Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Αντώνιος Μυλωνάκης, με θέμα «Στο απόλυτο κενό οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης στην Πολεμική Αεροπορία», λέγοντας αρχικά ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ορίζεται ότι ως Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) μπορούν να ανακατατάσσονται ή επανακατατάσσονται, εθελοντικά, οπλίτες ή έφεδροι αντίστοιχα, για βραχεία περίοδο ενός μέχρι τριών ετών.
Η ανωτέρω τριετής περίοδος μπορεί να παραταθεί για τρία επιπλέον έτη και, μετά το πέρας της ανακατάταξης ή επανακατάταξης, απολύονται οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατόπιν των ανωτέρω, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν παρέχει τη δυνατότητα παράτασης της θητείας των ΟΒΑ πέραν της εξαετίας ή μονιμοποίησής τους, γεγονός που το γνωρίζουν και το αποδέχονται εκ των προτέρων όσοι αποφασίζουν να συμμετέχουν σε διαγωνισμό για την πρόσληψή τους ως ΟΒΑ.
Επιπρόσθετα, στις προκηρύξεις των διαγωνισμών πρόσληψης ΕΠΟΠ της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), των ετών 2021 και 2022 αντίστοιχα, δεν προκηρύχθηκαν θέσεις για την ειδικότητα «Αστυνομικός» (ΟΑΣΤΥ), καθόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες για την κάλυψη των ειδικοτήτων που τελικά προκηρύχθηκαν υπερτερούσαν έναντι των υπηρεσιακών αναγκών για την εν λόγω ειδικότητα.
Περαιτέρω, κατά το σχεδιασμό της προκήρυξης του διαγωνισμού πρόσληψης ΕΠΟΠ της ΠΑ έτους 2023, που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν προβλέπονται θέσεις για την ειδικότητα «ΟΑΣΤΥ», για τον ίδιο προαναφερόμενο λόγο που δεν προκηρύχθηκαν θέσεις για αυτήν την ειδικότητα κατά τα έτη 2021 και 2022. Ανεξάρτητα όμως από τα ανωτέρω, οι ΟΒΑ ειδικότητας «ΟΑΣΤΥ» μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό πρόσληψης ΕΠΟΠ σε άλλη ειδικότητα, ανάλογα με τις απαιτούμενες γραμματικές γνώσεις και να μοριοδοτηθούν επιπλέον, βάσει του χρόνου υπηρεσίας τους ως ΟΒΑ.