Οι εργασίες του 8ου συνεδρίου Αεροπορικής Ισχύος, με θέμα «New Trends – Old Threats, Air Power Opportunities and Challenges» διεξήχθησαν χθες Πέμπτη 27 και σήμερα Παρασκευή 28 Απριλίου, στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων «Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς» στην αεροπορική βάση Δεκέλειας, παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ και του Α/ΓΕΑ.
Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, χαιρετισμό απηύθυναν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη του συνεδρίου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς ενώ αναγνώσθηκε ο χαιρετισμός του υφυπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Νίκου Χαρδαλιά.
Ομιλητές, μεταξύ άλλων, ήταν οι υπαρχηγοί των Πολεμικών Αεροποριών της Ιταλίας, Lieutenant General Aurelio Colagrande, της Ισπανίας, Lieutenant General Fernando de la Cruz και της Γαλλίας, Major General Thierry Gouaichault, ο κοσμήτορας του Mitchell Institute for Aerospace Studies, Lt. General (Ret) David Deptula και ο Καθηγητής John Olsen.
Στο συνέδριο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις προκλήσεις της ασφάλειας και της άμυνας στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον, στη διαμόρφωση του νέου δόγματος της αεροπορικής ισχύος, στις δυνατότητες – προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς επίσης στη διαμόρφωση του μέλλοντος της αεροπορικής και διαστημικής ισχύος μέσα από το πρίσμα της βιομηχανίας.
Το συνέδριο παρακολούθησαν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος ‘Αγγελος Χουδελούδης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, επίτιμοι αρχηγοί, μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, Ακόλουθοι ‘Αμυνας, αντιπροσωπείες συμμαχικών χωρών και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.
Ο χαιρετισμός του Α/ΓΕΕΘΑ
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στο μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, καθώς και στις προκλήσεις και απειλές που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.
Επίσης μίλησε για την σημαντική τεχνολογική εξέλιξη της Αεροπορικής Ισχύος τα τελευταία χρόνια, η οποία παρέχει στρατηγικό πλεονέκτημα στην διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζοντας ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εναρμονίζονται με τις σύγχρονες εξελίξεις, και αναβαθμίζουν την Αεροπορική τους Ισχύ τόσο με την ένταξη των Μαχητικών Αεροσκαφών RAFALE και την αναβάθμιση των F-16 στην έκδοση VIPER, όσο και με τον προγραμματισμό για μελλοντική προμήθεια Μαχητικών Αεροσκαφών F-35.
Στη συνέχεια ο Α/ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογίες που συνδυάζονται με την Αεροπορική Ισχύ, στα πλεονεκτήματα των σύγχρονων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Unmanned Aerial Vehicle), τα οποία αναβαθμίζουν την δυναμική του αεροπορικού όπλου, τόσο με το χαμηλότερο κόστος απόκτησης και συντήρησής τους σε σχέση με τα Επανδρωμένα Αεροσκάφη, όσο και με το χαμηλότερο επιχειρησιακό ρίσκο των αποστολών που εκτελούν και τις δυνατότητες περαιτέρω αναβάθμισής τους με σύγχρονες εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ολοκληρώνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του, και απευθυνόμενος προς τους αξιότιμους ομιλητές και συμμετέχοντες στο Συνέδριο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα εξαχθούν πολύτιμες ιδέες και συμπεράσματα από τις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά την διεξαγωγή των εργασιών του Συνεδρίου.