Για πρώτη φορά ένας ΥΦΕΘΑ και εκπρόσωποι ενός Αρχηγού εμαφανίζονται σε εκδήλωση που έχει σχέση με τις Ενώσεις Στραιτωτικών και την ΠΟΕΣ. Ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας και εκπρόσωποι του Α/ΓΕΝ Βαγγέλη Αποστολάκη συμμετείχαν και χαιρέτησαν τις εργασίες του 111ου Presidium Meeting του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατιωτικών Ενώσεων EUROMIL, στην Αθήνα, που έγινε στις 17 και 18 Απριλίου στην Αθήνα. Όχι ο Α/ΓΕΕΘΑ δεν έστειλε εκπρόσωπο αν και δεν θα εξέπληττε κανέναν κάτι τέτοιο.
Η ΠΟΕΣ εκπροσωπήθηκε με πενταμελή αντιπροσωπεία από την οποία μίλησε ο ο Γεν. Γραμματέας του ΔΣ, Υπολοχαγός Χρίστος Μαστρογιαννάκης.
Η ομιλία του:
Νοιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, 5 μέλη του ΔΣ της ΠΟΕΣ, στο 111ο Presidium του EUROMIL, που για 2η φορά λαμβάνει χώρα στη φιλόξενη Ελλάδα, στη ζεστή Αθήνα μας, αιτούμενοι την ένταξή μας στον Οργανισμό ως παρατηρητές.
Παρακολουθούμε τις δραστηριότητες του EUROMIL, χρόνια τώρα, και λαμβάνουμε πληροφόρηση από το αδελφό σωματείο, την ΑΝΕΑΕΔ.
Ο Οργανισμός, στα 43 χρόνια λειτουργίας του, έχει καταφέρει να αναδειχθεί και να καθιερωθεί στη συνείδηση των ευρωπαίων, σε ένα δυναμικό και αξιόπιστο διεθνές φορέα, ανταλλαγής απόψεων και ιδεών των ευρωπαίων στρατιωτικών δια μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών του, η προώθηση της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των στελεχών των ευρωπαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων και η αντιμετώπιση των κοινών μας προβλημάτων στη βάση των ευρωπαϊκών δημοκρατικών αξιών που τον διέπουν. Το σημαντικό ρόλο του EUROMIL επιβεβαιώνουν οι επίσημες επαφές του με το Συμβούλιο της Ευρώπης, με θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΝΑΤΟ κ.α. διεθνείς οργανισμούς. Για τους παραπάνω λόγους η ένταξή μας με την ιδιότητα του παρατηρητή σε πρώτη φάση, συνιστά ιδιαίτερη τιμή.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.) ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα, μόλις το 2013. Ωστόσο, η ιστορία της συλλογικής εκπροσώπησης των ελλήνων στρατιωτικών, αρχίζει πολλά χρόνια πριν, με την ίδρυση της «Ένωσης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων» το 2004. Με απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατόπιν αιτήσεως, τον Σεπτέμβριο του 2005 έκρινε ως σύννομη την ενέργειά μας και ενέκρινε τη λειτουργία του. Η απόφαση αυτή έσπειρε τον ενθουσιασμό στα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, ικανοποιώντας το διαχρονικό αίτημά τους για συλλογική εκπροσώπηση. Παρ’ όλα αυτά, οι συνθήκες δεν είχαν ωριμάσει για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, οι οποίες προέβαλλαν αντιρρήσεις αναφορικά με τη δημιουργία ενώσεων από εν ενεργεία στελέχη. Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες από την ιστορική εκείνη απόφαση, ο Αντιεισαγγελέας τότε Πρωτοδικών Ιωάννης Διώτης, κατέθεσε ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών έφεση, και στη συνέχεια αιτήθηκε ασφαλιστικά μέτρα κατά της σχετικής απόφασης, υποστηρίζοντας ότι η σύσταση ενώσεων θα έχει σοβαρές συνέπειες στην πειθαρχία του στρατεύματος, θα διχάσει και θα διαταράξει την ομοψυχία του προσωπικού του. Παρά την αρχική μας απογοήτευση από την αντιμετώπιση της πολιτείας απέναντι στο δίκαιο αίτημά μας, προχωρήσαμε στην ίδρυση νέου σωματείου το 2007 με την ονομασία «Σύνδεσμος Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων». Όμως για ακόμη μία φορά η πολιτική μας ηγεσία στάθηκε απέναντί μας επιχειρώντας με τα μέσα που διέθετε να απαγορεύσει το δίκαιο αίτημά μας. Ένα χρόνο μετά την ίδρυση του συνδέσμου, ο Αντιεισαγγελέας Γαλανός Μπρη, κατέθεσε νέα αίτηση ακύρωσης στο Πρωτοδικείο Αθηνών επιτυγχάνοντας εκ νέου το κλείσιμό του. Η απάντησή μας ήταν άμεση, και δόθηκε με την ίδρυση ενός νέου σωματείου με παρεμφερή ονομασία εκείνου που σταμάτησε δικαστικά η λειτουργία, έχοντας παράλληλα προσφύγει στο Ανώτερο Ακυρωτικό Δικαστήριο τον Άρειο Πάγο προκειμένου να αποφανθεί για το δικαίωμα των στρατιωτικών να εκπροσωπούνται συλλογικά από ενώσεις. Τον Φεβρουάριο του 2013, σε μία νέα ιστορική απόφαση, η Ολομέλεια του Άρειου Πάγου αποφάσισε και αναγνώρισε τελεσίδικα, με τον πιο επίσημο τρόπο το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι στους έλληνες στρατιωτικούς.
Η παραπάνω απόφαση του Αρείου Πάγου αποτέλεσε εφαλτήριο για την ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών. Έχοντας πλέον την ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου στα χέρια μας σε άμεσο χρόνο και ταυτόχρονα στην ίδρυση περιφερειακών ενώσεων στα όρια των 13 περιφερειών της ελληνικής επικράτειας. Καθώς η φλόγα της συλλογικής εκπροσώπησης στις Ένοπλες Δυνάμεις δυνάμωνε, οι περιφερειακές ενώσεις, αποφάσισαν τη σύσταση ενός δευτεροβάθμιου οργάνου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών προκειμένου αυτή να λειτουργήσει ως χώρος ανταλλαγής ιδεών και απόψεων, λήψης αποφάσεων και ανάληψης κοινών δράσεων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων των Στρατιωτικών είναι ο κύριος εκφραστής των περιφερειακών ενώσεων και των μελών τους και ο επίσημος συνομιλητής τους με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
Σκοποί της Π.Ο.Ε.Σ., μεταξύ των άλλων, είναι η ανάπτυξη, η προάσπιση και η εξύψωση του επαγγελματικού, κοινωνικού και πολιτιστικού επιπέδου των ελλήνων στρατιωτικών, η μελέτη, προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων τους, η συμβολή στη διαφύλαξη των δημοκρατικών θεσμών της χώρας, ο εκδημοκρατισμός και εκσυγχρονισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς επίσης και η ποιοτική και ποσοτική αύξηση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Παρά το γεγονός ότι δικαστικά είχαμε κερδίσει το δικαίωμα να υπάρχουμε, η πολιτική ηγεσία της χώρας τα προηγούμενα χρόνια επέλεξε να εθελοτυφλεί στην ανάγκη των στρατιωτικών για συλλογική εκπροσώπηση αρνούμενη να μας αναγνωρίσει. Εντούτοις, σε αρκετές περιπτώσεις, δέχτηκε την υιοθέτηση προτάσεών μας, αναφορικά με την επίλυση προβλημάτων και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των συναδέλφων μας. Ορισμένα παραδείγματα είναι η χορήγηση μίας ημέρας απαλλαγής στα στελέχη που εκτελούν 24ωρη υπηρεσία, η επέκταση της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου, η σύνταξη υπουργικής απόφασης και καθιέρωση μορίων για τις μεταθέσεις των στρατιωτικών, η κοινοποίηση των μορίων αυτών στα στελέχη, η έναρξη διαλόγου και η διαμόρφωση των συνθηκών για την υπερωριακή αποζημίωση και την τήρηση των νομοθετημένων ωρών εργασίας, η αυξημένη μέριμνα για τα στελέχη που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα, κ.α. Μεγάλη επιτυχία της Ομοσπονδίας μας αποτελεί και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2014, αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα της επιβολής μειώσεων στο μισθό και στα επιδόματα των ελλήνων στρατιωτικών από τον Αύγουστο του 2012. Μέχρι σήμερα το δημόσιο έχει μόνο μερικώς συμμορφωθεί στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ωστόσο η Ομοσπονδία μας συνεχίζει τις προσπάθειές της για την προάσπιση των συμφερόντων των μελών της με νομικά, δικονομικά και πολιτικά μέσα.
Σήμερα, 11 χρόνια μετά την ίδρυση της πρώτης ένωσης εν ενεργεία στρατιωτικών, οι προσπάθειές μας δείχνουν να αποδίδουν. Το πρώτο μεγάλο στοίχημα για εμάς ήταν η καθιέρωση στη συνείδηση των συναδέλφων μας, κάτι το οποίο φαίνεται περίτρανα να επιτεύχθηκε με την μεγάλη και ενθουσιώδη συμμετοχή τους στις περιφερειακές μας ενώσεις. Ο δεύτερος μεγάλος στόχος που θέσαμε ήταν να κερδίσουμε εκτός από την εμπιστοσύνη των συναδέλφων μας και την εμπιστοσύνη της πολιτικής και στρατιωτικής μας ηγεσίας. Μετά τις πρόσφατες εκλογές και την αλλαγή της ηγεσίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μία νέα ειδική σχέση έχει αναπτυχθεί με τους πολιτικούς μας προϊσταμένους. Οι επίσημες συναντήσεις για πρώτη φορά με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο και τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Υποστράτηγο ε.α. κ. Τόσκα Νικόλαο, συνιστούν μία έμπρακτη αναγνώριση της λειτουργίας μας, και της θετικής συμβολής μας στην ομαλή λειτουργία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σύντομα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους, αναμένουμε και την προώθηση σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο θα καθορίζει επακριβώς το πλαίσιο λειτουργίας της Ομοσπονδίας και τη σχέση της με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τη φυσική μας ηγεσία.
Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Π.Ο.Ε.Σ. με τη συμμετοχή της στον EUROMIL προτίθεται να αναλάβει έναν ενεργό ρόλο σε αυτόν, συμβάλλοντας με την εμπειρία της, τις προτάσεις και τις ιδέες της, στην προώθηση των σκοπών του Οργανισμού. Οι ευρωπαίοι στρατιωτικοί στο σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις διεθνείς γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και κοινά προβλήματα. Για τους παραπάνω λόγους κρίνεται αναγκαία η στενή συνεργασία μας για να διαφυλάξουμε τις κοινές αξίες και τα συμφέροντα των μελών μας.