* Του Κώστα Σαρικά
Η κλιμάκωση των επιθέσεων από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα αυξάνει στο ανώτατο επίπεδο την επιφυλακή του πληρώματος της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» την ώρα που το Ελληνικό πλοίο περιμένει από ώρα σε ώρα το σήμα για να αναλάβει δράση. Οι μαζικές επιθέσεις με drones τα τελευταία 24ωρα όχι μόνο με στόχο εμπορικά πλοία αλλά και τις Μονάδες Επιφανείας στις αρμάδες «ASPIDES» και «PROSPERITY GUARDIAN» που πλέουν στην περιοχή δείχνουν ότι η αποστολή της φρεγάτας του Πολεμικού μας Ναυτικού μόνο απλή και εύκολη δεν είναι. Και τα τρία υπόλοιπα πλοία της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «ΑSPIDES» ήδη έχουν ανοίξει πυρ έναντι των drones τα οποία εκτοξεύονται κατά κύματα από την Υεμένη. Είτε χρησιμοποιώντας τα πυροβόλα τους, είτε ακόμα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Aster και SM2 προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις απειλές.
Σε μπαράζ χτυπημάτων έχουν προχωρήσει και τα πλοία της επιχείρησης «PROSPERITY GUARDIAN» με τη μερίδα του λέοντος να κατέχουν τα Αμερικανικά αντιτορπιλικά Arleigh Βurke αλλά και τα υπόλοιπα πλοία – Βρετανικά κυρίως αλλά και φρεγάτα από τη Δανία – τα οποία συνοδεύουν το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower.
Ως ιδιαίτερα απαιτητική αποστολή με υψηλό βαθμό δυσκολίας χαρακτηρίζουν τη συμμετοχή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην επιχείρηση «ASPIDES» Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού με εμπειρία σε πολυεθνικές αποστολές. Άλλωστε πρόκειται για την μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση την οποία έχει οργανώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τόσο η εν εξελίξει Επιχείρηση «IRINI» ανοιχτά της Λιβύης για την διασφάλιση του εμπάργκο όπλων όσο και στο παρελθόν η Επιχείρηση «ATALANTA» για την προστασία εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Σομαλών ανταρτών σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με την Επιχείρηση «ASPIDES» ειδικά στην παράμετρο επικινδυνότητα για τα πλοία τα οποία συμμετέχουν.
Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» καλείται να επιχειρήσει σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από το γνώριμο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έναντι απειλών κυρίως από τον αέρα είτε πρόκειται για drones, είτε για βαλλιστικούς πυραύλους.
Με δεδομένο ότι το πλοίο δεν διαθέτει τεχνολογία αιχμής και επιπλέον δεν αποτελεί Μονάδα με έμφαση στον αντιαεροπορικό πόλεμο, το πλήρωμα θα κληθεί να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που διαθέτει. Το Ναυτικό Επιτελείο υπερέβαλλε εαυτόν για την ενίσχυση της φρεγάτας με επιπλέον οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα δίνοντας έμφαση στη θωράκιση του πλοίου με μια σειρά από όπλα εγγύς προστασίας – αιχμή τα δύο Phalanx – τα οποία έρχονται να προστεθούν στους πυραύλους ESSM και στο ισχυρό πυροβόλο MK45 των 127mm.
Με συνεχείς συναγερμούς αντίδρασης σε κάθε σενάριο και κυρίως στην ταυτόχρονη αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών από αέρος το πλήρωμα βρίσκεται συνεχώς σε πλήρη εγρήγορση από τη στιγμή που απέπλευσε από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr τα πλοία της Επιχείρησης «ASPIDES» θα αλληλοκαλύπτονται πλέοντας σε σχετικά κοντινές αποστάσεις. Έτσι η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» θα υποστηρίζεται έναντι κάθε απειλής από Μονάδες που διαθέτουν πιο σύγχρονη τεχνολογία. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για αποστολή η οποία θα προσθέσει στο πλήρωμα τεράστια επιχειρησιακή εμπειρία.
Ταυτόχρονα όμως η συμμετοχή στην Επιχείρηση «ASPIDES» καταδεικνύει την ανάγκη ανανέωσης των Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού με σύγχρονα πλοία αλλά και την ανάγκη αποφάσεων για τη νέα Δομή του Στόλου με πλοία τα οποία θα μπορούν να επιχειρούν σε ανοιχτές θάλασσες με δυνατότητες αντιμετώπισης κάθε απειλής.
Και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά διαφορετικός θα ήταν ο ρόλος της Ελλάδας στην Επιχείρηση «ASPIDES» αν ήδη διέθετε τις φρεγάτες FDI κλάσης «ΚΙΜΩΝ» με τις πανίσχυρες δυνατότητες αντιμετώπισης κάθε είδους απειλής πόσο μάλλον στον αντιαεροπορικό πόλεμο. Δυνατότητες που απέχουν έτη φωτός από όσες δίνουν τα πλοία ενδιάμεσης λύσης τα οποία προτείνονται προς απόκτηση.