PESCO: Οι προτάσεις της ΓΔΠΕΑΔΣ του ΥΠΕΘΑ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας και βιομηχανίας

H 3η εκδήλωση στρατηγικής αναθεώρησης της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation – PESCO) και η σύνοδος των διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες.

Στην 3η εκδήλωση στρατηγικής αναθεώρησης της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) οι διευθυντές Αμυντικής Πολιτικής των κρατών-μελών της ΕΕ αντάλλαξαν απόψεις με τους πρέσβεις της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας και με τους στρατιωτικούς αντιπροσώπους των κρατών-μελών της ΕΕ, αναφορικά με το μέλλον της στο πλαίσιο της στρατηγικής αναθεώρησης αυτής για τα έτη 2026-2030.

Ο παριστάμενος διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πρέσβης ε.τ. Μιχαήλ Σπινέλλης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΔΠΕΑΔΣ, στην παρέμβασή του, ανέφερε ότι ο κύριος μελλοντικός αντικειμενικός σκοπός της PESCO μετά το 2025 θα πρέπει να είναι η ενίσχυση των φιλοδοξιών της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, μέσω της στήριξης της συνεργασίας των κρατών-μελών της Ένωσης, προκειμένου να υποστηριχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Τεχνολογικής και Βιομηχανικής Βάσης (European Defence Technological Industrial Base – EDTIB). Παράλληλα, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιδιώκεται μέσω της PESCO και η επίτευξη επιμέρους στόχων, όπως η δημιουργία οικονομιών κλίμακας καθώς και η επιδίωξη της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης και της συλλογικής ανθεκτικότητας.

Τέλος, δήλωσε ότι η PESCO μπορεί να εξελιχθεί ως ένα πολύτιμο μέσο για την κινητοποίηση οικονομικών πόρων και ως εκ τούτου να δώσει κίνητρα στα κράτη-μέλη να επενδύσουν περισσότερο, καλύτερα και από κοινού εντός της ΕΕ.

Σπινέλλης: Zητά από τα ευρωπαϊκά κράτη να ενισχύσουν την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»

Κατά τη σύνοδο των διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής της EE συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, την εμπλοκή της ΕΕ στο Σαχέλ και την Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας ενώ αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Τεχνολογικής και Βιομηχανικής Βάσης (EDTIB) σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής (European Defence Industrial Strategy – EDIS).

Ο κ. Σπινέλλης επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας για συνέχιση παροχής στήριξης προς την Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε διμερές όσο και σε ενωσιακό πλαίσιο. Παράλληλα, αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας της ΕΕ επεσήμανε την ανάγκη άμεσης λειτουργίας του ξεχωριστού ταμείου στήριξης της Ουκρανίας (Ukraine Assistance Fund – UAF) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (European Peace Facility – EPF), υπό την προϋπόθεση πιστής εφαρμογής των κανόνων προέλευσης του παρεχόμενου εξοπλισμού για λόγους διαφάνειας.

Επίσης, ανέδειξε τον ενεργό ρόλο της Ελλάδας στην επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES και υπογράμμισε στους ομολόγους του την ανάγκη υποστήριξης της επιχείρησης από τα λοιπά κράτη-μέλη με επιπλέον προσωπικό και μέσα για τη διασφάλιση των στρατηγικών συμφερόντων της Ένωσης στην περιοχή.

Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Τεχνολογικής και Βιομηχανικής Βάσης για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας και των δυνατοτήτων ασφαλείας της Ευρώπης και υπέβαλε διάφορες προτάσεις προς την επίτευξη αυτού του σκοπού, καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΔΠΕΑΔΣ.