Reaper: Ο «Θεριστής» της RAF – ΒΙΝΤΕΟ

Σ’ενα αφιέρωμα 60 δευτερολέπτων η βρετανική εφημερίδα Telegraph συστήνει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF), τον «Reaper» ή στα ελληνικά «Θεριστής».

Με άνοιγμα φτερών περίπου 20 μέτρα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper της RAF είναι μόνο ενα μικρό μέρος των εκατοντάδων μη επανδρωμένων στρατιωτικών αεροσκαφών της Μεγάλης Βρετανίας.
Οπλισμένα με πυραύλους Hellfire και βόμβες κατευθυνόμενες με λέιζερ, η RAF τα χρησιμοποιεί τόσο για επιτήρηση όσο και για αεροπορικές επιδρομές.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί να πετάξει με ταχύτητα 290 μίλια/ώρα (470χλμ/ώρα) και με μέγιστο ύψος τα 50,000 πόδια (περίπου 15000 μέτρα) και καθ’όλη την την διάρκεια της πτήσεως του ελέγχεται εξ αποστάσεως από τους πιλότους της 13ης Μοίρας της RAF, στην περιοχή Λινκλνσαϊρ στην Αγγλία.

Η RAF χρησιμοποίησε μη οπλισμένα Reapers για πρώτη φορά το 2007 και το επόμενο έτος, το 2008, έκανε χρήση οπλισμένων Reaper.

Τα πληρώματα της RAF έχουν  πάνω απο 4.500 εξόδους Reaper στο Αφγανιστάν από τότε.

Στο Ιράκ, το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε οτι Reaper ειχε χρησιμοποιήσει πριν περίπου δυο βδμάδες, πύραυλο Hellfire κατά του Ισλαμικού Κράτους ενω τοποθετούσαν αυτοσχέδιες βόμβες βόρεια της Βαγδάτης.
Πηγή:Telegraph Μετάφραση/Επιμέλεια: OnAlert