Πανταχού παρούσα η Πολεμική Αεροπορία σφραγίζει τον κυρίαρχο ρόλο της στο NATO και επιβεβαιώνει το «άλμα» ισχύος

*Του Κώστα Σαρικά

Με περισσότερες από 15 παρουσίες εκτός Ελλάδας μέσα στο 2024, σε μεγάλες συμμαχικές ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και αποστολές από την Ινδία και τη Σαουδική Αραβία έως την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και από τη Γερμανία και την Γαλλία έως τη Μοζαμβίκη και το Σουδάν, η Πολεμική Αεροπορία προβάλει την ισχύ της και δίνει διαπιστευτήρια εξωστρέφειας.

Η συμμετοχή της HAF στη μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Tactical Nuclear Weapons «STEADFAST NOON 24», η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη επιβεβαιώνει την σταθερή και αδιάλειπτη παρουσία των «μπλε φτερών» σε όλα τα μεγάλα «ραντεβού» της Συμμαχίας. Και μάλιστα λίγες μόλις ημέρες έπειτα από την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης άσκησης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη «RAMSTEIN FLAG 24», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, με την Πολεμική Αεροπορία να αναλαμβάνει με απόλυτη επιτυχία την διοργάνωση της.

Όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr, προετοιμάζεται για να στείλει για πρώτη φορά τα «game changer» μαχητικά Rafale στο «Top Gun» Tactical Leadership Programme σχολείο του ΝΑΤΟ, στο Albacete της Ισπανίας.

Τρία μαχητικά F-16 block 52+ adv από την 335 Πολεμική Μοίρα «Τίγρης» έχουν αναλάβει μαζί με άλλα Συμμαχικά αεροσκάφη ρόλο συνοδείας για τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ, τα οποία εκπαιδεύονται εικονικά σε αποστολές χρήσης Nuclear Weapons.

Η Πολεμική Αεροπορία δηλώνει ηχηρό «παρόν» σε μια από τις κορυφαίες ασκήσεις της Συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν συνολικά 13 χώρες με 60 αεροσκάφη και 2.000 άτομα. Η «STEADFAST NOON 24» πραγματοποιείται πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα με τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ  να απογειώνονται από Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Τα μαχητικά της HAF θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τις κορυφαίες αεροπορίες της Συμμαχίας και να πετάξουν μεταξύ άλλων δίπλα στα 5ης γενιάς μαχητικά F-35 τα οποία θα έχουν διπλό ρόλο στην άσκηση.

Η Πολεμική Αεροπορία δεν χάνει καμία ευκαιρία για συνεκπαίδευση με τα stealth αεροσκάφη, τα οποία θα διαθέτει στο οπλοστάσιο της τα επόμενα χρόνια, ώστε οι ιπτάμενοι της HAF να αποκτήσουν εικόνα και εμπειρίες από τα μελλοντικά μαχητικά που θα προστεθούν στη «φαρέτρα» του αεροπορικού στόλου της Ελλάδας. Ανάλογη δυνατότητα είχε η Πολεμική Αεροπορία και κατά τη διάρκεια της «RAMSTEIN FLAG 24», όταν τα ελληνικά μαχητικά συνεργάστηκαν σε μια σειρά από σενάρια με τα F-35 της US Air Force.

H συμμετοχή της HAF σε δεκάδες πολυεθνικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις και το γεγονός ότι οι Έλληνες ιπτάμενοι έχουν τη δυνατότητα να πετάξουν και να μετρήσουν δυνάμεις απέναντι σε όλα τα σύγχρονα μαχητικά ακόμα και σε ανατολικής τεχνολογίας, όπως τα Su-35, ανεβάζει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές της δυνατότητες.

Χωρίς αμφιβολία η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας τον περασμένο Αύγουστο στην μεγάλη πολυεθνική άσκηση «TARANG SHAKTI 24» στην Ινδία αποτελεί σημείο αναφοράς για τα «μπλε φτερά». Τα «γεράκια» της 336 Πολεμικής Μοίρας «Όλυμπος» πέταξαν σε απόσταση 3.000 χιλιομέτρων από τη Βάση τους και έδωσαν δείγματα γραφής απέναντι σε πανίσχυρες αεροπορικές δυνάμεις. Κατέγραψαν δεκάδες «kills» σε μια άγνωστη περιοχή και δικαίωσαν τους Ινδούς για την πρόσκληση.

Η παρουσία της Πολεμικής Αεροπορίας σε μεγάλες πολυεθνικές ασκήσεις ενισχύει τη θέση της ως αξιόπιστου και ενεργού μέλους της διεθνούς κοινότητας. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει την ικανότητα προσαρμογής και δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο, προβάλλοντας την Ελλάδα ως μια χώρα με στρατηγικό βάθος και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Ταυτόχρονα αναδεικνύει τη δυνατότητα του προσωπικού της να ανταπεξέρχεται σε κάθε πρόκληση.