Ο ΥΦΕΘΑ τίμησε τους Εκτελεσθέντες από τους Ναζί στο Άδελε Ρεθύμνου: «Πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας»

Ο ΥΦΕΘΑ κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, παρέστη χτες, Κυριακή 02 Ιουνίου 2024, ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, σε Εκδηλώσεις Μνήμης των 18 Εκτελεσθέντων από τους Ναζί στις 2 Ιουνίου του 1941 στο Άδελε Ρεθύμνου, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής ΣΕΑΠ Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Σπανουδάκης.

Στο Μνημείο Σαρακήνας αποδόθηκαν τιμές από το Τμήμα απόδοσης τιμών της 5ης Α/Μ ΤΑΞ ενώ πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, ονομαστικό προσκλητήριο εκτελεσθέντων και κατάθεση στεφάνων. Τα ταυτοποιημένα κρανία των 18 θυμάτων συντηρούνται και φυλάσσονται στο σύνολό τους, στο κενοτάφιο της περιοχής Άδελε.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έλαβαν χώρα ομιλίες, χαιρετισμοί ενώ συμμετείχε η Φιλαρμονική του Δήμου Ρεθύμνης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μέρωνας Δήμου Αμαρίου.

Ομιλίες πραγματοποίησαν ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός ε.α. Μανούσος Παραγιουδάκης, ο Δρ. Παναγιώτης Παρασκευάς, ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Αλεξανδράκης και ο Καθηγητής κ.Νικόλαος Πουλακάκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης , η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άδελε – Αγίας Παρασκευής κ. Πάτρα Παναρετάκη.

Σε δηλώσεις του ο ΥΦΕΘΑ Κεφαλογιάννης ανέφερε:

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, παρακολούθησα τις εκδηλώσεις μνήμης των 18 Εκτελεσθέντων από τους Ναζί συμπατριωτών μας, στις 2 Ιουνίου του 1941, στο Άδελε Ρεθύμνου. Θέλω να συγχαρώ όσους συνετέλεσαν στην ταυτοποίηση των κρανίων των θυμάτων, τα οποία συντηρούνται και φυλάσσονται στο σύνολό τους, στο κενοτάφιο εδώ στο Άδελε.

Τιμούμε τους ανθρώπους που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας. Από το παράδειγμά τους, αντλούν δύναμη οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που σήμερα δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους σε γη, θάλασσα και αέρα, προασπίζοντας τα εθνικά ιδεώδη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας».