Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου: Οι πρώτες εντυπώσεις των αμφίβιων κομάντος από τους «Βίκινγκς» του Αιγαίου

*Του Κώστα Σαρικά

Εδώ και σχεδόν έξι μήνες χρησιμοποιούνται και είναι πλήρως επιχειρησιακά τα καινούργια Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου τύπου Viking Norsafe S-1200 Munin τόσο από τις Μονάδες Αμφίβιων Καταδρομέων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου όσο και από τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων. Ήδη έχουν εξαχθεί τα πρώτα χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία δείχνουν ότι αποτελούν κάτι παραπάνω από ένα πολύτιμο μεταφορικό μέσο για τους φρουρούς του Αρχιπελάγους.

Πρόκειται για τα πρώτα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου, από τα συνολικά 41, τα οποία αναμένεται σταδιακά να εξοπλίσουν τις Αμφίβιες Μονάδες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και να αντικαταστήσουν τα εξαιρετικά αξιόπιστα μεν αλλά γερασμένα Magna 960 RIB. Οι πρώτες εντυπώσεις των Στελεχών κάνουν λόγο για ένα σκάφος το οποίο δίνει νέες δυνατότητες στις Αμφίβιες Επιχειρήσεις ειδικά από τη στιγμή που εξοπλίστηκε με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας.

Στην πράξη αποδεικνύεται ότι η real time εικόνα την οποία μεταφέρει συνεχώς ημέρα και νύχτα προς το Κέντρο Επιχειρήσεων κάθε Μονάδας αλλά και στο καινούργιο υπερσύγχρονο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΔΕΠ αποτελεί παράγοντα που αλλάζει τα δεδομένα στην οργάνωση και εκτέλεση των αποστολών ακόμα και στον τελευταίο βράχο του Αιγαίου.  Οι κάμερες καταγράφουν κάθε κίνηση και με τη βοήθεια των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας τα Στελέχη που επιχειρούν λαμβάνουν εντολές σε πραγματικό χρόνο. Όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr, στόχος είναι τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου να μετατρέπονται σε πλωτά κέντρα επιχειρήσεων, σε πλατφόρμες Διοίκησης και Ελέγχου και να μην αποτελούν απλά μεταφορικά μέσα.

Τα λειτουργικά συστήματα

Η σύγχρονη τεχνολογία στα χέρια των Αμφίβιων SOF αναβαθμίζει κατακόρυφα τις δυνατότητες τους και κυρίως βοηθάει τα Επιτελικά Στελέχη να αναπροσαρμόζουν διαταγές και σχέδια ανάλογα με τις συνθήκες στην περιοχή των επιχειρήσεων. Κάθε σενάριο το οποίο καλούνται να εκτελέσουν οι Αμφίβιοι κομάντος μπορεί να οργανωθεί και να εκτελεστεί με διαφορετικό πλέον τρόπο από το πλέον απλό, που αφορά την καθημερινή επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων έως της ανακατάληψη μιας νησίδας η οποία έχει καταληφθεί από εχθρικές δυνάμεις.

Όμως και οι υπόλοιπες τεχνικές δυνατότητες των καινούργιων Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου με κυριότερες την ταχύτητα αλλά και την αυτονομία τους αξιολογούνται με θετικό πρόσημο από τα Στελέχη των Αμφίβιων Μονάδων. Έτσι εκτός από τα σύγχρονα μέσα επιτήρησης, όπως θερμικές κάμερες τελευταίας τεχνολογίας, τα Viking διαθέτουν επιπλέον mini drones τα οποία θα συνδράμουν καθοριστικά στην αναγνώριση σε μεγάλες αποστάσεις, ραντάρ με ακτίνα που αγγίζει τα 50 μίλια, GPS plotter, ενώ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και τη μετατροπή των πολυβόλων 12.7 χιλιοστών σε τηλεχειριζόμενα.

Ο εξοπλισμός τους

Ειδικότερα, προβλέπεται η χρήση ελαφρύτερου πολυβόλου 7.62 χιλιοστών αλλά και πολυβομβιδοβόλο GMG 40 χιλιοστών. Η διαμόρφωση των ΣΑΠ ήδη περιλαμβάνει το βαρύ πολυβόλο των 12.7 χιλιοστών στην πλώρη και δύο μικρότερα 7.62 χιλιοστών στο πίσω μέρος κάθε Viking. Οι τρεις δυνατοί κινητήρες ισχύος 400 ίππων δίνουν τη δυνατότητα στα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου τύπου Viking να αγγίξουν έως και τα 70 μίλια ταχύτητα χωρίς φόρτο.

Στις δοκιμές 7 μποφόρ θάλασσα  και πλήρη φόρτο στο 100%, τα ταχύπλοα μήκους 12 μέτρων πέτυχαν αυτονομία που ξεπέρασε τα 250 μίλια. Η συμπεριφορά των Viking Norsafe S-1200 Munin στο νερό κρίνεται ως απόλυτα ικανοποιητική από τα Αμφίβια Στελέχη τα οποία διαθέτουν τεράστια εμπειρία στο δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου, ενώ μοναδικό σημείο για το οποίο εκφράζεται προβληματισμός είναι το γεγονός ότι τα Στελέχη που μεταφέρονται πλην του πληρώματος είναι εκτεθειμένα στον καιρό όταν επικρατούν αντίξοες καιρικές συνθήκες.