Patroller: Τα νέα UAV του Στρατού Ξηράς στο επίκεντρο της επίσκεψης του Α/ΓΕΣ στη Γαλλία [pics]

Στις 9 Ιανουαρίου 2024, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, General Pierre Schill, στο επίκεντρο της οποίας ήταν τα UAV τύπου Patroller, που θα ενταχθούν στο οπλοστάσιο του Στρατού Ξηράς.

Ο Α/ΓΕΣ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα και διαπιστώθηκε η κοινή πρόθεση για ακόμη μεγαλύτερη ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών, έλαβε χώρα η υπογραφή κειμένου κοινής πρόθεσης συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη και χρήση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ) Patroller. Στη συνέχεια, οι δύο Αρχηγοί πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Εργοστάσιο Βάσης του Γαλλικού Στρατού «Section Technique de l’ Armée de Terre», όπου ενημερώθηκε για την αποστολή, τις δραστηριότητες και τις καινοτομίες και περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Στρατό Ξηράς θα αποκτήσει τα UAV τύπου Patroller, όπως είχε ανακοινώσει η Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του NATO (NSPA). Το γαλλικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εντάσσεται στην κατηγορία των UAV μεσαίου υψομέτρου μεγάλης αντοχής (MALE) καθώς μπορεί να πετάξει μέχρι τα 16.000 πόδια και όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία Safran, αναπτύσσει ταχύτητες από 100 έως 200 χιλιόμετρα, με ωφέλιμο φορτίο 210 κιλών.

Έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί αποστολές όπως συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και στοχοποίηση εχθρικών θέσεων και μπορεί να λειτουργήσει τόσο για εξωτερικές επιχειρήσεις όσο και για αποστολές εσωτερικής ασφάλειας αλλά και θαλάσσιας επιτήρησης.

Διαθέτει προηγμένους αισθητήρες, ραντάρ και ατρακτίδιο υψηλής ανάλυσης που του προσφέρουν την ικανότητα να εντοπίζει κινούμενους στόχους και ως εκ τούτου να παρέχει πληροφορίες στις φίλιες δυνάμεις στο πεδίο της μάχης για να έχουν καλύτερη εικόνα και ενημέρωση επί των επιχειρήσεις, ενώ μάλιστα μπορεί να πραγματοποιήσει και αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου.