*Του Κώστα Σαρικά
Σενάρια καταστολής της αεράμυνας της Ρωσίας με έμφαση στα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της μεγαλύτερης αεροπορικής άσκησης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη η οποία διοργανώνεται από την Ελλάδα το προσεχές φθινόπωρο.
Ο σχεδιασμός της «Ramstein Flag 24» την οποία διεκδίκησε και κατάφερε να κερδίσει η Ελλάδα και η Πολεμική Αεροπορία προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Η τελική σύσκεψη Στελεχών του ΝΑΤΟ με Αξιωματικούς από τις 12 χώρες οι οποίες αναμένεται να συμμετέχουν στην άσκηση θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, στην Αεροπορική Βάση η οποία θα φιλοξενήσει τη μεγάλη άσκηση.
H «Ramstein Flag 24» σηματοδοτεί τη νέα εποχή στο αμυντικό δόγμα του ΝΑΤΟ έπειτα από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και τον πόλεμο που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Τα διδάγματα του πολέμου και οι δυνατότητες της ρωσικής αεράμυνας φέρνουν νέα δεδομένα με τη Συμμαχία να αναζητά τρόπους καταστολής της ώστε σε κάθε περίπτωση να διαθέτει αεροπορική υπεροχή προκειμένου να εκτελέσει τις αποστολές της.
Οι ρωσικοί S-400 τους οποίους πλέον διαθέτει και η Τουρκία αποτελούν το πλέον ισχυρό όπλο αποτροπής που διαθέτει η Μόσχα απέναντι στην αεροπορία της Δύσης και κατά συνέπεια η καταστροφή τους αποτελεί τον πρώτο στόχο των Δυνάμεων της Συμμαχίας. Οπλικό σύστημα το οποίο χαρακτηρίζεται από το ΝΑΤΟ ως παράγοντας «Denial» και ως «Critical Target» για τα Συμμαχικά αεροσκάφη. Ανάλογη, όμως, είναι η εικόνα και στο επιχειρησιακό πεδίο που θα έχει να αντιμετωπίσει η Πολεμική μας Αεροπορία, καθώς οι S-400 αποτελούν μακράν το ισχυρότερο αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα που διαθέτει η Τουρκία.
Κατά συνέπεια οι τακτικές καταστολής των S-400 στις οποίες θα επικεντρωθεί μεταξύ άλλων η «Ramstein Flag 24» και τα αποτελέσματα τους ενδιαφέρουν άμεσα την HAF, η οποία ήδη προετοιμάζεται με σενάρια για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει και θα καταστρέψει τους τουρκικούς S-400 σε περίπτωση σύγκρουσης με τους γείτονες.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι μεταξύ των κρατών που έχουν δηλώσει συμμετοχή στην μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση είναι και η Τουρκία. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, όπως ήδη έχει αποκαλύψει το Onalert.gr, αναμένεται να λάβει μέρος στην άσκηση με 4 έως 8 μαχητικά F-16, τα οποία σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό θα προσγειωθούν μαζί με τα υπόλοιπα Συμμαχικά αεροσκάφη στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Η τουρκική αεροπορία είναι η μόνη μέσα στο ΝΑΤΟ η οποία διαθέτει εμπειρία εκπαίδευσης με τους S-400, ενώ η Πολεμική μας Αεροπορία γνωρίζει καλά τους S-300 τους οποίους διαθέτει στο οπλοστάσιο της από το 1998.
Η HAF διατηρεί στη «φαρέτρα» της δύο πυροβολαρχίες S-300 PMU-1 με 12 εκτοξευτές και 96 βλήματα 48Ν6Ε1, τα οποία έχουν μέγιστη ακτίνα εμπλοκής τα 150 χιλιόμετρα. Η Τουρκία από την πλευρά της έχει συμφωνήσει με τη Ρωσία να αποκτήσει τέσσερις πυροβολαρχίες S-400 έναντι 2,5 δις δολαρίων, από τις οποίες ήδη έχει αποκτήσει τουλάχιστον τις δύο.
Οι τουρκικοί S-400 έχουν αναπτυχθεί κοντά στην Άγκυρα και ήδη σύμφωνα με το τουρκικό Επιτελείο είναι πλήρως επιχειρησιακοί. Κατά συνέπεια, οι Τούρκοι ιπτάμενοι θεωρείται δεδομένο ότι σε σενάρια ασκήσεων έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τους S-400 και διαθέτουν εικόνα από τις δυνατότητες τους. Φυσικά θεωρείται αδύνατο να μεταφέρουν στο ΝΑΤΟ πληροφορίες για τους ρωσικούς πυραύλους, ωστόσο μόνο ως παράδοξο κρίνεται το γεγονός ότι θα κληθούν να εκπαιδευτούν σε ανάλογα σενάρια στο πλαίσιο της «Ramstein Flag 24», αν τελικά δεν αλλάξει κάτι και η TuAF συμμετέχει στην άσκηση.
Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, στην άσκηση θα λάβουν μέρος 140 συμμαχικά αεροσκάφη, μαχητικά, ιπτάμενα τάνκερ, ιπτάμενα ραντάρ και μεταφορικά αεροσκάφη. Με δεδομένο ότι ο σχεδιασμός της Συμμαχίας προβλέπει ότι τα μαχητικά που θα συμμετέχουν στην «Ramstein Flag 24» θα είναι ότι πιο σύγχρονο διαθέτει το δυτικό οπλοστάσιο με πολύ υψηλές δικτυοκεντρικές δυνατότητες, η Πολεμική μας Αεροπορία αναμένεται να έχει ηχηρή παρουσία με μαχητικά Rafale από την 332 Πολεμική Μοίρα «ΓΕΡΑΚΙ» και F-16 Viper από την 343 Πολεμική Μοίρα «ΑΣΤΕΡΙ» και την 340 Πολεμική Μοίρα «ΑΛΕΠΟΥ».
Στη μεγάλη άσκηση θα πετάξουν όλα τα κορυφαία μαχητικά της Δύσης, μεταξύ των οποίων F-35 από ΗΠΑ και Ιταλία, Rafale και Mirage 2000-5 από Γαλλία, όπως επίσης Gripen από Σουηδία και Ουγγαρία, Eurofighter Typhoon από Ισπανία και Ιταλία, F-18 των ΗΠΑ και F-16 από Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Τουρκία.
Η «Ramstein Flag 24» περιλαμβάνει μια σειρά από ρεαλιστικά σενάρια υψηλής δυσκολίας, με αποστολές στο σύνολο του FIR Αθηνών, οι οποίες αφορούν τακτικές Counter Anti-Access / Area Denial και Integrated Air and Missile Defense, ενώ στα σενάρια της άσκησης έχει προστεθεί και η αντιμετώπιση απειλής από βαλλιστικούς πυραύλους.