Rafale: Στο «Top Gun» του NATO για πρώτη φορά οι «ριπές ανέμου» της Πολεμικής Αεροπορίας

*Του Κώστα Σαρικά

Για το πλέον απαιτητικό σχολείο του ΝΑΤΟ, το περίφημο «Top Gun», όπου «γαλουχούνται» οι ηγέτες αεροπόροι του μέλλοντος ανοίγουν τα φτερά τους οι ιπτάμενοι της 332 Πολεμικής Μοίρας «Γεράκι» με τα πανίσχυρα Rafale, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι η πρώτη συμμετοχή των ελληνικών «game changer» μαχητικών στο φημισμένο TLP (Tactical Leadership Programme).

Οι προετοιμασίες στην 114 Πτέρυγα Μάχης έχουν ήδη ξεκινήσει ,καθώς σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες οι «ριπές ανέμου» θα πετάξουν για το Albacete της Ισπανίας και συγκεκριμένα για την Αεροπορική Βάση Los Llanos, ώστε να λάβουν μέρος στο 2024-3 Flying Course της χρονιάς το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 29 Νοεμβρίου.

Ετοιμάζονται τα «Γεράκια»

Η συμμετοχή στο TLP αποτελεί την πιο μεγάλη έως τώρα εκπαιδευτική δοκιμασία για τους ιπτάμενους της 332 Μοίρας καθώς πρόκειται για το κορυφαίο «σχολείο» της Συμμαχίας όπου ο ανταγωνισμός  χτυπά «κόκκινο» με τις αποστολές να χαρακτηρίζονται ως «πολύ υψηλής δυσκολίας».

Σταθερά πιστή η Πολεμική μας Αεροπορία στο μεγάλο εκπαιδευτικό event της Συμμαχίας από το οποίο έχουν περάσει τα προηγούμενα χρόνια όλες οι Πολεμικές Μοίρες, στέλνει φέτος για πρώτη φορά τα νεοαποκτηθέντα Rafale και ενώ ήδη η 332 Μοίρα έχει δώσει τα πρώτα «διαπιστευτήρια» ικανοτήτων και επιχειρησιακής ετοιμότητας σε μια σειρά από μεγάλες πολυεθνικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις όπως η «Ramstein Flag 24» και ο «Inochos 24».

Οι «ριπές ανέμου» έχουν πλήρως ενσωματωθεί επιχειρησιακά με τους ιπτάμενους να «γράφουν» συνεχώς ώρες πτήσεις, μέσα σε χρόνο ρεκόρ, από τότε που τα πρώτα Rafale προσγειώθηκαν στη «φωλιά» τους στην Τανάγρα, ενώ αναμένεται τους επόμενους μήνες να παραληφθούν ακόμα έξι μαχητικά αεροσκάφη για να φτάσουν συνολικά τα 24.

Τι είναι το TLP

To υψηλών απαιτήσεων εκπαιδευτικό σχολείο του NATO «Tactical Leadership Programme» πραγματοποιείται τρεις φορές μέσα στο χρόνο στο Albacete της Ισπανίας. Κάθε Flying Course διαρκεί τρεις εβδομάδες εντατικής εκπαίδευσης στο έδαφος και κυρίως στον αέρα. Συμμετέχει μεγάλος αριθμός μαχητικών από χώρες του ΝΑΤΟ με τους ιπτάμενους και τεχνικούς να δοκιμάζουν τα όρια τους.

Περιλαμβάνει συνολικά δώδεκα αποστολές αυξανόμενης δυσκολίας που αφορούν σχεδιασμό επιχειρήσεων στο έδαφος και στη συνέχεια εφαρμογή τους στον αέρα σε απόλυτα ρεαλιστικές συνθήκες. Εκεί οι ιπτάμενοι καλούνται να εκτελέσουν γνωστά αλλά και άγνωστα σενάρια τα οποία αλλάζουν κατά τη διάρκεια της αποστολής και πραγματοποιούνται σε απόλυτα ρεαλιστικές συνθήκες.

Τα σενάρια και η «ελληνική παράδοση»

Η πίεση στους Αρχηγούς κάθε αποστολής είναι μεγάλη καθώς θα πρέπει να καθοδηγήσουν τους «blue» Σχηματισμούς τους με επιτυχία έναντι των «red» αντιπάλων ενώ σε πολλά σενάρια εμπλέκεται και η αεράμυνα εδάφους. Και όλα αυτά σε περιβάλλον σύνθετου ηλεκτρονικού πολέμου, όπως επιβάλλει το σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων.

Οι Αρχηγοί αποστολής εναλλάσσονται ώστε όλοι οι ιπτάμενοι να περάσουν από την υψηλής δυσκολία της ηγεσίας. Εκεί θα κριθούν αυστηρά ώστε να ξεχωρίσουν οι καλύτεροι. Πτήσεις και σενάρια πάνω από ξηρά και θάλασσα, ημέρα και νύχτα με εναέριο ανεφοδιασμό και συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών συνθέτουν την εικόνα του νατοϊκού «Top Gun».

Στο TLP η Πολεμική μας Αεροπορία έχει «χτίσει» μια μεγάλη παράδοση πολύ επιτυχημένων συμμετοχών, με τους Έλληνες ιπτάμενους να δίνουν δείγματα γραφής. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ουκ ολίγες φορές πιλότοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας έχουν ψηφιστεί από όλους τους συμμετέχοντες συναδέλφους τους ως «Best Warrior», οι ιπτάμενοι δηλαδή με τους οποίους θα ήθελαν να πολεμήσουν δίπλα τους.