Σε θέματα που αφορούν στην καταβολή αποζημίωσης στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), λόγω απόλυσης, στην ένταξη τους στο ταμείο ανεργίας και τη νομιμοποίηση τους, χωρίς να απολυθούν, αναφέρθηκε ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε σχετικώς, σε ερωτήσεις που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης και της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπουμπας με θέμα με θέμα «Καταβολή αποζημίωσης σε ΟΒΑ, λόγω απόλυσης».
Όσον αφορά στην καταβολή αποζημίωσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε τα εξής: «Μετά από ενδελεχή έλεγχο στα τηρούμενα μισθοδοτικά στοιχεία των οικονομικών υπηρεσιών των Γενικών Επιτελείων, διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:
– Στο ΓΕΣ, έλαβε αποζημίωση το σύνολο των απολυθέντων ΟΒΑ, κατά το έτος 2020, πλην ενός ο οποίος απολύθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2020 και αναμένεται να αποζημιωθεί μέχρι την 27η Απριλίου 2021, λόγω εκπρόθεσμης καταχώρησης της σχετικής μεταβολής.
– Στο ΓΕΝ, με αντίστοιχες αποφάσεις έκδοσης Τακτικών Χρηματικών Ενταλμάτων, έχουν καταβληθεί οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις σε επτά συνολικά απολυόμενους ΟΒΑ, και εντός των προσεχών ημερών θα αποζημιωθούν και οι τελευταίοι τέσσερις δικαιούχοι.
– Στο ΓΕΑ δεν υφίστανται περιπτώσεις απολυόμενων ΟΒΑ που δεν έχουν λάβει τη σχετική αποζημίωση.
Το αναφέρει το νομικό πλαίσιο
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας (ν.1911/1990,ν.3648/2008), οι οπλίτες που ανακατατάσσονται και οι έφεδροι που επανακατατάσσονται δικαιούνται εφάπαξ αποζημίωση για κάθε μήνα στρατιωτικής υπηρεσίας τους ως οπλίτες βραχείας ανακατάταξης, ίσης με το ένα πέμπτο (1/5) των μηνιαίων αποδοχών που λαμβάνουν κατά την ημερομηνία απόλυσής τους, όταν απολύονται για τους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο 17 του ν.3648/2008.
Στην απάντηση του ο ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι «το θέμα της ένταξης των απολυόμενων ΟΒΑ στο ταμείο ανεργίας, εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΘΑ, καθώς εμπίπτει στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων (ΥΠΕΚΥ)» και προσέθεσε:
«Περαιτέρω, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το θεσμό των ΟΒΑ, προβλέπεται η απόλυση τους από τις ΕΔ, μετά την εκπλήρωση του χρονικού διαστήματος της εκάστοτε αναληφθείσας υποχρέωσης παραμονής.
Εντούτοις, όμως, για τους υπηρετούντες ΟΒΑ που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία για την πρόσληψή τους ως Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ), το ΥΠΕΘΑ, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά τους στις ΕΔ και με σκοπό την επιχειρησιακή αξιοποίηση τής αποκτηθείσας εμπειρίας τους, τροποποίησε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ενισχύοντας τη μοριοδότησή τους και επεκτείνοντας το ανώτατο ηλικιακό όριο κατά 3 έτη, από το 28ο στο 31ο έτος».
«Εν κατακλείδι, το ΥΠΕΘΑ σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, εξετάζει, μελετά και αξιολογεί διεξοδικά τις εκάστοτε επιχειρησιακές ανάγκες, και σύμφωνα με αυτές σχεδιάζει την ανάληψη νομοθετικών παρεμβάσεων, εφόσον εκτιμηθεί ότι δεν αποκλίνουν από το πλαίσιο των αρχών και των ορίων του εκτελούμενου δημοσιονομικού προγραμματισμού», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Intime News