Στην ενίσχυση του μορφωτικού επιπέδου και τη διεύρυνση των οριζόντων των στρατιωτικών, με την παροχή δυνατότητας απόκτησης μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, στοχεύουν τα Γενικά Επιτελεία. Το πτυχίο θα λαμβάνεται υπόψη για την αξιολόγηση και προαγωγή του στελέχους, βάσει του σχετικού νόμου που θα αναθεωρηθεί.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου “την ίδια στιγμή, πηγές του ΥΕΘΑ ξεκαθάρισαν πως δεν τίθεται θέμα εξόδου των στρατιωτικών σχολών από το σύστημα των πανελλήνιων εξετάσεων.
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα Γενικά Επιτελεία κινούνται στην κατεύθυνση εκμετάλλευσης υποτροφιών που παρέχονται από διάφορα ιδρύματα εντός της χώρας, αλλά και εκτός, με σκοπό να συμμετέχουν και στρατιωτικοί, ενώ όπως επισήμανε ανώτατη πηγή στον Ελεύθερο Τύπο, στόχος είναι από κάθε τάξη τα μισά στελέχη να έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό. Αν δηλαδή μια τάξη σχολής έχει 80 στελέχη, τα 40 να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου. Δεν μας ενδιαφέρει το αντικείμενο των σπουδών, αλλά ο στρατιωτικός να διευρύνει τους ορίζοντές του και να αναπτύξει τη σκέψη του , είπε η ίδια πηγή.
Κίνητρο
Η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται σε στρατιωτικούς από το βαθμό του λοχαγού ή του ταγματάρχη, θα δίδεται ως κίνητρο για την ακαδημαϊκή εξέλιξη του και θα λαμβάνεται ως επιπλέον τυπικό προσόν για την αξιολόγηση και την εξελιξή του στην ιεραρχία. Σημειώνεται πάντως πως μεγάλος αριθμός στρατιωτικών διαθέτει μεταπτυχιακό, ιδίως στο Ναυτικό, στην Αεροπορία αλλά και στο Στρατό. Ταυτόχρονα, με κατηγορηματικό τρόπο από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διαψεύστηκε το σενάριο που ήθελε τις στρατιωτικές σχολές να βγαίνουν από τη διαδικασία των πανελλήνιων εξετάσεων.
Παίρνουμε την αφρόκρεμα των νέων και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αλλάξει το ισχύον σύστημα , τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος. Στρατιωτική πηγή αποκάλυψε δε ότι έγινε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα επιπλέον επιστημονικό πεδίο (δέσμη), το οποίο θα περιλάμβανε όλες τις στρατιωτικές σχολές και ο υποψήφιος στις πανελλήνιες εξετάσεις θα είχε το δικαίωμα να το δηλώσει μεταξύ των επιλογών του. Κάτι όμως που φαίνεται ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί, λόγω διαφορετικών μαθημάτων ανά στρατιωτική σχολή”.