Τα όσα αναφέρονται σε επιστολή στελεχών της 21ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας είναι σημαντικά και πρέπει άμεσα να διερευνηθούν. Όπως προκύπτει από τα όσα καταγγέλονται κάποιοι λειτούργησαν τουλάχιστον ερασιτεχνικά ,”απογείωσαν” όλη τη ταξιαρχία για συνεκπαίδευση με αξιωματικούς από το Κατάρ ,χωρίς να έχουν εκδοθεί οι σχετικές διαταγές.
Σύμφωνα με την επιστολή που έφθασε στον ΣΥΣΜΕΔ:
«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα πρωτόγνωρο γεγονός που μας απασχολεί και χρήζει άμεσης παρέμβασης ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον. Υπηρετούμε στην 21 ΤΘΤΑΞ. Ακουγόταν από καιρό ότι θα ερχόταν η σχολή Ευελπίδων από το Κατάρ, αλλά υπήρχε περίπτωση η εκπαίδευση να γίνει στην 71 Α/Μ ΤΑΞ διότι έχει οργανωμένο χώρο εκεί για αυτή την εκπαίδευση.
Όλως περιέργως, αντιπροσωπεία των Καταριανών Αξκών επέλεξε, μετά από πρόσκληση ανωτάτου αξκού, να ελέγξουν τον χώρο που θα μπορούσε να διατεθεί από την 21, ένα συγκρότημα λίγων κτηρίων, σαφώς υποδεέστερων. Παραδόξως επιλέχθηκε η τοποθεσία στην Κομοτηνή και μια εβδομάδα πριν την έναρξη της εκπαιδεύσεως ενημερωθήκαμε ότι η ταξιαρχία θα συμμετέχει μόνο στη μεταφορά των Ευελπίδων.
Όσο πλησίαζαν οι ημέρες οι απαιτήσεις της διοικήσεως άρχισαν να γίνονται επίμονες, πάντα σε προφορική βάση, απαιτώντας σε μηδενικό χρόνο να στηθεί ένας τεράστιος καταυλισμός φιλοξενίας των Καταριανών, με εμπλοκή όλων των διαθέσιμων υλικών των ταγμάτων, χωρίς ωστόσο να έχει εκδοθεί έγγραφη διαταγή ασκήσεων.
Ενδεικτικό της έλλειψης διαταγής ασκήσεων είναι ότι τρέχοντα έξοδα που θα απαιτούνταν να γίνουν για την εκπαίδευση, όπως αγορά καταγραφικού, καμερών , επισκευή πορτών κτλ θα έμπαιναν σε δαπάνη συντήρησης κτηρίων (!) ύψους 3.000 ευρώ (που μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί). Την Πέμπτη 5 Ιουλίου σε σύσκεψη εκπαιδευτών – 3ου ΕΓ Ταξιαρχίας η διοίκηση δεσμεύθηκε για την έκδοση διαταγής ασκήσεως, λέγοντας ότι προς στιγμή ισχύει η τεχνική συμφωνία Ελλάδος- Κατάρ για την άσκηση, αλλά λόγω της πίεσης χρόνου ίσως να καθυστερήσει για κάποιο περιορισμένο χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε στην άσκηση, διαμορφώθηκε από τον Άγγλο σύμβουλο της σχολή του Κατάρ.
Η εκπαίδευση ξεκινούσε από τις 08.00 ́ και κατέληγε στις 18.00’ (2 φορές τελείωσε στις 21.00’ ) με διάλειμμα 13.30’ – 16.00’ για φαγητό και προσευχή (λήψη γεύματος στο σπίτι μας – δεν παρασχέθηκε από την άσκηση), προφανώς κατά παράβαση του προγράμματος ωρών και υπηρεσίας. Θέλουμε να τονίσουμε ότι η εκπαίδευση δεν σταμάτησε το Σαββατοκύριακο που μεσολάβησε, χωρίς να προβλεφθεί χρόνος εκκλησιασμού για το εμπλεκόμενο προσωπικό, όπως προβλέφθηκε στο ΠΟΥΕ για την Κυριακή το πρωί, σε αντίθεση με το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως των Καταριανών Ευελπίδων, που στο ενδιάμεσο διάλειμμα μετά το φαγητό προέβλεπε καθημερινή προσευχή.
Η άσκηση συνεχίστηκε μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Ιουλίου, οπότε και τελείωσε . Στην άσκηση ενεπλάκη σχεδόν το σύνολο της Ταξιαρχίας, με 24ωρη τεχνική υποστήριξη από τις αντίστοιχες ειδικότητες (υδραυλικούς – ηλεκτρολόγους), ασφάλεια περιοχής, οδηγούς οχημάτων και σε γενικές εργασίες πχ στήσιμο σκηνών, διχτύων παραλλαγής κτλ. Την Πέμπτη το πρωί μας εγνώσθη ότι τελικά δεν θα εκδοθεί διαταγή ασκήσεως και δεν είναι και σίγουρο εάν θα υπάρξει και αποζημίωση. Άραγε πώς να υπάρξει αποζημίωση για άσκηση που τουλάχιστον τυπικά φέρεται να μην έγινε, αφού δεν εκδόθηκε μέχρι και σήμερα διαταγή; Παρακαλούμε αν γίνεται να επιληφθείτε του θέματος».