Οι Ελληνικές ταινίες του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

To 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πιστό στο καθιερωμένο του ραντεβού, θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 11 Νοεμβρίου 2012. Με ανανεωμένο βλέμμα και εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, το Φεστιβάλ προσκαλεί και φέτος, κοινό και δημιουργούς σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή. Ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικοί προσκεκλημένοι, αφιερώματα, masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις, θα συνθέσουν το κινηματογραφικό δεκαήμερο της διοργάνωσης, μεταμορφώνοντας την πόλη της Θεσσαλονίκης. 

Συνολικά 14 ελληνικές ταινίες πραγματοποιούν πρεμιέρα στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά οι ταινίες που φιλοξενούνται ανά τμήμα, έχουν ως εξής:

-Τα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού διεκδικούν φέτος οι ταινίες «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου και «Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη.

-Ειδικές προβολές πραγματοποιούν στη Θεσσαλονίκη, η νέα ταινία του Νίκου Κούνδουρου με τίτλο «Το πλοίο για την Παλαιστίνη», το φιλμ «The Capsule» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, καθώς και η πρόσφατη δημιουργία του The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης) με τίτλο «Χιγκίτα».

-Πρεμιέρα πραγματοποιούν στο 53ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, οι ταινίες «Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους;» της Κωνσταντίνας Βούλγαρη, «Μπιγκ Χιτ» του Κάρολου Ζωναρά, «11 συναντήσεις με τον πατέρα μου» του Νίκου Κορνήλιου, «Κίτρινη πόλη» του Σάββα Κατιρτζίδη και «Kame Koummando» του Μανόλη Δαμιανάκη.

-Τέσσερις ελληνικές συμπαραγωγές κάνουν επίσης πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τις ταινίες «Red City» του Μάνου Τσίζεκ (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο), «Loveless Zoritsa» των Ράντοσλαβ Πάβκοβιτς και Χριστίνας Χατζηχαραλάμπους, (Ελλάδα, Σερβία, Κύπρος, Πολωνία), «Papadopoulos & Sons» του Μάρκου Μάρκου (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο) και «Τηλεμάχεια/The Telemachy» του Αλεξάντερ Νάλι (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο).

-Εκτός από τις 14 ταινίες που πραγματοποιούν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αγοράς του 53ου Φεστιβάλ εντάσσονται 19 ελληνικές ταινίες, δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς τους να προωθήσουν το έργο τους και να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου.

filmfestival.gr