Κεντρική κατεύθυνση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποτελεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, ιδίως μη επιχειρησιακά αναγκαίων κτιρίων, προς όφελος, τόσο των τοπικών κοινωνιών, όσο και των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) Γιάννης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 FM και τους δημοσιογράφους Στέφανο Διαμαντόπουλο, Σάκη Μόσχη και Δημήτρη Διαμαντίδη
Ειδικότερα, για την ανανέωση στην παραχώρηση χρήσης του Πάρκου Ανθοκομικής προς το δήμο Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι αφορά σε χρησιδάνειο για 15 χρόνια, «προκειμένου να αξιοποιηθεί ως ένας χώρος πρασίνου στο κέντρο της πόλης».
Σχετικά με την ανάπλαση της ΔΕΘ, είπε ότι «έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την έκταση των ΣΟΑ Αγίας Φωτεινής».
«Οι οικογένειες των αξιωματικών που διέμεναν εκεί θα μεταφερθούν, λαμβάνοντας επιδότηση ενοικίου για περίπου δύο χρόνια, μέχρι το χτίσιμο νέων κατοικιών» διευκρίνισε.
Για το οικιστικό πρόγραμμα που υλοποιεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξήγησε ότι «θα συμπεριλαμβάνει σε δεύτερη φάση και τη Θεσσαλονίκη, με την κατασκευή αρκετών δεκάδων κατοικιών για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών μας».
Για την παραχώρηση του πρώην «Στρατοπέδου Καρατάσιου» για την κατασκευή Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, ο ΥΦΕΘΑ υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ένα μεγάλο στρατόπεδο περίπου 640 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 150 έχουν ήδη αποδοθεί στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να γίνει το νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ένα έργο που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας».
«Πρόκειται», συμπλήρωσε, «για ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο που θα καλύπτει τις ανάγκες, όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Βαλκανικής, ενώ μέσα από αυτή την παραχώρηση οι Ένοπλες Δυνάμεις θα λαμβάνουν όλα τα έσοδα από τις εκμισθώσεις του νοσοκομείου (λ.χ. αναψυκτήρια, κυλικεία, εστιατόρια)».
Για την υπόλοιπη έκταση του Καρατάσιου, συμπλήρωσε ότι «σε ένα μέρος του θα κατασκευαστούν τα νέα στρατιωτικά οικήματα, ενώ το μεγαλύτερο θα αξιοποιηθεί από το δήμο Παύλου Μελά όπως κρίνει καλύτερα, με νέους χώρους πρασίνου ή και αθλητικές εγκαταστάσεις».
Για την αξιοποίηση του «Στρατοπέδου Παπακυριαζή» και του πρώην «Στρατοπέδου Γκόνου», ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε:
«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του Στρατοπέδου Παπακυριαζή. Ήδη συμφωνήσαμε στην παραχώρηση μιας έκτασης περίπου οκτώ στρεμμάτων στο πίσω μέρος του στρατοπέδου, για τη διάνοιξη της οδού Ιπποδρομίου που θα δώσει μια ανάσα στην ευρύτερη περιοχή».
«Είμαστε θετικοί να καταλήξουμε σε μια ευρύτερη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τον δήμο, προκειμένου να συμβάλλουμε στην εξυπηρέτηση των στεγαστικών αναγκών των υπηρεσιών του» εξήγησε.
Αναφορικά με την έναρξη του διαγωνισμού για το logistics park του πρώην «Στρατοπέδου Γκόνου», είπε ότι «πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επένδυση σε ένα στρατόπεδο εκτάσεως περίπου 670 στρεμμάτων, η οποία θα λειτουργήσει ευεργετικά, τόσο για την κοινωνία, όσο και για το ΤΕΘΑ και κατ’ επέκταση τις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων».
Μιλώντας για το ιστορικό χαμηλό που κατέγραψαν φέτος οι Στρατιωτικές Σχολές στις πανελλαδικές εξετάσεις, ο ΥΦΕΘΑ τόνισε ότι: «Είναι κάτι που μας έχει προβληματίσει, διότι οι Στρατιωτικές Σχολές διαχρονικά αποτελούσε πόλο έλξης για τους καλύτερους μαθητές, γι’ αυτό και πάντοτε το επίπεδο των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν υψηλότατο».
«Αυτή την περίοδο», συνέχισε, «επεξεργαζόμαστε διάφορες προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, με άξονες την άμεση και έμμεση αύξηση του εισοδήματος των στελεχών, την αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των οικογενειών, με δράσεις όπως το μεγάλο οικιστικό πρόγραμμα, η παροχή δυνατότητας για συμμετοχή σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα και η κατασκευή παιδικών σταθμών».
«Όλα αυτά είναι μέρος ενός συνεκτικού σχεδίου για να μπορούμε να κάνουμε το λειτούργημα του Στρατιωτικού ακόμη πιο ελκυστικό» κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης