ΠΟΕΣ: «Το 2024 αναμένονται οι πρώτες πρόωρες αποστρατείες ΕΠΟΠ» – Ζητά άμεση αλλαγή της νομοθεσίας

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), τονίζει το ζήτημα με τις πρόωρες αποστρατείες των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), το οποίο, όπως υποστηρίζει, δεν έχει επιλυθεί ακόμα.

«Το πρόβλημα των επικείμενων πρόωρων αποστρατειών Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) λόγω κατάληψης ηλικιακών ορίων, παραμένει δίχως ίχνος ενδιαφέροντος από την Πολιτεία», αναφέρει η Ομοσπονδία σε επιστολή της.

«Αν και απαιτείται μια ιδιαίτερα απλή νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίσει την ισονομία και την ισότητα, αποκαθιστώντας μια αδικία που προέκυψε από αβλεψία του νομοθέτη, δεν δείχνει να υπάρχει βούληση για επίλυση», προσθέτει.

Ωστόσο, η ΠΟΕΣ επαναφέρει το ζήτημα για μια ακόμα φορά διότι, διότι το 2024 αναμένονται οι πρώτες πρόωρες αποστρατείες ΕΠΟΠ, «υπενθυμίζοντας ότι η Πολιτεία δεν έχει κανένα δικαίωμα να «πετάξει» στελέχη που έχουν εκπαιδευτεί, έχουν προσφέρει και έχουν δώσει τα πάντα, οποτεδήποτε τους ζητήθηκε».

Οι ΕΠΟΠ είναι «θύματα» μιας αβλεψίας του νομοθέτη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία, «ως αποτέλεσμα της οποίας όχι μόνο δεν τους επιτρέπεται να εργάζονται υπό ισότιμους όρους με τα υπόλοιπα στελέχη των ΕΔ, αλλά πλέον και παρά τις συνταγματικές προβλέψεις περί ισονομίας και ισότητας, δεν τους επιτρέπεται ούτε καν να έχουν ισότιμη αντιμετώπιση στο ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΣ, το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίζεται μόνο με μερική κατάργηση ηλικιακών ορίων και θεσμοθέτηση λύσεων για συμπλήρωση σαράντα (40) ασφαλιστικών ετών, ώστε να τηρείται η ισονομία έναντι όλων, ενώ παράλληλα οφείλει να γίνει απολύτως σεβαστό το δικαίωμα όσων στελεχών δεν επιθυμούν να παραμείνουν στις ΕΔ. «Η διασφάλιση της ισονομίας είναι συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας», καταλήγει.

Φωτογραφία αρχείου