Η θέση του ΠΑΣΟΚ για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας αποτυπώνεται σε μια σειρά σχολίων που διαρρέουν από το κόμμα που συγκυβερνά. Τι λένε; Επαναλαμβάνουν και αυτοί πόσο σημαντική είναι η “ρήτρα αξιόμαχου”.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν:
(α) Η υιοθέτηση στο κατατεθέν σχέδιο Νόμου (Πολυνομοσχέδιο) της Πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη θεσμοθέτηση δυνατότητας μετατροπής του κλάδου Πρόνοιας των Ένστολων σε επαγγελματικά Ταμεία (ΝΠΙΔ), είναι μια θετική εξέλιξη, που μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.
Παράλληλα ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης κάνοντας δεκτές σήμερα τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του, πως θα κατατεθεί στο σχετικό άρθρο νέα ανάλογη διάταξη και για την δυνατότητα μετατροπής των Επικουρικών Ταμείων σε επαγγελματικά (ΝΠΙΔ).
Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση αυτής της πρότασής του (η οποία έχει κατατεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο από την Παρασκευή 24-07-2014), θέμα που δίνει δυνατότητα εκτόνωσης των προβλημάτων και θετικών προοπτικών για τα ταμεία των ένστολων.
Σημειωτέον ότι για την πρόταση αυτή ενημερώθηκαν και οι εκπρόσωποι των σωματείων των ένστολων, σε συνάντηση μας την Τρίτη 29-07στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
(β) Όσον αφορά τους ειδικούς λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικών και τους κλάδους πρόνοιας ΤΕΑΠΑΣΑ και ΤΑΛΣ (Λιμενικό), έχει προβλεφθεί η “ρήτρα αξιόμαχου” που δίνει την δυνατότητα οι προσαρμογές να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου και να προστατευτούν οι δικαιούχοι ένστολοι.
Για την καλύτερη εφαρμογή της ρήτρας το ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ στην σχετική απόφαση να προβλέπεται η συναρμοδιότητα και η υπογραφή (και όχι μόνο η πρόταση) του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού που εποπτεύει αντίστοιχα το Ταμείο ή Ειδικό Λογαριασμό των ένστολων. Έτσι δεν θα υπάρχει καμία ουσιαστική απόκλιση από την πρόταση του αρμόδιου Υπουργού.
Επίσης οι παράμετροι για τον δείκτη βιωσιμότητας των ειδικών λογαριασμών των Μετοχικών Ταμείων, ορίζονται με κοινή Υπουργική απόφαση του Υπουργού Εργασίας με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό.
(γ) Τέλος το ΠΑΣΟΚ εμμένει-και θα εμμείνει και κατά τη συζήτηση στη Βουλή-για της ψήφιση της διάταξης που θα δίνει τη δυνατότητα ασφαλιστικής αναγνώρισης των ετών που έχουν υπηρετήσει οι σχολικοί φύλακες χωρίς συνταξιοδοτική κάλυψη (ώστε σχολικοί φύλακες που έχουν απολυθεί από το δημόσιο να πάρουν άμεσα τη σύνταξή τους). Η πρόταση αυτή έχει γίνει αποδεκτή σε Κυβερνητικό επίπεδο.
Διαβάστε ακόμη:
Τι δηλώνουν Αβραμόπουλος – Βαρβιτσιώτης για το εφάπαξ
Πίεση στην Κυβέρνηση να μην υπαχθούν οι ένστολοι στο ΕΤΕΑ
«Τέχνασμα» με «ρήτρα αξιόμαχου» για να περάσει το νομοσχέδιο που διώχνει κόσμο από τις ΕΔ