Σεμινάριο κατασκοπείας από το Πάντειο για στελέχη των ΕΔ!

Έναν ιδιαίτερα χρήσιμο σεμιναριακό κύκλο και για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφάλειας για την Πληροφόρηση, την Κατασκοπεία,τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, την Ασφάλεια, την Παραπληροφόρηση,τις Ψυχολογικές Επιχειρήσεις,΄την Μυστική Δράση κ.α. σχετικά αντικείμενα πραγματοποιεί τον Μάιο το  Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ)  του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.
Κύρια ενασχόληση του σεμιναρίου είναι η μελέτη του ρόλου της πληροφόρησης στις διεθνείς σχέσεις και τη στρατηγική.
Στα πλαίσια αυτά:

• παρουσιάζεται και αναλύεται ενδελεχώς η έννοια της Πληροφόρησης-Κατασκοπείας (Intelligence-Espionage) και η σημασία της για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Πιο συγκεκριμένα, θα αναλυθούν κεντρικά ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία της πληροφόρησης, όπως ο κύκλος πληροφόρησης (συλλογή, ανάλυση και διανομή πληροφοριών), οι σχέσεις αναλυτή και αποδέκτη του προϊόντος της πληροφόρησης και η πολιτικοποίηση του προϊόντος της πληροφόρησης. Η ανάλυση των παραπάνω θα συνοδεύεται από σύγχρονα και ιστορικά παραδείγματα.
• εξετάζεται η έννοια της αποτυχίας των υπηρεσιών πληροφοριών και το φαινόμενο του στρατηγικού αιφνιδιασμού. Το σεμινάριο θα παρουσιάσει μια τυπολογία σχετικά με τα αίτια και το είδος των αποτυχιών, ενώ η ανάλυση των παραπάνω θα γίνει με αναφορά σε ιστορικά και σύγχρονα παραδείγματα.

• αναλύεται ενδελεχώς ο ρόλος της προπαγάνδας, των ψυχολογικών επιχειρήσεων και της στρατηγικής επικοινωνίας στο σύγχρονο θέατρο επιχειρήσεων, καθώς και ο ρόλος της μυστικής δράσης στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής.
• προσεγγίζονται ειδικά θέματα Πληροφόρησης, όπως είναι η οικονομική κατασκοπεία, η παραπλάνηση στην ειρήνη και στον πόλεμο και η σχέση μεταξύ της Πληροφόρησης και της Δημοκρατίας.    

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

Εισαγωγή στην έννοια της Πληροφόρησης
• Θεωρητικές Προσεγγίσεις στην έννοια της Πληροφόρησης
• Κύκλος Πληροφόρησης
• Πληροφόρηση και Διαδικασία Λήψης Αποφάσεων

Αποτυχίες και Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Πληροφοριών
• Αποτυχίες Υπηρεσιών Πληροφοριών
• Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Πληροφοριών

Προπαγάνδα, Ψυχολογικές Επιχειρήσεις και Μυστική Δράση
• Ο ρόλος των ΜΜΕ στο Σύγχρονο Θέατρο Επιχειρήσεων
• Στρατηγική Επικοινωνία και Σύγχρονος Πόλεμος
• Μυστική Δράση και Εξωτερική Πολιτική

Ειδικά Θέματα Πληροφόρησης και Κατασκοπείας
• Οικονομική Κατασκοπεία
• Παραπλάνηση
• Πληροφόρηση και Δημοκρατία

Υπεύθυνος Προγράμματος – Διδάσκων:  

Χάρης Παπασωτηρίου
Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής

Διδάσκοντες:
Ανδρέας Ν. Λιαρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Ιωάννης Λ. Κωνσταντόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Σοφία Τζαμαρέλου, Ερευνήτρια Ι.ΔΙ.Σ.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ:
Εκδήλωσης ενδιαφέροντος – υποβολής ΑΙΤΗΣΕΩΝ: Τετάρτη 6 Μαΐου 2015
Ημερομηνίες διεξαγωγής:
Παρασκευή 8 Μαΐου2015 (16:00-20:00)
Παρασκευή 15 Μαΐου2015 (16:00-20:00)
Παρασκευή 22 Μαΐου2015 (16:00-20:00)
Παρασκευή 29 Μαΐου2015 (16:00-20:00)

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Προκειμένου να καλυφθεί μέρος των εξόδων των σεμιναρίων, το κόστος συμμετοχής σε κάθε κύκλο ανέρχεται στο ποσόν των:
–  180 Ευρώ για το ευρύ κοινό.
–  90 Ευρώ για τους προπτυχιακούς / μεταπτυχιακούς φοιτητές.
–  90 Ευρώ για τους δόκιμους ερευνητές και τα στελέχη του Ι.ΔΙ.Σ.
Θα δοθεί υποτροφία σε τέσσερις (4) ανέργους, που διαθέτουν την αντίστοιχη κάρτα.  Οι τέσσερις (4) πρώτοι αιτούντες και κατέχοντες ισχύουσα κάρτα ανεργίας, θα παρακολουθήσουν τα Σεμινάρια χωρίς το κόστος συμμετοχής. 
ΥΛΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ:
Στους συμμετέχοντες θα δίδεται υλικό σε CD-ROM (power point εισηγήσεων και ενδεικτική βιβλιογραφία).

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ:
Μετά το πέρας κάθε κύκλου θα δίδεται Πιστοποιητικό Συμμετοχής, εφόσον ο συμμετέχων έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον τις πέντε από τις οκτώ εισηγήσεις. 

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Το πρόγραμμα απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό, όπως διπλωμάτες, στρατιωτικούς, δημοσιογράφους και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τo εξεταζόμενο αντικείμενο, καθώς και σε φοιτητές (προπτυχιακούς ή/και μεταπτυχιακούς).  
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν την αίτηση συμμετοχής τους, μαζί με σύντομο βιογραφικό σημείωμα, μέχρι την αναγραφόμενη ημερομηνία (Τετάρτη 6  Μαΐου 2015).  Οι αιτήσεις μπορούν είτε να υποβάλλονται καθημερινά (10.00-14.00) στα γραφεία του Ι.ΔΙ.Σ., είτε να αποσταλούν ταχυδρομικά (Χίλλ 3-5, 105 58 Αθήνα), ή ηλεκτρονικά (deca@idis.gr) ή με fax (210 3313575).  

το  Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ) είναι το αποτέλεσμα πολύχρονων προσπαθειών για τη δημιουργία ενός φορέα που να συντονίζει το ερευνητικό και επιμορφωτικό έργο των διεθνολόγων του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, δημιουργώντας παράλληλα το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη της συνεργασίας με παρόμοια ιδρύματα στο εξωτερικό.Το Ι.ΔΙ.Σ, το οποίο ιδρύθηκε το 1989 με πρωτοβουλία του Καθηγητή κ. Δημήτρη Κώνστα, είναι ένα Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο (Ε.Π.Ι.) που ανήκει οργανικά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνδέεται με το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, διατηρώντας ευρεία διοικητική και οικονομική αυτονομία.