Παναγιωτόπουλος: Προχωρούμε με εντατικούς ρυθμούς στην ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού

«Ο καθημερινός αγώνας και η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο αναδεικνύει για άλλη μια φορά την σπουδαιότητα της ναυτικής ισχύος, αλλά και της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων στο σύνολό τους», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στην ομιλία του κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 1ου Συνεδρίου Ναυτικής Ισχύος, το οποίο διοργανώνεται από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου..

«Στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας αντιλαμβανόμενοι τις εξελίξεις και τη ρευστότητα στην διεθνή γεωπολιτική σκηνή, αλλά και τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας και ειδικά στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, προχωρούμε με εντατικούς ρυθμούς στην ποικιλότροπη ενίσχυση, ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του Πολεμικού Ναυτικού».

Παράλληλα, ο κ.Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι ο ελληνικός Στόλος μεταβαίνει πλέον με βήμα ταχύ, «μεθ’ ορμής ακαθέκτου» στη νέα εποχή και πρωταγωνιστεί στην επαύξηση της ναυτικής ισχύος της Ελλάδας τόσο με την πρόσκτηση των υπερσύγχρονων φρεγατών FDI, άλλα και άλλων μέσων, τα νέα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου MH-60 ROMEO, την επικείμενη επιλογή των νέων κορβετών, τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, ώστε να καλυφθούν οι επιχειρησιακές απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Και βέβαια ήδη επεκτείνονται και οι ναυτικές υποδομές στη χώρα, τόσο σε επίπεδο Πολεμικού Ναυτικού (Σούδα), όσο και ευρύτερα (Αλεξανδρούπολη), έτσι ώστε όλη η θαλάσσια επικράτεια να απολαμβάνει αναβαθμισμένων υποδομών που αυτό συνεπάγεται άμεσα και ενίσχυση του στρατηγικού, γεωπολιτικού αποτυπώματος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στα ελληνικά «αεροπλανοφόρα». «Είναι βέβαια στατικά άλλα και αβύθιστα και κατά αυτόν τον τρόπο είναι σε θέση να προβάλουν τη δική μας εγχώρια ισχύ τουλάχιστον στο ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον, ασφαλώς στο Αιγαίο άλλα και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η μακραίωνη ναυτική ιστορία μας καταδεικνύει την καθοριστική συμβολή της ναυτικής ισχύος στην ιστορική εξέλιξη των Ελλήνων. Είναι λοιπόν υποχρέωση όλων μας να συνεισφέρουμε με τον οιονδήποτε τρόπο στην διατήρηση και την επαύξηση αυτής της ισχύος», προέτρεψε.

Παρόντες ήταν βουλευτές, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, απόστρατοι αξιωματικοί και πρώην υπουργοί και εκπρόσωποι φορέων της εμπορικής Ναυτιλίας.

Δείτε το βίντεο:

 

Ο χαιρετισμός του Α/ΓΕΕΘΑ

«H κεφαλαιώδης σημασία της ναυτικής ισχύος είναι διαχρονική και το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σήμερα ο κατεξοχήν παράγοντας προβολής της σκληρής ελληνικής ναυτικής ισχύος, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του σε κάθε κρίση που ξεσπά στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, αλλά και πέραν αυτών και τις πολλαπλές θαλάσσιες επιχειρήσεις που αναλαμβάνει, προβάλλοντας την ελληνική σημαία και διασφαλίζοντας τα εθνικά συμφέροντα και δίκαια», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στον χαιρετισμό του.

Εκτός όμως από το Πολεμικό μας Ναυτικό, που λειτουργεί ως κατεξοχήν φορέας της σκληρής ναυτικής μας ισχύος, ως δεύτερος πυλώνας της ελληνικής ναυτικής και κατ’ επέκταση της ελληνικής θαλάσσιας ισχύος παραμένει η ελληνική εμπορική ναυτιλία, ελέγχοντας σχεδόν το 19% της παγκόσμιας χωρητικότητας εκτοπίσματος, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεισφορά της χώρας μας στην διατήρηση και ενδυνάμωση της ναυτικής ισχύος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή της πάντοτε στις ναυτικές επιχειρήσεις τους και στις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις τους, και με την προσφορά στη Συμμαχία, δύο ναυτικών Στρατηγείων Υψηλής Ετοιμότητας. «Και είναι ένα λιμάνι αυτό της Αλεξανδρούπολης, της Σούδας του Βορρά, που σήμερα στηρίζει την αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας αυτού του χώρου, και διασφαλίζει την Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ από την βίαιη εκδήλωση του ρωσικού αναθεωρητισμού στην Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέσα από αυτές τις συμμετοχές, μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες, αυξάνεται το εθνικό αποτύπωμα μας εντός της Συμμαχίας και της ΕΕ και ενισχύεται η δυνατότητά μας να συμμετέχουμε στις διεθνείς εξελίξεις με κύρος και αξιοπιστία, σχολίασε περαιτέρω.

Εξάλλου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στα εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, «στην αναβάθμιση των ναυτικών υποδομών μας, με προεξάρχουσες την επέκταση του Ναυστάθμου Κρήτης στη Σούδα, ώστε το ‘Φρούριο Κρήτη’ να φιλοξενήσει το 50% του Στόλου μας. Αλλά και την δημιουργία Ναυστάθμου στον Αλμυρό του Βόλου, όπου θα ναυλοχούν τα αρματαγωγά μας, δίπλα ακριβώς στην φυσική τους συνέχεια, δηλαδή στην 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών».