Στεφανής: Τι απάντησε για την Ετήσια Υγειονομική Εξέταση στελεχών των ΕΔ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής μίλησε σχετικά με τη δυνατότητα των στελεχών και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων να πραγματοποιούν την ετήσια υγειονομική τους εξέταση, έπειτα από σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, από βουλευτές της αντιπολίτευσης για το ζήτημα αυτό.

Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Λεωνίδας Στολτίδης με θέμα «Ετήσια Υγειονομική Εξέταση (ΕΥΕ) στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως (ΓΣΝΕ) στη Θεσσαλονίκη», με τον ΥΦΕΘΑ να διευκρινίζει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο αλλά και τις ενέργειες που δρομολογεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής είπε χαρακτηριστικά ότι: «Στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για το προσωπικό, υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ και αφού συνεκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες, διερευνάται ήδη η δυνατότητα ώστε στελέχη περιοχών ευθύνης διαφόρων σχηματισμών, όπου έχει διαπιστωθεί ότι διανύονται μεγάλες αποστάσεις, με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους για την ασφάλειά τους, να εκτελούν την περιοδική υγειονομική τους εξέταση στις τοπικές δημόσιες δομές Υγείας».

Το νομικό πλαίσιο

Ο κ. Στεφανής διευκρίνισε ότι , σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 4 ΠΔ 432/1983), η πρόβλεψη για χρήση κατά σειρά των στρατιωτικών, δημόσιων δομώνυγείας εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον από πλευράς κόστους, εξοικονομώντας πόρους, δεν αυξάνει το ήδη επιβαρυμένο, ειδικά κατά την παρούσα περίοδο λόγω της υγειονομικής κρίσης, έργο των κρατικών νοσοκομείων ενώ ταυτόχρονα δίνει στην υπηρεσία τη δυνατότητα ελέγχου της υγειονομικής κατάστασης και της σωματικής ικανότητας του προσωπικού, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο της επιχειρησιακής του κατάστασης.

Περαιτέρω, κάθε στέλεχος με το εφαρμοζόμενο σύστημα υλοποίησης της ΕΥΕ, ολοκληρώνει εντός μίας (1) ημέρας, εξέταση από δώδεκα (12) διαφορετικές ειδικότητες, συμπεριλαμβανομένου του εργαστηριακού και απεικονιστικού ελέγχου, ενώ στο τέλος δίδονται στο στέλεχος συνολικές οδηγίες για τα θέματα υγείας του. Συνεπώς, το σύστημα αυτό θεωρείται αρτιότατο, όσον αφορά στο εύρος της πρόληψης, αλλά και στη ταχύτητα που αυτό πραγματοποιείται.

Το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως

Όσον αφορά στους στρατιωτικούς που υπηρετούν στο νομό Καστοριάς -στους οποίους αναφέρονται οι ερωτώντες βουλευτές- και κινούνται για υγειονομικές εξετάσεις στο 424 ΓΣΝΕ, λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση που ανέρχεται σε 14,67 ευρώ για αυθημερόν κίνηση, και αντίτιμο εισιτηρίου, εφόσον εγκριθεί κίνηση με επιβατηγό όχημα ιδιωτικής χρήσης, υπό την προϋπόθεση ότι η χιλιομετρική απόσταση υπερβαίνει τα 60 χλμ, ενώ λαμβάνονται, ανά περίπτωση, και μέτρα περιορισμού του κόστους με χρήση υπηρεσιακών μέσων.

Εν προκειμένω, το εκτιμώμενο κόστος εξαρτάται από τον αριθμό των μετακινουμένων στελεχών, τα οποία σε ετήσια βάση ανέρχονται κατά μέσο όρο σε τριακόσια (300), και η συνολική επιβάρυνση δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.

Η χρήση πολιτικών νοσοκομείων

Αντιθέτως, σε περίπτωση γενικευμένης χρήσης πολιτικών νοσοκομείων, αντί των στρατιωτικών νοσοκομείων, η επιβάρυνση του προϋπολογισμού του ΓΕΣ, για την αποζημίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με βάση το τιμολόγιο δαπανών νοσηλίων του Δημοσίου, είναι μεγαλύτερη από το συνολικό ποσό που καταβάλλεται για οδοιπορικά έξοδα.

Για τα στελέχη της ΠΑ, η περιοδική εξέτασηδιενεργείται στο κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής (ΚΑΙ), στο 251 ΓΝΑ ή στην υγειονομική υπηρεσία της μονάδας, ανάλογα με την κατηγορία της πτητικής καταλληλότητάς τους, ενώ για το Πολεμικό Ναυτικό, η ΕΥΕ του προσωπικού εκτελείται μόνο στα ναυτικά νοσοκομεία και δεν απαιτείται μετακίνηση του σε κρατικά νοσοκομεία, κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Intime News