Πως η κυβέρνηση επιχειρεί να ακυρώσει την απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές!

Αλλαγή σχεδίων γαι την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις άδικες περικοπές στους στρατιωτικούς. Το κλίμα “βιασύνης” της καθαρογραφής που αναμφίβολα έδινε και τον “τόνο” στο ΣτΕ, άλλαξε μετά από την “απαξίωση” που εισέπραξε η κυβέρνηση από την ανακοίνωση της διανομής πλεονάσματος σε κάποιους στρατιωτικούς. Τα 500 ευρώ που θα δοθούν στις 9 Μαίου δεν φαίνονται ικανά να αλλάξουν το κλίμα. Δεν θα ήταν λογικό να επιμείνει η κυβέρνηση στην εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ ώστε πριν από τις διπλές εκλογές του Μαίου να έχει τουλάχιστον επαναφέρει τους μισθούς των στρατιωτικών στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2012; Ναι ,υπό την προϋπόθεση ότι θα είχε την θέληση να δώσει τα χρήματα. Και φαίνεται ότι τέτοια θέληση δεν υπάρχει.

Από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ διαρροών από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ,σύμφωνα με το οποίο όσα χρήματα απαιτηθούν για την επιστροφή των στρατιωτικών στο 2012 θα καλυφθούν από τις δικές τους τσέπες! Δηλαδή “αν αναγκαστούμε να δώσουμε θα τα πάρουμε αμέσως πίσω”.
Π
Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Όπως είχε εξηγήσει ο νομικός σύμβουλος των Ενώσεων Στρατιωτικών και του ΣΥΣΜΕΔ Γιώργος Αντωνακόπουλος σε συνέντευξή του στο Onalert η κυβέρνηση δεν έχει επιλογές και θα πρέπει να το καταλάβει. Ακόμη και νέο μισθολόγιο να προσπαθήσει να φτιάξει δεν μπορεί με βάση την απόφαση του ΣτΕ να δώσει χαμηλότερους από το 2012 μισθούς στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Φαίνεται όμως ότι δεν είναι και κατανοητό σε κυβερνητικούς παράγοντες οι οποίοι επιμένουν ότι μπορεί να υπάρξουν τροποι “αντιμετώπισης του προβλήματος”. Επικαλούνται μάλιστα “στρατιωτικούς από τα Γενικά Επιτελεία” οι οποίοι σύμφωνα με τις διαρροές ετοιμάζουν αλλαγές στο νόμο 3883/2010,περί προαγωγών προς το χειρότερο! Οι φήμες και οι πληροφορίες οργιάζουν όχι απλά στους διαδρόμους των Γενικών Επιτελείων αλλά και στα ΜΜΕ, όπου γίνονται αναφορές σε διάφορα “μοντέλα” ,όπως το πορτογαλικό ή το γερμανικό. Τι προβλέπει το γερμανικό μοντέλο για παράδειγμα;

Στον Γερμανικό Στρατό εάν φύγεις με παραίτηση στα 34 χρόνια υπηρεσίας δεν αποστρατεύεσαι με τον βαθμό που φέρεις αλλά με τον προηγούμενο βαθμό, ως ποινή λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης!

Είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες σκέψεις και πως θα τις περάσουν; Οι εχοντες γνώση των συζητήσεων που γίνονται λένε ότι ο “κοινωνικός αυτοματισμός είναι εδώ”:

Αν επιλεγεί η δέσμη μέτρων…εκδίκησης για τους στρατιωτικούς που τόλμησαν να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη και να δικαιωθούν ,θα θα εφαρμοσθούν και θα παρουσιασθούν ως κατάργηση προνομίων!!!

Δυστυχώς δεν μπορεί τίποτα απ΄ όλα αυτά να αποκλειστεί ως απίθανο. Γιατί έχουν προηγηθεί πέντε χρόνια τώρα πολλά απίθανα που έγιναν πραγματικότητα!

Διαβάστε ακόμη:

Η «εκδίκηση» Στουρνάρα για το ΣτΕ! Τι αλλάζει σε προαγωγές αποστρατείες προς το χειρότερο