Ποιος θα εξηγήσει με καθαρότητα και σαφήνεια στους στρατιωτικούς τι ακριβώς θα πρέπει να περιμένουν για το συνταξιοδοτικό τους θέμα; Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος επιμένει ότι το όριο των 58 ετών -συν τα 40 χρόνια υπηρεσίας- για να συνταξιοδοτηθεί κάποιος στρατιωτικός θα είναι “δίχτυ” ασφαλείας από “άδικες” ή μη επιθυμητές τέλος πάντων αποστρατείες.
Αυτή η πρόβλεψη όμως από τους περισσότερους στρατιωτικούς χαρακτηρίζεται “εγκλωβισμός”,αφού κανείς δεν έχει κάνει σαφές τι θα γίνει αν κάποιος στρατιωτικός με συμπληρωμένα τα 40 χρόνια υπηρεσίας θελήσει να αποχωρήσει στα 53,τα 54 ή τα 55. Θα πρέπει να περιμένει να φθάσει στα 58 για να πάρει σύνταξη;
Κάποιος πρέπει να απαντήσει . Κι αυτό δεν αφορά μόνο στον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο. Η “ιδέα” για το όριο των 58 ετών έχει εδώ και καιρό αποδοθεί στο ΓΕΕΘΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ ήταν πάντα θετικός σ΄ αυτό το ενδεχόμενο. Και ο σημερινός ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος είναι γνωστό ότι τον εμπιστεύεται με κλειστά μάτια. Μόνο που το όριο των 58 ετων όχι μόνο δεν έγινε “δίχτυ ασφαλείας”, αλλά όπως κατέθεσε την τροπολογία το υπουργείο Οικονομικών, έγινε δίχτυ απόλυτου εγκλωβινμού των στρατιωτικών!
Ενδιαφέρον θα έχει να ακούσουμε και την δημόσια τοποθέτηση του ΥΦΕΘΑ Νίκου Τόσκα. Όχι μόνο γιατί είναι ΥΦΕΘΑ, αλλά γιατί προέρχεται από το στράτευμα και ειδικότερα τα τεθωρακισμένα. Συμφωνεί με όσα προτείνονται από την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει; Πιστεύει ότι οι συνάδελφοί του στρατιωτικοί είναι “προνομιούχοι” και δουλεύουν λίγα χρόνια; Ποια είναι η θέση του; Η τοποθέτησή του στην εκλόγιμη πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο η επιλογή του για τη θέση του ΥΦΕΘΑ, είχαν δημιουργήσει κάποιες ελπίδες στους στρατιωτικούς, ότι επιτέλους είχαν “έναν δικό τους άνθρωπο” στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Αναμένουν την κίνησή του και την ακρόαση των απόψεών του.
Όλα αυτά , την ίδια ώρα που η πολιτική ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας, εξασφάλισε και προστάτευσε το προσωπικό τους. Γιατί υπάρχει αυτή η τελείως διαφορετική αντιμετώπισης μεταξύ στρατιωτικών και προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας; Υπάρχει κάποιος να απαντήσει από την κυβέρνηση και από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία; Μήπως ασχολήθηκαν με πιο παραγωγικό τρόπο εκεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης; Μήπως στο ΥΠΕΘΑ δεν “μέτρησαν” σωστά πρόσωπα και καταστάσεις;
Όπως και να ‘χει η ζημιά που έγινε στις ΕΔ είναι ανεπανόρθωτη. Η όποια εμπιστοσύνη υπήρχε σε πρόσωπα και στα όσα έλεγαν έχει χαθεί οριστικά. Και αυτό δεν μπορεί παρά να έχει μεγάλες συνέπειες στο στράτευμα.