Λύθηκε το πρόβλημα της έκτασης του ΑΟΟΑ στο Πικέρμι υποστηρίζουν από το ΥΠΕΘΑ μετά από την παρουσίαση προγράμματος αξιοποίησης που έγινε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απο τον ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκο Ταγαρά.
Η ιστορία είναι πάρα πολύ παλιά.
O Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμών Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) αγόρασε το 1972, έκταση 2,486 στρεμμάτων στο Πικέρμι, με μορφή λωρίδων γης, αναμεμειγμένες με αντίστοιχες λωρίδες ιδιοκτησίας ιδιωτών και τεσσάρων άλλων οικοδομικών συνεταιρισμών, συνολικής έκτασης άνω των 6000 στρεμμάτων.
Κατά το παρελθόν έγιναν τρεις (3) προσπάθειες για ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης και λύσης του προβλήματος, με πρώτη το 1976-80 και την τελευταία το 2006, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα.
Ταυτόχρονα, κατά τη χρονική αυτή περίοδο, επιβλήθηκαν ευρύτερες δεσμεύσεις στην συνολική έκταση (6116 στρέμματα), που περιόρισαν κατά πολύ την δυνατότητα δόμησης.
Συγκεκριμένα:
· Χαρακτηρίσθηκαν δασικά περίπου 2000 στρέμματα τα οποία λαμβάνονται υπόψη με αυτή τη μορφή στις πολεοδομικές μελέτες.
· Κηρύχθηκε ευρεία έκταση 1000 στρεμμάτων ως «ιδιαίτερου κάλλους και αρχαιολογική» για να προστατευτούν τα παλαιοντολογικά ευρήματα της περιοχής, τα οποία τονίζεται, ότι ευρέθησαν εκτός της ΖΑΑ (250μ. Ν.Α.).
· Με το ΠΔ περί προστασίας του ορεινού όγκου του Πεντελικού Όρους επιβλήθηκε περαιτέρω δέσμευση προστασίας 900 στρεμμάτων, εντός της οποίας επιτρέπονται μόνο κοινωφελείς λειτουργίες, όπως τελικά απεφάνθη το ΣτΕ με το 246/2000 Πρακτικό Επεξεργασίας.
Στις αρχές του 2012, μετά από ενέργειες του τότε ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου και σχετική παρέμβαση, άρχισε προσπάθεια σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ για επίλυση του προβλήματος.
Τo Μάρτιο του 2013, σε συνέχεια της παραπάνω προσπάθειας και ύστερα από προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τον Αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη, δόθηκε εντολή επίσπευσης των διαδικασιών.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΑΟΟΑ, με το Γενικό Δντή Αντγο Αθανάσιο Κουτρουμπέλη, το Δντή Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτριο Αντωνακόπουλο τοπογράφο μηχανικό, τον Μιχαήλ Βιδάλη τοπογράφο μηχανικό και το Νομικό Σύμβουλο του Οργανισμού, Χαράλαμπο Κουτσό μετείχε συνεχώς σε συσκέψεις στο ΥΠΕΚΑ, με το νομικό σύμβουλο κ. Καρατσώλη και με τους Αναπληρωτές Υπουργούς Σταύρο Καλαφάτη, αρχικά και Νίκο Ταγαρά στη συνέχεια, προκειμένου να υποδείξει τα προβλήματα που υπήρχαν και να προτείνει λύσεις. Οι επαφές εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα, πριν την εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή, με σκοπό να περιληφθούν διατάξεις, που επιλύουν τα ειδικότερα προβλήματα ένταξης, που είχαν εντοπιστεί και αφορούν την έκταση του ΑΟΟΑ.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών ήταν η κατάθεση και η ψήφιση από τη Βουλή του Νόμου 4280/2014 (ΦΕΚ 159) που δημοσιεύθηκε στις 8-8-2014, με τίτλο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση, βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών, ρύθμιση δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις».
Με τον νέο Νόμο μεταβάλλεται ριζικά η πολεοδομική νομοθεσία και δίδεται η δυνατότητα πολεοδόμησης, υπό νέα αντίληψη. Συγκεκριμένα επιβάλλεται η παραχώρηση στο δημόσιο του 50% της έκτασης των ενδιαφερομένων, προκειμένου να πολεοδομηθεί το υπόλοιπο και στην περίπτωση του ΑΟΟΑ αποδίδεται το σύνολο των δεσμευμένων εκτάσεων.
Με την ψήφιση του Νόμου, επιλύθηκε με τις ενέργειες της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας, ένα πρόβλημα που απασχολούσε εδώ και 40 έτη μεγάλο αριθμό στελεχών των ΕΔ. Με δεδομένη τη συμπαράσταση της πολιτικής ηγεσίας έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες, ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα, να ολοκληρωθούν μια σειρά διαδικασιών έτσι ώστε ο Οργανισμός να μπορέσει να ικανοποιήσει τα περίπου 2000 μέλη του.
Διαβάστε ακόμη:
Τα 33 μέτρα για την «ανακούφιση» των στρατιωτικών… άργησαν – ήδη – 2 χρόνια! Η λίστα
Λύση για τον ΑΟΟΑ στο Πικέρμι, δίνει συμφωνία ΥΕΘΑ και ΥΠΕΚΑ
Που θα χτιστούν κατοικίες για στρατιωτικούς «στο άμεσο μέλλον» κατά το ΥΕΘΑ.