γυάλινο επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι και πλαστικό μιας χρήσης μπουκάλι. Υπάρχει και η δυνατότητα για τον καταναλωτή να χρησιμοποιήσει δικό του μπουκάλι αναλαμβάνοντας την ευθύνη τήρησης όλων των όρων υγιεινής.Στη Λάρισα, ανεφοδιάζονται οι αυτόματοι πωλητές μέχρι και τρεις φορές την ημέρα.
Σήμερα ο «ΘΕΣγάλα-Πιες» απαρτίζεται από 102 αγελαδοτρόφους παραγωγούς – μέλη, διαθέτει 58 μονάδες παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, παράγει 130 τόνους γάλα ημερησίως (ποσότητα που αντιστοιχεί στο 10% της εγχώριας παραγωγής) και σύμφωνα με τις φετινές προβλέψεις ο τζίρος αναμένεται να φτάσει τα 30.000.000 ευρώ.
Εύκολη εξοικείωση με τους αυτόματους πωλητές.
Στέλεχος του συνεταιρισμού εξηγεί (Andro.gr):Τον Οκτώβριο του 2013 καταφέραμε να αναπτύξουμε εμπορική δραστηριότητα: τα ιδιόκτητα καταστήματα «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς» – ATM φρέσκου γάλακτος είναι μια καινοτόμα δράση προκειμένου να διαθέσουμε το τελικό μας προϊόν. Ξεκινήσαμε με τέσσερις αυτόματους πωλητές σε διάφορα σημεία της Λάρισας και σύντομα τους αυξήσαμε σε δέκα. Εξαρχής είχαμε κρυφό πόθο να βγούμε στη μεταποίηση και ψάχναμε τρόπους. Καταλήξαμε σε αυτή τη λύση: να πουλάμε ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας σε τιμή ανταγωνιστική, αποσυνδεδεμένη από το κόστος συσκευασίας. Νωρίτερα, είχαμε εντοπίσει κάποια σημεία στην Ιταλία όπου παραγωγοί πωλούσαν νωπό γάλα σε αυτόματους πωλητές, αλλά πουθενά δεν το είδαμε να γίνεται οργανωμένα. Για την προετοιμασία συνεργάστηκε όλος ο διοικητικός τομέας: η διεύθυνση ζώνης γάλακτος, η διεύθυνση μάρκετινγκ και μια πλειάδα εξωτερικών συνεργατών όπως ψυκτικοί, μηχανικοί, διαφημιστές, γραφίστες. Οι προβλέψεις μας ήταν αρκετά επιφυλακτικές. Φοβόμασταν ότι οι Λαρισαίοι καταναλωτές δεν θα εξοικειώνονταν με τους αυτόματους πωλητές. Αντ’ αυτού όμως, βλέπουμε να περιμένουν στην ουρά για να αγοράσουν φρέσκο γάλα –οι αυτόματοι πωλητές έχουν γίνει χώροι συνάντησης της γειτονιάς… Ήδη πουλάμε 7 τόνους γάλακτος καθημερινά, ανεφοδιάζοντας τους αυτόματους πωλητές μέχρι και τρεις φορές την ημέρα. Ο κόσμος προμηθεύεται το γάλα σε γυάλινο δοχείο πολλών χρήσεων είτε σε πλαστικό μιας χρήσης με 1 ευρώ το λίτρο, ενώ με τη χρήση προπληρωμένης κάρτας έχει επιπλέον έκπτωση 10 λεπτά το λίτρο.
<<Προτιμώ Ελληνικά!>>
Βεβαίως και πρόκειται για θετικές προσπάθειες από τους στρατιωτικούς σχηματισμούς της Λάρισας στην κατεύθυνση ενίσχυσης του καταναλωτή με υγιείς τρόπους – μέσα από τον ανταγωνισμό- και απ ευθείας από τους συνεταιρισμένους παραγωγούς, χωρίς μεσάζοντες. Εκείνο ωστόσο που πρέπει να προσέξουν οι Ενοπλες Δυνάμεις στην κατεύθυνση αυτή είναι να περάσει η νοοτροπία στα στελέχη που βγαίνουν στην αγορά ή εμπλέκονται με προμήθειες κλπ να προτιμούν τα Ελληνικά προϊόντα όπου αυτό είναι δυνατόν, τουλάχιστον σε θέματα ένδυσης, υπόδησης,διατροφής κλπ.Το πρώτο βήμα βεβαίως είναι το θεσμικό πλαίσιο να τους δίνει αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα να τους παροτρύνει με θεσμικό τρόπο: Οπότε τον πρώτο λόγο έχουν οι ηγεσίες. Και όταν θέλουν μπορούν : Όπως το Πολεμικό Ναυτικό ΄το οποίο προκήρυξε και διαγωνισμό όπου ζητά μόνο ελληνικά προϊόντα - και μπράβο του!
Θα επανέλθουμε διότι θετικά σημάδια υπάρχουν…
Διαβάστε ακόμη:
Τα «πιλάφια» οι «καραβανάδες» και ο πόλεμος απαξίωσης των στρατιωτικών
«Οι στρατιωτικοί δεν μπορεί να είναι «δημόσιο πτυλεοδοχείο»
Οι Έλληνες κατασκευαστές αμυντικού υλικού «χτυπάνε καμπανάκι κινδύνου»