Στρατιωτικοί γιατροί και οπλίτες κάνουν το αγροτικό τους στην εποχή του κορωνοϊού

Του Κώστα Αλατζά

Το άνοιγμα των συνόρων και των αεροδρομίων και οι αυξημένες ανάγκες για ελέγχους  των τουριστικών αφίξεων στα σημεία εισόδου της χώρας έχουν θέσει στις υπηρεσίες της πολιτείας περισσότερους από 120 στρατιωτικούς γιατρούς, νοσηλευτές ακόμη και γιατρούς-οπλίτες υπόχρεους θητείας που κάνουν το αγροτικό τους σε συνθήκες covid-19.

Κατά την περίοδο της πανδημίας οι ένοπλες δυνάμεις συνεισέφεραν με τη διάθεση προσωπικού και τη παραχώρηση υγειονομικού υλικού στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών αλλά και ελλείψεων που  υπήρχαν στο δημόσιο σύστημα  υγείας. Διατέθηκαν στρατιωτικοί γιατροί και ιατρικός εξοπλισμός ενώ παρασκευάστηκαν 25.000 λίτρα αντισηπτικών και κατασκευάστηκαν 50.000 χειρουργικές μάσκες, εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο δόθηκε σε δημόσια νοσοκομεία.

Η συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο δημόσιο σύστημα υγείας συνεχίζεται και την περίοδο του καλοκαιριού στην προσπάθεια που καταβάλει η Ελλάδα να ενισχύσει με ασφαλή τρόπο τον τουρισμό. Με το άνοιγμα των συνόρων, την 1η Ιουνίου, κλιμάκια στρατιωτικών γιατρών, υπό τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για κορωνοϊό σχεδόν σε όλα τα σημεία εισόδων της χώρας. Περίπου 80 στελέχη και οπλίτες του Στρατού και τουλάχιστον 40 στελέχη από το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία προσφέρουν εντατικά τις υπηρεσίες της στα αεροδρόμια της Κρήτης, της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Κω, της Σάμου, της Αλεξανδρούπολης, της Σκιάθου και της Ζακύνθου. 

Μάλιστα, όπως αναφέρει πηγή του ΓΕΣ στο OnAlert,  γιατροί που υπηρετούν τη θητεία τους κάνουν το αγροτικό τους συμμετέχοντας στα κλιμάκια που διενεργούν ελέγχους στα αεροδρόμια ή κάνοντας βάρδιες σε νοσοκομεία των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Τις υπηρεσίες σε δημόσια νοσοκομεία , όταν απαιτείται προσφέρουν επίσης και στρατιωτικοί γιατροί και νοσηλευτές.