Η συμβολή τους στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας είναι αποφασιστική. Διανύουν ατέλειωτα χιλιόμετρα με τις μηχανές στους δρόμους εδραιώνοντας το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, ενώ οι καθημερινοί έλεγχοι, οι συλλήψεις και η ένστολη παρουσία τους λειτουργούν αποτρεπτικά και παράλληλα αποτελεσματικά, όπου αυτό απαιτείται. Οι αστυνομικοί της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ) είναι αναμφίβολα οι «φύλακες άγγελοι» του πολίτη.
«Πέφτουν στη φωτιά» για να καταπολεμήσουν την εγκληματικότητα και αυτό τους το αναγνωρίζει συνολικά η κοινωνία. Παράλληλα, οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ επιδίωξαν και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχαν να έρθουν δίπλα στον πολίτη με «ανθρώπινο πρόσωπο», τονίζει χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της Ομάδας ΔΙΑΣ Αττικής, αστυνομικός διευθυντής Θανάσης Κάμπρας.
«Ανταποκρίνονται», προσθέτει, «τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και στον τομέα της καταστολής της εγκληματικής δραστηριότητας, με προθυμία, ζήλο και αυταπάρνηση».
Ο μέχρι τώρα απολογισμός της ΔΙΑΣ στα οκτώ χρόνια της δράσης της είναι αξιοσημείωτος. Διενήργησε περίπου 1.750.000 ελέγχους οχημάτων, 2.720.200 ελέγχους ατόμων, ενώ έκανε 52.100 συλλήψεις για διάφορα σοβαρά ποινικά αδικήματα και εντόπισε 5.853 κλεμμένα οχήματα. Ταυτόχρονα, με τις περιπολίες τους, στις γειτονιές των δήμων της Αττικής, οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας έχουν καλύψει μέχρι σήμερα 24.120.000 χιλιόμετρα, ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό την εμφανή αστυνομική παρουσία, που αποτρέπει τη δράση κακοποιών.
Όσον αφορά την άποψη ορισμένων για «προνομιακή αστυνόμευση ορισμένων περιοχών», ο διοικητής της ΔΙΑΣ Αττικής λέει χαρακτηριστικά: «Στην αποστολή μας και συνεπώς στην επιχειρησιακή μας φιλοσοφία, δεν υπάρχει »προνομιακή αστυνόμευση». Δεν θέλουμε να υπάρχουν γειτονιές »το όνειρο» και γειτονιές »ο εφιάλτης»».
Ένα καίριο ζήτημα είναι η εκπαίδευση των στελεχών της Ομάδας. «Προκειμένου η επιχειρησιακή δράση να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο, το προσωπικό μετεκπαιδεύεται υποχρεωτικά κάθε έτος, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, μεταξύ άλλων, σε θέματα αυτοπροστασίας – αυτοάμυνας, οπλοτεχνικής, αμυντικής σκοποβολής και τακτικών φροντίδας τραυματία μάχης», επισημαίνει ο Θ. Κάμπρας.
«Επίσης, διενεργούνται διαλέξεις από κατάλληλο διδακτικό προσωπικό σε διάφορα θέματα, όπως ξενοφοβία – ρατσισμός, ανθρώπινα δικαιώματα, διαχείριση συναισθημάτων φόβου, θυμού, πανικού, επαγγελματικού στρες, αλλά και ζητήματα ριζοσπαστικοποίησης και εξτρεμισμού. Ταυτόχρονα υλοποιείται και η συνεκπαίδευση στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τις Ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας και βελτιστοποίησης της επιχειρησιακής τους τακτικής, από την εκπαιδευτική ομάδα της ΔΙΑΣ. Σε κάθε περίπτωση επιχειρούμε να καλύψουμε, με απόλυτη, κατά το δυνατόν, κωδικοποίηση τις διαπιστώσεις μέσω των αποτιμήσεων μας κατά την επιχειρησιακή απόδοση των αστυνομικών της Υπηρεσίας μας σε περιστατικά που κλήθηκαν να επιληφθούν, από την έναρξη λειτουργίας της έως και τώρα», λέει ο διοικητής της Ομάδας ΔΙΑΣ.
Ποιο είναι όμως το προφίλ των αστυνομικών της ΔΙΑΣ: «Προέρχονται κυρίως από επίλεκτες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι πρώην ειδικοί φρουροί, ενώ έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Στην Υπηρεσία μας έχουμε και πενήντα αθλητές που έχουν προσφέρει μεγάλες διακρίσεις στην Ελλάδα», σημειώνει ο Θ. Κάμπρας.
Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τους αστυνομικούς της Ομάδας, που «οργώνουν» αδιάλειπτα την Αττική, είναι πολύ μεγάλοι, ενώ υπενθυμίζεται ότι δύο στελέχη της είχαν τραυματιστεί θανάσιμα σε ένοπλη συμπλοκή με τέσσερις κακοποιούς, την 1η Μαρτίου 2011, στην περιοχή του Ρέντη. Πρόκειται για τους Ιωάννη Ευαγγελινέλη και Γεώργιο Σκυλογιάννη. Στην ίδια συμπλοκή είχαν τραυματιστεί άλλοι δύο αστυνομικοί που υπηρετούσαν στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής.
«Οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ και ως δικυκλιστές, διατρέχουν αυξημένους κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα, λόγω τροχαίων ατυχημάτων που τις περισσότερες φορές δεν προκαλείται με δική τους υπαιτιότητα», επισημαίνει ο διοικητής της Ομάδας.
Τα επικίνδυνα περιστατικά που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ βρίσκονται στην «ημερήσια διάταξη». Ορισμένα από αυτά όπως τα αναφέρει ο Θ. Κάμπρας:
- Αυτοκίνητο ήταν σταματημένο κοντά στο Κέντρο Υγείας στο Μαρκόπουλο Αττικής. Αστυνομικοί της ΔΙΑΣ που έκαναν περιπολία το θεώρησαν ύποπτο και πλησίασαν για να το ελέγξουν. Οι επιβάτες του οχήματος επιχείρησαν να διαφύγουν, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα. Οι αστυνομικοί τους καταδίωξαν, αλλά όταν πλησίασαν στο αυτοκίνητο οι δράστες άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους.
- Στο Παλαιό Φάληρο, μια ομάδα ΔΙΑΣ επιχείρησε να ελέγξει δύο άτομα, γιατί τους έκρινε ύποπτους. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών. Λίγο αργότερα οι ένοπλοι εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε παρακείμενο κτίριο. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τον έναν από τους δύο.
- Στη Γλυφάδα, αστυνομικοί έκαναν σήμα στον οδηγό ΙΧ αυτοκινήτου να σταματήσει, αλλά εκείνος πάτησε γκάζι αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα. Οι αστυνομικοί καταδίωξαν το όχημα και στην οδό Προμηθέως ένας από τους επιβαίνοντες πυροβόλησε 4-5 φορές εναντίον τους, με καλάσνικοφ.
- Δύο ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν σε υποκατάστημα εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, ενώ στη συνέχεια διέφυγαν με μοτοσικλέτα. Κοντά στη γέφυρα της Μεταμόρφωσης όταν εντοπίστηκαν από μια ομάδα ΔΙΑΣ οι δράστες πυροβόλησαν εναντίον της. Μία από τις σφαίρες καρφώθηκε στο κράνος αστυνομικού χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξει τραυματισμός…
ΑΠΕ-ΜΠΕ