OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

SCALP Naval: Το υποστρατηγικό «υπερόπλο» του Πολεμικού Ναυτικού – Τα χαρακτηριστικά του

19/09/2024 - 17:34
SCALP Naval
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε σήμερα μεταξύ άλλων, την προμήθεια των στρατηγικών πυραύλων επιφανείας – εδάφους μεγάλης εμβέλειας τύπου SCALP Naval, οι οποίες θα εξοπλίσουν τις φρεγάτες «Νέαρχος» και «Φορμίων» τύπου FDI – HN καθώς επίσης και την τέταρτη φρεγάτα Belharra, για την οποία θα ξεκινήσουν οι ελληνογαλλικές διαπραγματεύσεις ώστε να οριστικοποιηθεί η αγορά της.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, κατά την διάρκεια καθέλκυσης της FDI «Νέαρχος» στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν: «Ο SCALP Naval είναι ίσως ο πιο προηγμένος πύραυλος cruise, που μπορεί να πλήττει στόχους στρατηγικής σημασίας σε μεγάλες αποστάσεις (άνω των 1.000 χιλιομέτρων) και με μεγάλη ακρίβεια. Η προσθήκη αυτή εντάχθηκε στο 12ετές Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών».

Ειδικότερα, ο SCALP Naval είναι πύραυλος επιφανείας – εδάφους μεγάλης εμβέλειας και χαρακτηρίζεται ως «υποστρατηγικός» διότι έχει την ικανότητα να επιφέρει στρατηγικά πλήγματα, αφού μπορεί να πλήξει εχθρικούς στόχους στρατηγικής σημασίας, όπως στρατιωτικές βάσεις, εγκαταστάσεις, κέντρα ελέγχου – διοίκησης και υποδομές. Πρόκειται για τη ναυτική «διαμόρφωση» των πυραύλων SCALP που χρησιμοποιούνται από μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage 2000-5 και Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Τα χαρακτηριστικά του

Ο πύραυλος αυτός κατασκευάζεται από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία MBDA και έχει μήκος 6,5 μέτρα, βάρος 1.400 κιλά και μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 800 χιλιομέτρων την ώρα. Όταν εκτοξεύεται από μονάδες επιφανείας, για παράδειγμα φρεγάτες, έχει δραστικό βεληνεκές 1.400 χιλιομέτρων και όταν εκτοξεύεται από υποβρύχια έχει δραστικό βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων.

Ενσωματώνει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας βάρους 300 κιλών και πολλαπλά συστήματα καθοδήγησης που εξασφαλίζουν μεγάλη ακρίβεια πλήγματος. Το 2017 τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία με τις φρεγάτες κλάσης FREMM και το 2022 στα υποβρύχια κλάσης Scorpene και Barracuda του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Στις ελληνικές φρεγάτες FDI θα χρησιμοποιείται από σύστημα κάθετης εκτόξευσης οκτώ κελιών τύπου A70 Sylver, τα οποία μπορούν επίσης να εκτοξεύσουν πυραύλους επιφανείας αέρος τύπου Aster 15 και Aster 30.

Καθίσταται σαφές ότι η προμήθεια των συγκεκριμένων πυραύλων προσφέρει τρομερές δυνατότητες στις νέες ελληνικές φρεγάτες, καθώς θα μπορούν να χτυπούν με μεγάλη αποτελεσματικότητα και ακρίβεια θέσεις και στόχους του εχθρού (deepstrike capability). Με αυτόν τον τρόπο διευρύνεται το φάσμα αποστολών που θα είναι σε θέση να εκτελεί ο ελληνικός Στόλος, γεγονός που καθιστά τις ελληνικές Belharra ως στρατηγικά πλοία, τα οποία έτσι χαρακτήρισε εξάλλου και ο Έλληνας Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Φωτογραφία Πολεμικού Ναυτικού Γαλλίας

Tags: BELHARRAFDI ΝΕΑΡΧΟΣSCALP NAVALΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΠΥΡΑΥΛΟΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ - ΕΔΑΦΟΥΣΦΡΕΓΑΤΕΣ FDI

Related Posts

SAFE
ΥΕΘΑ

SAFE: «Ανακριβές ότι πήραμε πίσω την πρόταση μας», λέει ο Δένδιας – «Τίποτα δεν έχει λήξει»

15/12/2025 - 17:18
Πολεμικό Ναυτικό - ΓΕΝ
ΓΕΝ

Πολεμικό Ναυτικό: Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων στο κεντρικό Αιγαίο [pics]

15/12/2025 - 16:15
Α/ΓΕΕΘΑ
ΓΕΕΘΑ

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Τεχνητή νοημοσύνη, UAVs, κυβερνοασφάλεια και αξιοποίηση Διαστήματος αποτελούν στρατηγικούς πολλαπλασιαστές ισχύος

15/12/2025 - 15:51

Διαβάστε Επίσης

Συνομιλίες ΗΠΑ – Ουκρανίας στο Βερολίνο: «Επιτεύχθη πραγματική πρόοδος» – Παραμένει άλυτο το εδαφικό

SAFE: «Ανακριβές ότι πήραμε πίσω την πρόταση μας», λέει ο Δένδιας – «Τίποτα δεν έχει λήξει»

Ουκρανία και Γερμανία συμφώνησαν σε σχέδιο 10 σημείων για συνεργασία στον τομέα των οπλικών συστημάτων

Πολεμικό Ναυτικό: Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων στο κεντρικό Αιγαίο [pics]

Ουκρανία: 3 στους 4 πολίτες απορρίπτουν την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Τεχνητή νοημοσύνη, UAVs, κυβερνοασφάλεια και αξιοποίηση Διαστήματος αποτελούν στρατηγικούς πολλαπλασιαστές ισχύος

Δένδιας: Στις 8 Ιανουαρίου ψηφίζεται το νέο ειδικό μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων

Ουκρανία: «Οι ΗΠΑ μας πιέζουν να παραχωρήσουμε το Ντονμπάς στη Ρωσία»

Top News

Η Έλενα Παπαρίζου πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και επιστρέφει στο The Voice

Eurovision 2026: Αυτές είναι οι 35 χώρες που θα συμμετέχουν μετά από το ζήτημα με τη συμμετοχή του Ισραήλ

Πώς το σκάφος με τους τόνους κοκαΐνης του «Έλληνα Εσκομπάρ» πιάστηκε στα δίχτυα των αρχών - Η διαδρομή και οι συλλήψεις

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ μαθαίνει ρωσικά και φρεσκάρει τις γνώσεις του στην οφθαλμολογία – Η χρυσή ζωή της οικογένειας στη Ρωσία

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert