Ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Πόλης το 1964 – «20 δολάρια , 20 κιλά»

«20 δολάρια, 20 κιλά» : Με αυτόν τον τίτλο, από το βάρος που επετράπη στους απελαθέντες Ελληνες κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, να έχουν μαζί τους την ώρα που διέσχιζαν τα σύνορα, διωγμένοι από τον τόπο τους,  διοργανώνεται έκθεση με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από τον ξεριζωμό του 1964.

Η οργάνωση BABIL σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς Τούρκους και Έλληνες και με την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών αλλά και με την υποστήριξη της οργάνωσης Ανοιχτή Κοινωνία και Anadolu Kültür. οργανώνει αυτήν την έκθεση- αφιέρωμα στα τραγικά αυτά γεγονότα που στιγμάτισαν ανεπανόρθωτα την ελληνική κοινότητα της Πόλης με μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εν μία νυκτί τον τόπο τους αφήνοντας πίσω οικογένεια και περιουσίες. 

Το σύνολο των Ελλήνων  που απελάθηκαν ήταν 13.000, όμως  σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αυτός ο αριθμός άγγιξε τους 45.000, καθώς τους απελαθέντες ακολούθησαν οι οικογένειες τους.
 
Στόχος της έκθεσης είναι να ρίξει φως σε μια πτυχή της πρόσφατης ιστορίας που δεν είναι ευρέως γνωστή στην τουρκική κοινωνία καθώς ελάχιστοι γνωρίζουν για τις απελάσεις χιλιάδων συμπολιτών τους από τη χώρα τους οι οποίες και επέφεραν τραγικές συνέπειες στον πληθυσμιακό και κοινωνικό ιστό της ρωμαίικης κοινότητας.
 
Τα εγκαίνια της έκθεσης που ονομάζεται «20 δολάρια, 20 κιλά» από το βάρος που επετράπη στους απελαθέντες να έχουν μαζί τους την ώρα που διέσχιζαν τα σύνορα, θα γίνουν την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014, στις 19:00, στο Tütün Deposu, στην Κωνσταντινουπολη