Ποια απόφαση του ΣτΕ άναψε φωτιές στους στρατιωτικούς και ποιοι έκαναν γκάφα

Σε κατάσταση συναγερμού  βρίσκονται οι στρατιωτικοί μετά την πρόσφατη απόφαση «βόμβα» του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε αντισυνταγματικές όλες τις μειώσεις που υπέστησαν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και των ΔΕΚΟ από το 2012 στις συντάξεις τους (κύριες και επικουρικές).

Με την απόφασή του αυτή το ΣτΕ ανοίγει το δρόμο για την επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2012 εφεξής. Τί σημαίνει αυτό; Ότι η αναδρομικότητα, δηλαδή από 1-8-2012 θα ισχύσει μόνο για αυτός που προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί, μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, προσέφυγαν εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματική η εν μέρει (50%) επαναφορά των μισθών τους.

Ωστόσο, μετά την παραπάνω απόφαση του ΣτΕ οι στρατιωτικοί ανησυχούν  εάν και εφόσον το ΣτΕ τους δικαιώσει, αλλά αποφανθεί ότι για τα αναδρομικά θα δικαιωθούν μόνο όσοι προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια.

Στην περίπτωση αυτή σοβαρό πρόβλημα θα δημιουργηθεί με τις «μεγαλύτερες» Ενώσεις Στρατιωτικών που στράφηκαν κατά της ΠΟΕΣ, η οποία  πληροφορούσε τα στελέχη ότι θα πρέπει να καταθέσουν αγωγές. Τρεις Ενώσεις έβαλαν  φρένο στα μέλη τους, για μην προβούν στις καταθέσεις, καθόσον θεωρούσαν ότι θα ήταν αναποτλεσματικές.
Η πραγματικότητα απέδειξε πόσο μεγάλο λάθος έκαναν.