Ο ΥΦΕΘΑ στις έδρες της Μεραρχίας Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ) και της Σχολής Πολέμου Στρατού Ξηράς [pics]

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, συνοδευόμενος από από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη και τον Διοικητή Γ’ ΣΣ Αντιστράτηγο Αθανάσιο Γαρίνη, επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2024, τις έδρες της Μεραρχίας Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ) και της Σχολής Πολέμου Στρατού Ξηράς (ΣΠΣΞ), στην Καλαμαριά.

Εκεί τον υποδέχθηκαν, κατά περίπτωση, ο Διοικητής ΜΕΡΥΠ Υποστράτηγος Δημήτριος Αραμπατζής και ο Διοικητής ΣΠΣΞ Ταξίαρχος Αναστάσιος Κυριακίδης.

Κατά τις επισκέψεις του, ο κ. Κεφαλογιάννης ενημερώθηκε για την οργάνωση, την αποστολή και τις τρέχουσες δραστηριότητές τους, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις και συνομίλησε με το προσωπικό, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό προς τους σπουδαστές της Σχολής Πολέμου Στρατού Ξηράς.

Ο ΥΦΕΘΑ συνεχάρη τους Εκπαιδευτές και τη Διοίκηση της Σχολής για το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και παρότρυνε τους Σπουδαστές να συνεχίσουν την προσπάθεια ενημέρωσης και κατάρτισής τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου, ώστε να διευρύνουν διαρκώς την κριτική τους ικανότητα και τη στρατηγική τους αντίληψη. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προσβλέπει σε μια συνεχή αναβάθμιση της Σχολής και θα είναι αρωγός σε ό,τι ζητηθεί, με γνώμονα την προώθηση του εκπαιδευτικού έργου.

Ο χαιρετισμός του ΥΦΕΘΑ

«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα στη Σχολή Πολέμου Στρατού Ξηράς. Τη Σχολή που εκπαιδεύει τους Αξιωματικούς του Στρατού στη σχεδίαση, τη διεύθυνση και τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων, σε τακτικό επίπεδο και τους παράσχει το γνωστικό υπόβαθρο ώστε να στελεχώσουν κρίσιμες επιτελικές θέσεις των Σχηματισμών. Ταυτόχρονα, όμως, τους προετοιμάζει να αναλάβουν το κορυφαίο και εξαιρετικά τιμητικό καθήκον της σταδιοδρομίας τους. Εκείνο του Διοικητή.

«Είναι γενικώς αποδεκτό, ότι το επίπεδο της εκπαίδευσης της Σχολής είναι ιδιαίτερα υψηλό και αυτό γίνεται εμφανές από την απόδοση των αποφοίτων, όταν στελεχώνουν τις αντίστοιχες θέσεις. Η προηγούμενη φοίτησή σας στις Σχολές των Όπλων και Σωμάτων, οι απαιτητικές προκαταρκτικές εξετάσεις, αλλά και οι εμπειρίες που έχετε αποκτήσει κατά την ενάσκηση των καθηκόντων σας, αποτελούν τη βάση για την επιτυχία της Σχολής. Κατ’ αντιστοιχία, η διάρθρωση του προγράμματος, ο τρόπος προσέγγισης και μελέτης των θεμάτων, οι υψηλές απαιτήσεις, η αποτελεσματική κατάρτιση των εκπαιδευτών, αλλά και το διαρκές ενδιαφέρον της στρατιωτικής ηγεσίας, δεν αφήνουν περιθώρια για κάτι λιγότερο από το άριστο», είπε ο κ.Κεφαλογιάννης.

«Η χώρα μας βρίσκεται σε μια ευρύτερη περιοχή, που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και σοβαρότατες προκλήσεις ασφαλείας, οι οποίες υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα, ενώ εντείνουν τα διλήμματα ασφαλείας των πολιτών. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ξυπνά τους φόβους ενός συμβατικού πολέμου στην Ευρώπη, ενώ η ρευστότητα στη Μέση Ανατολή, αλλά και το πλέγμα των υβριδικών απειλών εντείνουν την ανασφάλεια».

«Η ύπαρξη λοιπόν ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων, ως αποτρεπτικού μηχανισμού, που εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας και ενισχύουν το αίσθημα ασφαλείας, κρίνεται ως ιδιαιτέρως επιτακτική. Είναι γεγονός, ότι η πατρίδα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Όλοι απευχόμαστε το ενδεχόμενο ενός πολέμου και όλοι επιθυμούμε μια διαρκή ειρήνη. Όμως, τα ευχολόγια δεν αρκούν για να αποτρέψουν τον πόλεμο. Χρειάζεται ισχυρή αποτρεπτική δύναμη για να διασφαλίσουμε την ειρήνη. Χρειάζονται ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις», πρόσθεσε ο ΥΦΕΘΑ.

Τι είπε για την αξιοποίηση στρατοπέδων στη Θεσσαλονίκη

Για την αξιοποίηση τριών Στρατοπέδων στη Δυτική Θεσσαλονίκη που βρέθηκαν στην ατζέντα των συναντήσεων με τους Δημάρχους Κορδελιού-Ευόσμου και Παύλου Μελά

Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τόσο ο Υπουργός κ. Δένδιας όσο και εγώ έχουμε θέσει το ζήτημα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, προς όφελος αφενός των τοπικών κοινωνιών, αλλά ταυτόχρονα και των στελεχών μας. Προχωρούμε σε μια αξιοποίηση που ωφελεί το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, αλλά βεβαίως και το κοινωνικό σύνολο και σε καμία περίπτωση δεν «χαρίζονται ή εκποιούνται» ακίνητα.

Είχα τη χαρά να επισκεφθώ τον Δήμο Ευόσμου – Κορδελιού, όπου κατά τη συνάντηση με τον Δήμαρχο τέθηκε το ζήτημα της αξιοποίησης, μεταξύ άλλων, του Στρατοπέδου Παπακυριαζή, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διάνοιξη της οδού Ιπποδρομίου. Εξέφρασα τη θετική προδιάθεση από πλευράς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά κυρίως από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να δοθεί μία λύση. Υπάρχει μία πρόσθετη δυσκολία, διότι όταν μιλάμε για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, συνήθως αναφερόμαστε σε ανενεργά και μη επιχειρησιακά αναγκαία στρατόπεδα. Το στρατόπεδο Παπακυριαζή είναι αυτή τη στιγμή ενεργό. Ωστόσο, εξετάζουμε πώς μπορεί ένα μέρος αυτού να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, βεβαίως με το αντίστοιχο αντιστάθμισμα προς το Ταμείο Εθνικής Άμυνας.

Για την παραχώρηση του πρώην Στρατοπέδου Καρατάσιου με σκοπό την κατασκευή του Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά 

Όσον αφορά το πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου, πρόκειται για ένα μεγάλο στρατόπεδο περίπου 640 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 150 έχουν ήδη αποδοθεί στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να γίνει το νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ένα έργο πανεθνικής εμβέλειας, το οποίο θα αποτελέσει ορόσημο για το χώρο της Υγείας και θα ωφελήσει σημαντικά τους κατοίκους της Βορείου Ελλάδος. Για την υπόλοιπη έκταση κάναμε μια πρώτη συζήτηση με τον Δήμαρχο Παύλου Μελά, ώστε να υπάρξει μια αξιοποίηση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να καταλήξουμε στο τελικό σχέδιο. Σχετικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες από πλευράς του Δήμου. Είμαστε και εκεί στο τελικό στάδιο και θεωρώ, με βάση και αυτά που άκουσα με πολύ μεγάλη χαρά και από τον κ. Δήμαρχο, ότι πρόκειται για υπόθεση ολίγων ημερών, προκειμένου να επιλυθεί και η τελευταία εκκρεμότητα.