Ο ΥΦΕΘΑ στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ – Τι συζητήθηκε

Η περαιτέρω στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η επιχείρηση «ASPIDES» στην Ερυθρά Θάλασσα, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και η ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της ΕΕ συζητήθηκαν στη σημερινή άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ ενημέρωσε τα μέλη του συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας ενώ στην έναρξη των εργασιών συμμετείχε – μέσω τηλεδιάσκεψης – ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ράστεμ Ουμέροφ.

Στην άτυπη σύνοδο συμμετείχαν επίσης ο βοηθός γ.γ. του ΝΑΤΟ Angus Lapsley, η πρόεδρος της υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Marie Agnes Strack-Zimmermann και ο αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ -αρμόδιος για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις- Jean Pierre Lacroix.

Στην παρέμβαση του ο ΥΦΕΘΑ κ.Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στην έως σήμερα υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, στη συμβολή της χώρας μας στην Επιχείρηση «ASPIDES» και τον συντονισμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Ευρωπαίους εταίρους και τον πρίγκιπα-διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman για την ασφαλή ρυμούλκηση του δεξαμενόπλοιου MV «Sounion» καθώς και την τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια με τον Ζοζέπ Μπορέλ για την αποτροπή περιβαλλοντικής καταστροφής.

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας και την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, ενώ ανέφερε ότι για την επιτυχία του εγχειρήματος απαιτείται η πρόσβαση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας – συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – σε επαρκείς δημόσιες και ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης.

Τέλος, υπενθύμισε ότι στο προηγούμενο συμβούλιο του Μαρτίου, η Ελλάδα πρότεινε την έκδοση ομολόγου και κάλεσε εκ νέου τα κράτη-μέλη να το υποστηρίξουν.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Κεφαλογιάννης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλη Πάλμα.

Φωτογραφίες ΥΠΕΘΑ