Πανελλήνιες: 19000 μόρια οι στρατιωτικές σχολές – Αντισυνταγματικές κρίθηκαν δοκιμασίες για γυναίκες

Του Λ.ΛΥΓΟΥΡΙΩΤΗ

Την ώρα που στις στρατιωτικές σχολές οι βάσεις αναμενεται να ξεπεράσουν και την ιατρική φθάνοντας τα 19.300 μόρια (!) στο Λιμενικό ξεσπά φουρτούνα.

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, με δύο αποφάσεις που μόλις εκδόθηκαν, οι διατάξεις που προβλέπουν τις ίδιες αθλητικές δοκιμασίες για άνδρες και γυναίκες υποψήφιους δόκιμους Λιμενοφύλακες και δόκιμους Υπαξιωματικούς Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή : Είναι γνωστό ότι, όσο ίσχυε η ποσόστωση 5% σε βάρος των γυναικών υποψηφίων δοκίμων Λιμενοφυλάκων και Υπαξιωματικών Λ.Σ., προβλέπονταν χαμηλότερες επιδόσεις στις αθλητικές δοκιμασίες για τις γυναίκες απ’ ότι για τους άνδρες. Όταν όμως καταργήθηκαν οι ποσοστώσεις σε βάρος των γυναικών, ορίστηκαν κοινές αθλητικές δοκιμασίες και όρια επίδοσης για άνδρες και γυναίκες, με προφανή σκοπό τον αποκλεισμό των γυναικών υποψηφίων ή τουλάχιστον τον περιορισμό τους.

Οι προβλεπόμενες σήμερα αθλητικές δοκιμασίες για άνδρες και γυναίκες υποψηφίους δόκιμους Λιμενοφύλακες και δόκιμους Υπαξιωματικούς Λιμενικού Σώματος είναι οι εξής:

 Α) Άλμα σε μήκος με φόρα 3,60 μέτρα(τρεις προσπάθειες).
 Β) Άλμα σε ύψος με φόρα 1,00 μέτρα (τρεις προσπάθειες).
  Γ) Δρόμος 1000 μέτρων σε χρόνο 4 λεπτών και 30 δευτερολέπτων (μία προσπάθεια).
 Δ) Δρόμος 100 μέτρων σε χρόνο 17 δευτερολέπτων (μία προσπάθεια). 
Ε) Ρίψη σφαίρας (βάρους 7,260 κιλών) σε απόσταση τουλάχιστον 4,40 μέτρων, ως μέσος όρος του αθροίσματος της καλύτερης επιμέρους επίδοσης με το δεξί και το αριστερό χέρι με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για όλους τους υποψήφιους (τρεις προσπάθειες).

Ο καθορισμός κοινών αθλητικών δοκιμασιών είχε ως αποτέλεσμα, κατά τους τελευταίους διαγωνισμούς του έτους 2011 για κατάταξη δοκίμων Λιμενοφυλάκων και Υπαξιωματικών Λ.Σ., να αποτύχουν οι γυναίκες υποψήφιες για τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων σε ποσοστό 74,70% και οι γυναίκες υποψήφιες για τη Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών σε ποσοστό 79,36%.

Όπως αναφέρει στο «ΟΝ ALERT» ο δικηγόρος κ. Πέτρος Αγγελάκης, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα διαγωνισμών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας – Λιμενικού: 

«Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά έκρινε ότι οι διατάξεις που προβλέπουν κοινά ελάχιστα όρια αθλητικών δοκιμασιών για άνδρες και γυναίκες υποψηφίους του Λιμενικού Σώματος, συνιστούν έμμεση διάκριση φύλου σε βάρος των γυναικών, η οποία προκύπτει από το δεδομένο της κοινής πείρας ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικά σωματικά και φυσικά προσόντα (διάπλαση, δύναμη, ταχύτητα, αντοχή). Το Δικαστήριο έκρινε ότι σχετικές διατάξεις είναι αντισυνταγματικές, διότι παραβιάζουν την αρχή της ισότητας των δύο φύλων και επομένως δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστικών αποφάσεων, πρέπει να εφαρμοστούν οι διατάξεις που όριζαν χωριστές αθλητικές δοκιμασίες για τις γυναίκες ήτοι: α) Άλμα σε μήκος με φόρα 2,80μ. (τρεις προσπάθειες). β) Άλμα σε ύψος με φόρα 0,90μ. (τρεις προσπάθειες) και γ) Δρόμος 800 μέτρων, σε χρόνο 4 λεπτών (μία προσπάθεια)».

Τι θα κάνει τώρα η Διοίκηση προς εφαρμογή της απόφασης; Και τι επιπτώσεις θα έχει αυτή και σε άλλους διαγωνισμούς των  Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας;

Στις στρατιωτικές σχολές, μετά τη μείωση των θέσεων εισαγωγής κατά 30% και αυτό φέρνει άνοδο των βάσεων. Σύμφωνα με το Έθνος, εκτιμάται πως μπορεί να ξεπεράσει τις 19.300 μόρια (πάνω και από την Ιατρική), πάνω από 19.200 θα χρειαστούν για εισαγωγή στο Οικονομικό (ΣΣΑΣ), ενώ για τη σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΟΠΛΑ) η βάση μπορεί να φτάσει τα 14.700.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στρατιωτικές Σχολές – Πόσοι θα εισαχθούν όλοι οι πίνακες – 30% η μείωση εισακτέων

Ετοιμος να παρέμβει στις στρατιωτικές σχολές ο ΥΦΕΘΑ