ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ στρατιωτικών: Έκοψαν πράγματι παραπάνω ή τους εμπαίζουν – Υποψίες και σενάρια

Αναμένοντας την επίσημη απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτος για τις “αυξημένες από λάθος περικοπές” σε εν ενεργεία και απόστρατους, δεν μας διαφεύγει το έντονο κλίμα καχυποψίας που επικρατεί σε μεγάλη μερίδα στρατιωτικών ,ότι αυτές οι παραπάνω περικοπές έγιναν τελικά …επίδομα ΒΟΕΑ. Το οποίο οι άνθρωποι που δικαιούνταν έπρεπε προ πολλού να έχουν εισπράξει αφού πρόκειται για δικά τους χρήματα! Όμως υπάρχει η βάσιμη υποψία ότι πάλι με δικά τους λεφτά οι κυβερνώντες τους έδωσαν αυτό που δικαιούνται! 

Κατ΄ αρχήν το παρασκήνιο:

 
 
Πόσο βάση μπορεί να έχει αυτή η εκδοχή; Απευθυνθήκαμε σε οικονομικό αξιωματικό ο οποίος έχει την ίδια βάσιμη υποψία. Ότι δηλαδή τα περί λάθους μοιάζουν περισσότερο με “επικοινωνιακό τρυκ”. Πως προκύπτει η υποψία

“Κατ΄ αρχήν πρέπει να δούμε τι προβλέπεται για το ΜΤΣ και το ΒΟΕΑ. Αναλυτικά μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει πατώντας ΕΔΩ

Πως αναλύονται τα στοιχεία:

Το ΜΤΣ στις 31-12 2012 εχει Ταμειακα διαθέσιμα, ρευστότητα για να κινηθεί και να πληρωσει υποχρεωσεις του (ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ, ΒΟΕΑ ΚΛΠ) 29,2 εκ περιπου. Δείτε ΕΔΩ 

Στην Γενικη έχει διαθέσιμα μόνο 10,2 εκατ απο το συνολο των 29,2 για ΒΟΕΑ και παρακάτω προκύπτει οτι οι υποχρεωσεις του ειναι 184 εκατ.
Πόσες ειναι αυτες οι υποχρεώσεις του, δηλαδη τι οφείλει;

Σύμφωνα με τα στοιχεία 393,8 εκατομμύρια. Δηλαδή έχει διαθεσιμα 29,3 και χρωστα 393,8!!

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι για ΒΟΕΑ πάνε 184,1 εκατομμύρια.

Το υπουργείο Οικονομικών ρυθμισε τις ληξιπροθεσμες οφειλές του ΜΤΣ με συμβαση και εδωσε τα 185 εκατ ευρω, όπως προκύπτει από τις ανακοινωσεις Κωσταρακου και Στουρναρα.

Η αιτιολογία: Σκοπός αιτήματος έκτακτης χρηματοδότησης!!!

Το ΜΤΣ οφείλει και επιπλέον 158,6 εκατ ευρω στο υπουργείο Οικονομικών . Με τον Ν.4058/2012 εγινε διακανονισμος-ρυθμιση σε 15ετη δανειο που θα εξοφλείτο κατ ετος αρχης γενομενης απο το 2013 με 5 εκατ ετησίως.

Αυτα τα δύο ποσα 184,1 και 158,6 μας κανουν περιπου 342 εκατ ευρω και εχει ακόμη περιπου 50 εκατομμύρια υποχρεωσεις.

Από τα στοιχεία προκύπτει οτι τα διαθεσιμα για ΒΟΕΑ είναι 10,2 εκατομμύρια και οφειλει δηλαδη 184 οπως ειπαμε.

Για το ΕΚΟΕΜΣ εχει διαθεσιμα 8 εκατομμύρια και του οφειλει το ΜΤΣ 40 εκατομμύρια.

Στο μεσοπρόθεσμο προβλέπονταν το υπουργείο Οικονομικών να πληρωσει τις ληξιπροθεσμες οφειλες.

Και η απορία που υπάρχει είναι , γιατί αυτη η οφειλή που ηταν ενος Ταμειου (επικουρικου) που οπως λενε δεν επιχορηγείται απο τον κρατικο προϋπολογιμσό ΄΄δωριστηκε ΄΄ απο το υπουργείο Οικονομικών και γιατί δεν συναφθηκε ενα νεο δανειο με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να του οφειλει δηλαδη και αυτα τα 185 εκατομμύρια. Ποιο ηταν το ανταλλαγμα;

Συνεπώς μοιάζει εξαιρετικά πιθανό το υπουργείο Οικονομικών να εκοψε παραπάνω λεφτα απ΄ οτι προβλέπονταν στο μεσοπροθεσμο για μισθους και συνταξεις για να μπορεσει να καλυψει τις οφειλες του ΜΤΣ. Αλλιως τοτε οφείλει αλλα 185 εκατ ευρω στο υπουργείο Οικονομικών το ΜΤΣ, εκτός των 158 εκατομμύρια. 

Στα αλλα ταμεια για να καταβληθεί πχ το εφαπαξ δημοσιων υπαλληλων, τα ληξιπροθεσμα (που επιχορηγούνται απο τον Προυπολογισμο) εκαναν τα εξης:
μειωσαν κατα 40 % το δικαιουμενο εφαπαξ για να εχει να καταβαλλει λιγότερα και καθως προβλεπεται εξοφληση μερος των ληξιπροθεσμων συνεχίζει να το καταβαλλει.

Οι ληξιπροθεσμες οφειλες ειναι σε ΕΟΟΠΥ, φορους κλπ. πχ το Υγειας δεν επαρκουσαν τα χρηματα που προβλέπονταν καθε χρονο στον προϋπολογισμό για να καλυψει ολα τα φαρμακα τον ασφαλισμενων και μεταφέρονταν το ποσο. Το ιδιο το Υπουργειο οφειλει καποια εκατομμύρια μεσα στον προϋπολογισό και προβλεπεται να εξοφληθει κατ ετος μερος αυτων.

Πως στο ΜΤΣ πληρωνονται οι οφειλες του απο τον προϋπολογισμό και οχι απο τα δικα του εσοδα; Απο εκει βγαζω και εγω το συμπερασμα, ότι κάτι δεν πάει καλά αλλά δύσκολα θα παραδεχτούν επισημα οτι σας δωσαμε 185 εκατομμύρια στο ΜΤΣ για να πληρωσετε αυτα που οι ασφαλισμενοι σας επι χρονια κατεβαλλαν με εισφορες αλλα κάποιοι τα έφαγαν -τα κακοδιαχειριστικαν, και τωρα σου παίρνω επιπλέον 185 εκατομμύρια απο μισθους και συνταξεις.

Υπαρχει και το παραθυρακι του υπουργείου Οικονομικών που μπορει να υποστηρίξει οτι στις συνταξεις συμφωνα με τον πινακα παρεμβασεων μπορει να προβλεπεται 100 εκατομμύρια εξοικονομηση απο την μειωση των συνταξεων εξαιτιας των περικοπών των ειδικών μισθολογιών αλλα ακριβως απο επάνω υπαρχει και εξοικονομηση 1.1 δις απο κλιμακωτη μειωση συνταξεων που υπερβαινουν τα 1000 ευρω.(αφορα και λοιπους δημοσιους υπαλληλους)

Αρα 1,1 +0,1 συνολο 1,2 εκατομμύρια . Συνεπώς δυσκολα μπορεις να αντιστοιχησεις ποιο ειναι ακριβώς το ποσο που αφορα στην μειωση σε ενστολους συνταξιουχους . Γιατι ναι μεν βγηκαν καποια νουμερα που ελεγαν 100.000 ενστολοι απο 200 ευρω περίπου καθε μηνα και για 16 μηνες (απο 1-8 2012 έως 31-12-2013) μας κανει 320 εκατ. Αλλα μεσα στα 320εκατομμύρια ποιο το ποσο που αφορα για μειωση ανω τον 1000 ευρω;

Το βέβαιο είναι ότι…κάτι τρέχει”.