Στην εορτή του Προστάτη της ΠΑ ο ΥΕΘΑ – Τι είπε για F-16, Belharra και κορβέτες [pics]

Ο ΥΕΘΑ κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη σήμερα, Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022, στον επίσημο εορτασμό του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων, στη Δεκέλεια.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιάνος Πετράκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς. Παρευρέθησαν επίσης βουλευτές, Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών, απόστρατοι αρχηγοί και αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.

 

Μετά το πέρας της τελετής, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις προς τους στρατιωτικούς συντάκτες: Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το πώς προχωρά η χώρα στο επίπεδο των εξοπλισμών, ο ΥΕΘΑ απάντησε:

«Δεν θα σταματήσει η εντατική προσπάθεια για να ισχυροποιηθούν ακόμα περισσότερο οι Ένοπλες Δυνάμεις με μέσα. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της προσπάθειας και σήμερα -κατά τη διάρκεια της εορτής της Πολεμικής Αεροπορίας- πέταξαν δύο καινούργια “Rafale”, τα δύο που ανήκουν στη δεύτερη εξάδα που όπως ξέρετε είναι υπό παράδοση αυτό το διάστημα στην Πολεμική Αεροπορία. Μόλις ήρθαν από την Γαλλία. Τα παρέλαβε ένα άλλο “Rafale” που απογειώθηκε από τη βάση του στην Τανάγρα».

Τα επόμενα τέσσερα Rafale από τη δεύτερη εξάδα θα παραδοθούν στο προσεχές διάστημα, με ρυθμό περίπου ένα ανά μήνα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός.

Προχωρούν με ταχείς ρυθμούς τα προγράμματα για τα F-16 και τις φρεγάτες FDI

«Όπως σας είπα, το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας προδιαγράφεται λαμπρό αφού ήδη εντάσσονται τα Rafale, προχωρά με ταχείς ρυθμούς ο εκσυγχρονισμός των ογδόντα τριών F-16 στην εκδοχή Viper, την πιο προηγμένη εκδοχή στον κόσμο σήμερα. Έχει παρθεί η απόφαση για τον εκσυχρονισμό και των F-16 Block 50. Η Ελλάδα έχει μπει στο πρόγραμμα F-35, σε μερικούς μήνες περιμένουμε την απάντηση στο LOR που έχουμε στείλει προκειμένου να εξελιχθεί κι αυτή η διαδικασία και έπεται συνέχεια.

«Η Πολεμική Αεροπορία μπαίνει πλέον στην ψηφιακή εποχή, όπου η ταχύτητα μετάδοσης πληροφορίας, βοηθούν τον χειριστή να εκτελεί καλύτερα την αποστολή του»

Μια που λέω λοιπόν για ψηφιακή εποχή, χθες στην Γαλλία στα Ναυπηγεία της Group Naval, στη Λωριάν της βορειοδυτικής Γαλλίας, παρέστην στην τελετή καθέλκυσης της πρώτης φρεγάτας Belh@rra – FDI, για λογαριασμό του Γαλλικού Ναυτικού, το πρώτο καράβι αυτού του είδους που καθελκύεται αυτές τις μέρες.

«Μία μεγάλη μέρα για τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, για το γαλλικό Ναυτικό, ασφαλώς όμως με σημασία και για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού ακολουθεί το δεύτερο καράβι που θα είναι για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού. Η δεύτερη λοιπόν φρεγάτα, ναυπηγείται ήδη εκεί στα Ναυπηγεία της Group Naval, με ταχείς ρυθμούς. Το πρόγραμμα είναι μπροστά όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Όπως ξέρετε, τα δύο καράβια θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό, αρχές και τέλος του 2025. Είχα την ευκαιρία να δω από κοντά τις εργασίες ναυπήγησης, τις δυνατότητες αυτού του πολύ μεγάλου πλοίου, τις ψηφιακές ιδίως δυνατότητες που έχει, αφού στην ουσία κι αυτό μετατρέπεται σε ένα ψηφιακό κέντρο μετάδοσης και επεξεργασίας κάθε πληροφορίας που όπως είναι κατανοητό, δημιουργεί νέες δυνατότητες στο τακτικό περιβάλλον, το ναυτικό και όχι μόνο, καθώς και τις μεγάλες δυνατότητες που έχει σε επίπεδο εξοπλισμού».

Τι γίνεται με το πρόγραμμα των κορβετών Gowind

Ο κ.Παναγιωτόπουλος απάντησε επίσης και σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα των κορβετών Gowind. «Eίναι μία απόφαση που θα μας απασχολήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Περιμένουμε αυτή τη στιγμή τις τελικές προτάσεις των Γάλλων και των Ιταλών, οι οποίοι θα είναι στην τελική φάση επιλογής», δήλωσε.

«Νομίζω είμαστε κοντά στη λήψη απόφασης, ασφαλώς πριν από το τέλος του έτους και γι’ αυτό το ζήτημα. Και βέβαια υπάρχει και η άσκηση της option, της εναλλακτικής δηλαδή, για τέταρτη φρεγάτα ανάλογα με το πώς θα αξιολογηθούν οι τελικές προτάσεις που θα έρθουν από τους “φιναλίστ”, αν θέλετε, και γι’ αυτό το πρόγραμμα. Είμαστε κοντά θα έλεγα σε αποφάσεις».

Τέλος, ο ΥΕΘΑ μιλώντας για τις στενές σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας, επισήμανε ότι μετέφερε στον Γάλλο ομόλογό του, Σεμπαστιάν Λεκαρνύ, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την Τουρκία σε καθημερινή σχεδόν βάση, λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις για την υποστήριξη του ευρωπαϊκού μας εταίρου.

«Όλα αυτά τα εξοπλιστικά που κάνουμε τη Γαλλία, η συμφωνία που έχουμε υπογράψει, η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που υπάρχει σ’ αυτή τη συμφωνία κι έχουν διατυπώσει την άποψή τους να εφαρμοστεί, εάν απαιτηθεί, νομίζω αποδεικνύουν καλύτερα απ’ όλα την ποιότητα και το βάθος αυτής της συμμαχικής σχέσης», κατέληξε ο ΥΕΘΑ.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την τελετή εορτασμού:

Φωτογραφίες Intime News