RIAT 2024: «Αποθεώθηκαν» τα ελληνικά Phantom και F-16 – Τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας περιγράφουν την εμπειρία τους [pics]

Τα μαχητικά αεροσκάφη F-4E Phantom και F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «έκλεψαν την παράσταση» στο φετινό «Royal International Air Tattoo» (RIAT 2024) που έγινε στην Βρετανία, στο αεροδρόμιο RAF Fairford.

Η διεθνής έκθεση «έσπασε ρεκόρ» επισκεψιμότητας, όπως περιγράφουν στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που εντυπωσιάστηκαν από τη συρροή του κόσμου και την αγάπη του για τα αεροσκάφη.

«Ούτε και εμείς δεν περιμέναμε τέτοια ανταπόκριση, μας έχουν… πλημμυρίσει από την πρώτη στιγμή της άφιξης μας. Ακόμη και την Παρασκευή με τη ζέστη, το Σάββατο με τη συννεφιά και τη βροχή που μας επισκέφτηκε, είχαμε κάπου 50 με 60 χιλιάδες επισκέπτες την ημέρα εδώ στο στάντ μας να λένε πόσο… «Phabulous» ήταν που τελικά ήρθαμε με τα ελληνικά Phantom!», λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αρχηγός της μιας ελληνικής αποστολής, χειριστής της 338 Μοίρας «ΑΡΗΣ» Δίωξης/Βομβαρδισμού εκ της 117 Πτέρυγας Μάχης της Ανδραβίδας.

Η «ΑΡΗΣ» έφτασε με 9 τεχνικούς και τέσσερις χειριστές την Παρασκευή το μεσημέρι, 19 Ιουλίου, στο αεροδρόμιο RAF Fairford, μια άφιξη στην οποία το κοινό «είχε γεμίσει τις εξέδρες και χειροκρούσε τα Phantom II της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας σε αριθμούς απίστευτους στις εξέδρες», όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε το στέλεχος της ΠΑ. Τη συζήτηση «διέκοψε» ευγενικά και χαριτωμένα ένας νεαρός Βρετανός που έχει τυπώσει μια φωτογραφία με τη μασκότ της Μοίρας, τον «Spooky», και ζητούσε να υπογράψουν στελέχη το πόστερ που έχει ετοιμάσει.

Η άφιξη των Phantom στο αεροδρόμιο του στο αεροδρόμιο του Fairford, σε αποκλειστικό βίντεο του OnAlert.gr

Το απόγευμα Σαββάτου κατέφθασαν και πολλά άλλα στελέχη της Μοίρας που ταξίδεψαν ιδιωτικά μέχρι την μακρινή αυτή γωνία της αγγλικής εξοχής. «Πρέπει να είμαστε… σχεδόν όλοι εδώ για σήμερα! Είμαστε μια οικογένεια βλέπετε, μια γροθιά, και έστω για μια ημέρα πολλοί δεν ήθελαν να χάσουν αυτή την αεροπορική γιορτή, ήθελαν να νιώσουν την αγάπη του κόσμου, να το ζήσουν αυτό όλο λίγο…», θα περιγράψει χαμογελαστό άλλο ένα στέλεχος της Μοίρας.

Τα ελληνικά F-4E Phantom II οι διοργανωτές τα τοποθέτησαν μάλιστα και σε έναν ειδικό, προνομιακό χώρο δίπλα σε ιστορικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που γιορτάζει τα 75 χρόνια φέτος και βρέθηκαν έτσι δίπλα σε αεροσκάφη-θρύλους της αεροπορικής τεχνολογίας.

«Εμείς με τα ελληνικά Phantom II της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας δεν έχουμε απλή επέτειο, αλλά είμαστε και οι μόνοι με αεροσκάφη που πετούν επιχειρησιακά, μάχιμα 50 χρόνια. Μαζί με το Β-52 της Αμερικανικής ΠΑ, το Phantom μας είναι μάλλον σε υπηρεσία το πολεμικό μαχητικό αεροσκάφος με την πλέον αδιάκοπη λειτουργία σε όλο το RIAT 2024», θα σχολιάσει το στέλεχος της ΠΑ της Ελλάδας.

Το RIAT 2024 λάτρεψε τα στελέχη και τα αεροσκάφη του «Ολύμπου»

Την τρίτη μέρα της αεροπορική έκθεσης, την Κυριακή, το βρετανικό αεροδρόμιο «πλημμύρισε» από επισκέπτες.

«Οι πληροφορίες που έχουμε λένε για 200.000 επισκέπτες καταγεγραμμένους, είναι ένα νούμερο ρεκόρ. Φέτος είχαμε 19 ώρες πτητικό πρόγραμμα, παρουσία από περισσότερα από 250 αεροπλάνα στο σόου, κοντά στους χίλιους εθελοντές, πετύχαμε μια τεράστια διοργάνωση και είμαστε χαρούμενοι…», δήλωσαν οι διοργανωτές της Royal International Air Tattoo 2024.

Φέτος με ειδικές θεματικές όπως «50 years F-16», «Pushing the Boundaries in air and space», «NATO 75th Anniversary», «100th Anniversary of the Royal Canadian Air Force» το αεροπορικό περιεχόμενο ήταν διανθισμένο με σπάνιες επετείους .

Στο αεροδρόμιο και σε μια ειδική θέση στήθηκε κάτι εντυπωσιακό που ονομάστηκε Viper Line. Εκεί είχαν τοποθετηθεί μαχητικά αεροσκάφη F-16 από πολλές Πολεμικές Αεροπορίες ώστε να γιορταστούν τα 50 χρόνια από την πρώτη πτήση του συγκεκριμένου μαχητικού.

Στο «Viper Line» η συμμετοχή που ξεχώρισε και είχε ένα τεράστιο αριθμό επισκεπτών να την κατακλύζει, ήταν αυτή της 336 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας με τα ελληνικά F-16C Block 52+Advance.

«Για εμάς είναι τεράστια χαρά, βλέπουμε και τις τρεις ημέρες να έρχονται επισκέπτες και να ρωτούν για τα πάντα, να ζητούν να φωτογραφηθούν μαζί μας, να μαθαίνουν για την αποστολή της ΟΛΥΜΠΟΣ, να ρωτούν πως είναι να είσαι πιλότος, να μιλούν με τους/τις τεχνικούς μας. Μας έχουν κατακλύσει και αυτό μας δίνει τεράστια ώθηση», περιγράφει χειριστής της Μοίρας της 116 ΠΜ από την Αεροπορική Βάση Αράξου.

Νεαροί κάθε ηλικίας βομβάρδιζαν με ερωτήσεις κάθε Έλληνα χειριστή που από την πλευρά του πρόθυμος και ευγενικός απαντούσε σε απλά ή πιο σύνθετα ερωτήματα. Από πίσω, δέσποζαν τα δύο F-16 Block 52+Advance της Μοίρας, τα οποία «δέχονταν» έναν καταιγισμό από κλικ.

Τις συμμετοχές της ΠΑ στο «Royal International Air Tattoo» από την Παρασκευή 19 έως και το Σάββατο 20 Ιουλίου 2024 στο αεροδρόμιο Fairford επισκέφτηκε μάλιστα και ο Αρχηγός ΓΕΑ που είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις δραστηριότητες στο RIAT 2024 και να επιβεβαιώσει από κοντά την, άκρως επιτυχημένη, παρουσία της Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) με την φετινή αποστολή στη διάσημη διοργάνωση.

Πηγή / Φωτογραφίες : ΑΠΕ – ΜΠΕ