Πολεμικό Ναυτικό: Οι συνεχείς παραιτήσεις και η υποστελέχωση οδηγούν τους στρατιωτικούς που έχουν απομείνει στο «burn out»

Τα στελέχη στο Πολεμικό Ναυτικό απειλούνται από το σύνδρομο ολοκληρωτικής εξάντλησης (burn out), αφού έχουν επιφορτιστεί με παραπάνω καθήκοντα, λόγω της υποστελέχωσης και των «κυμάτων» παραιτήσεων.

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων (ΕΣΠΕΕΝΠΑ) υποστηρίζει ότι έχει λάβει πολλές αναφορές από στελέχη όλων των βαθμών που είναι στα πρόθυρα ή έχουν ήδη εξουθενωθεί. «Το πρόβλημα των παραιτήσεων έχει «υποβαθμιστεί» στο υπ’ αριθμόν 2», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το κυριότερο πρόβλημα είναι αυτό που απειλεί όσα στελέχη επιθυμούν να παραμείνουν για οποιονδήποτε λόγο. «Πλέον η υποστελέχωση και το αρνητικό κλίμα έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας και λειτουργούν καταλυτικά. Η Πολιτεία φαίνεται ότι αδυνατεί να λάβει πραγματικά ευεργετικά μέτρα με αποτέλεσμα όλα να λειτουργούν προς τη λάθος κατεύθυνση», αναφέρει η ΕΣΠΕΕΝΠΑ, προσθέτοντας ότι ακόμη και μετά την λήψη μέτρων, όπως η αύξηση του επιδόματος στόλου, η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει.

«Η υποστελέχωση που έχει δημιουργήσει η κατάσταση με τις παραιτήσεις στο Πολεμικό Ναυτικό ουσιαστικά ‘πνίγει’ τα στελέχη, τα οποία διαρκώς επιφορτίζονται με πρόσθετα καθήκοντα και αρμοδιότητες αμιγώς υπηρεσιακού αντικειμένου αν και ενίοτε δευτερεύουσας σημασίας που αναβαθμίζεται (πχ αντιπροσωπείες κλπ). Αυτό, βεβαίως, όσον αφορά το προσωπικό του Στόλου, διότι ως προς το προσωπικό των Υπηρεσιών υποστήριξης του Ναυστάθμου, όπου επίσης υπάρχουν προβλήματα υποστελέχωσης, υπάρχουν και τα καθήκοντα απασχόλησης υπέρ τρίτων, όπως οι δωδεκάωρες, πλέον, περιπολίες πυρασφάλειας, οι αποσπάσεις για κάλυψη μείζονων εσωτερικών αναγκών (όπως στα θέρετρα), οι αποστολές εκτός έδρας που εξακολουθούν να αποζημιώνονται με αντίτιμο εμπαιγμού κλπ. Η όλη κατάσταση έχει δημιουργήσει ένα εργασιακό περιβάλλον του οποίου η τοξικότητα αυξάνεται σε σταθερή βάση», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Φωτογραφία αρχείου