*Του Κώστα Σαρικά
Την απόφαση αναβάθμισης και μετατροπής της νεοσύστατης Μοίρας Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας σε Κέντρο μελετά το Αεροπορικό Επιτελείο καθώς μόνο ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα που παρουσιάζει το πρώτο διάστημα λειτουργίας της.
Ήδη από τους εξομοιωτές της ΜΕΣΕ στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα έχει περάσει σχεδόν το σύνολο των ιπτάμενων της Πολεμικής Αεροπορίας από όλες τις Μοίρες, καθώς σύμφωνα με τον σχεδιασμό δύο φορές κάθε χρόνο και ανάλογα με το πρόγραμμα τα «γεράκια» της HAF επισκέπτονται τη Μοίρα και «γράφουν» δεκάδες εκπαιδευτικές ώρες.
Με ελάχιστο κόστος προσομοιάζουν όλα τα σενάρια μάχης και συμμετέχουν σε μεγάλους σχηματισμούς χωρίς να καταπονούν τα μαχητικά, εξοικονομώντας ώρες πτήσης στα σύγχρονα πρότυπα εκπαίδευσης. Και μπορεί η πτήση στον αέρα να μην αντικαθίσταται σε ρεαλισμό, όμως το «φροντιστήριο» που κάνουν οι ιπτάμενοι στο συνδεδεμένο σύστημα εξομοιωτών προσφέρει άλλα πλεονεκτήματα όπως ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η εκτέλεση σχεδίων και αποστολών οι οποίες στη συνέχεια με την εμπειρία της εξομοίωσης εφαρμόζονται και στην πράξη.
Σε βάθος χρόνου θα σχεδιάζονται και θα εκτελούνται αποστολές «υψηλού ρίσκου» με το πλεονέκτημα της μη επιβολής περιορισμών στο συνθετικό περιβάλλον, όπως του καιρού, απαγορευμένων περιοχών, πολιτικής κυκλοφορίας ειδικότερα σε περιόδους αιχμής.
Η επιτυχία του εγχειρήματος που ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα Στελεχών με ελάχιστα μέσα, αλλά ταυτόχρονα με όραμα και διάθεση για καινοτομία, αλλάζει τα δεδομένα με το Αεροπορικό Επιτελείο να δείχνει διάθεση να αναπτύξει ακόμη περισσότερο το project.
Επόμενο βήμα η αναβάθμιση της ΜΕΣΕ σε Κέντρο στα πρότυπα του ΚΕΑΤ, αλλά και με επέκταση του συστήματος εξομοίωσης σε όλες τις Πολεμικές Μοίρες, ώστε να μην είναι απαραίτητη η μετακίνηση των ιπτάμενων στην Ανδραβίδα και να μπορούν να συμμετέχουν στην εκπαίδευση από κάθε Μοίρα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο οποίος βρίσκεται σε τελικό στάδιο σε κάθε Πολεμική Μοίρα πρόκειται να εγκατασταθούν τουλάχιστον δύο εξομοιωτές συνδεδεμένοι on line με το κεντρικό σύστημα. Ιπτάμενοι θα μπορούν να συμμετέχουν σε κάθε σενάριο υπό την καθοδήγηση της MΕΣΕ και να εκπαιδεύονται σε πραγματικό χρόνο ανά πάσα στιγμή.
Έτσι όταν για παράδειγμα οι καιρικές συνθήκες ή άλλες παράμετροι δεν επιτρέπουν πτήσεις μπορεί να γίνεται εκπαίδευση στους εξομοιωτές με εκτέλεση σεναρίων που θα σχεδιάζονται από το ΑΤΑ. Σταδιακά στο σύστημα θα μπορούν να ενταχθούν τόσο οι Μονάδες της Αεροπορίας Στρατού που πετούν ελικόπτερα Apache και Kiowa Warrior, Μονάδες οπλικών συστημάτων Αεράμυνας, αλλά και Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων με τους JTAC που κατευθύνουν τα μαχητικά σε εικονικούς χερσαίους ή θαλάσσιους στόχους.
Δυνατότητα να εισέλθει στο δικτυοκεντρικό σύστημα εξομοίωσης θα έχει και το Πολεμικό Ναυτικό ειδικά μετά την παραλαβή των ψηφιακών φρεγατών Belharra και των ελικοπτέρων Romeo.