Ψηφιοποιούν τους αγώνες των Ελλήνων στον Α’ ΠΠ

Μια μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο το έργο και η συμβολή των Ελλήνων που συμμετείχαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ανακαλύψτε ιστορίες, ταινίες και ιστορικό υλικό για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και προσθέστε τη δική σας οικογενειακή ιστορία. Η Europeana 1914-1918 συγκεντρώνει πηγές από βιβλιοθήκες και αρχεία που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, καθώς και αναμνήσεις και κειμήλια από οικογένειες από όλη την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Europeana 1914-1918που πραγματοποιείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από το Ίδρυμα Europeana, την ψηφιακή
βιβλιοθήκη της Ευρώπης, οργανώνεται η συλλογή και ψηφιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ιστοριών και αναμνηστικών αντικειμένων Ελλήνων που υπηρέτησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο – ή όσων βρίσκονται στην κατοχή των συγγενών τους – ώστε να καταγραφούν και να αποτελέσουν πηγές ενημέρωσης, έρευνας και εκπαίδευσης για την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Θα ψηφιοποιηθούν επιστολές, φωτογραφίες, ημερολόγια, παράσημα, γράμματα ή κάθε λογής υλικό από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι κάτοχοι τέτοιου είδους υλικού μπορούν:

1) Να τα φέρουν στη Διημερίδα Ψηφιοποίησης που θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης (Πανεπιστημίου 32, 10679, Αθήνα, τηλ.: 210-3392092) στις 20 και 21 Ιουνίου 2014 από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 17:30 το απόγευμα.

Εμπειρογνώμονες θα είναι στη διάθεσή τους για τη ψηφιοποίηση του υλικού τους, αλλά και για καταγραφή των προφορικών τους ιστοριών. Όλο το υλικό που θα ψηφιοποιείται, θα επιστρέφεται στους κατόχους του αυθημερόν και ταυτόχρονα θα δοθούν τιμητικά διπλώματα στους συμμετέχοντες.

2) Να τα φέρουν στις Ημέρες Ψηφιοποίησης που θα πραγματοποιηθούν σε Θεσσαλονίκη, Βέροια, Σέρρες και Χανιά (Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες, 27 & 28 Ιουνίου).

3) Να φωτογραφήσουν οι ίδιοι τα αντικείμενα τους ή να σαρώσουν (σκανάρουν) φωτογραφίες, επιστολές, ημερολόγια κ.ά. και να τα μεταφορτώσουν στην ιστοσελίδα www.europeana1914-1918.eu ακολουθώντας τις οδηγίες.

Ο πόλεμος είχε σημαντική επίδραση στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων που δεν βρέθηκαν στο μέτωπο των επιχειρήσεων, επομένως ο καθένας μπορεί να συμβάλει και  με υλικό που παρουσιάζει την Ελλάδα την εποχή 1914-1918 ακόμα και αν αυτό δεν σχετίζεται με πολεμικά θέματα.

Σχετικά με το Europeana 1914-1918

Το πρόγραμμα Europeana 1914-1918 είναι μια κοινή πρωτοβουλία της Europeana (της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης), του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς και πολλών τοπικών συνεργατών. Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα υλοποιείται από την Εθνική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση των δράσεων αυτών ως επίσημος εταίρος του προγράμματος EUROPEANA AWARENES, τη Future Library με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε.

Με την ευκαιρία της 100ής επετείου από την κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το ευρωπαϊκό κοινό καλείται να μοιραστεί προσωπικά αναμνηστικά αντικείμενα, φωτογραφίες, επιστολές, ημερολόγια και ιστορίες από τον Μεγάλο Πόλεμο, ψηφιοποιώντας τα και ανεβάζοντας τα στην ιστοσελίδα. Παράλληλα, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης -όπως και στην Ελλάδα- πραγματοποιούνται εκδηλώσεις συλλογής τέτοιου υλικού όπου ο καθένας μπορεί να συμβάλει με τα ενθύμια και τις πληροφορίες του. Το πρόγραμμα έχει στόχο να διασώσει τις μνήμες των ανθρώπων που έζησαν την τραγωδία του πολέμου και να τις καταστήσει προσβάσιμες σε όλο τον κόσμο.

Οι Κύπριοι μπορούν τώρα να ψάξουν αν οι πατεράδες ή οι παππούδες τους συμμετείχαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η ηλεκτρονική λίστα 11,193 μελών του Μακεδονικού Τάγματος Ημιονηγών (μουλάρηδων) είναι τώρα διαθέσιμη στο διαδίκτυο. Οι Κύπριοι καλούνται να ψάξουν αν μέσα στη λίστα αυτή αναγράφεται το όνομα του πατέρα ή παππού τους. Το 97% της συντριπτικής πλειοψηφίας του Μακεδονικού Τάγματος ήταν ημιονηγοί , το 2% μηχανικοί και λιγότερο από 1% διερμηνείς. Στον κατάλογο περιλαμβάνεται μόνο ένας μάγειρας. Πέρα από έναν αριθμό Ελλήνων της Μακεδονίας, τα περισσότερα μέλη προήλθαν από διάφορες περιοχές της Κύπρου.

Η λίστα είναι διαθέσιμη σε αυτό το σημείο.

Η λίστα συντάχθηκε και κοινοποιήθηκε από το Εθνικό Αρχείο του Ηνωμένου Βασιλείου.Ολόκληρη η βάση δεδομένων μπορεί να διερευνηθεί από εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γράμματα Πολέμου: 100,000 γράμματα απο στρατιώτες σε μια συλλογή!