Οι χρόνοι της ισραηλινής επίθεσης στον Πόλεμο των 6 ημερών

Γιατί στις 5 Ιούνιου του 1967 οι Ισραηλινοί επέλεξαν να επιτεθούν στην αεροπορία της Αιγύπτου στις 07:45’, ενώ όλοι περίμεναν την επίθεση χαράματα, αρχίζοντας τον «Πόλεμο των έξι ημερών», που από τον Ιούνιο του 1967 λες και δεν θέλει να κοπάσει;
Στο ερώτημα αυτό – και σε άλλα πολλά – απαντά το βιβλίο των βρετανών Ράντολφ και Ουίνστον Τσόρτσιλ, (γιος και εγγονός του ιστορικού ηγέτη), με τον ομώνυμο τίτλο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Η έκδοση αναδεικνύεται κλασικά επίκαιρη, καθώς 47 χρόνια μετά (5-11 Ιουνίου) η περιοχή δεν λέει να ηρεμήσει. Όσον αφορά το τεχνικό αλλά και μυθιστορηματικό ερώτημα, οι συγγραφείς, αφού μίλησαν με κορυφαίους μαχητές του Ισραήλ, εξηγούν τους τέσσερις λόγους:

1.Τα μέτρα επιφυλακής των Αιγυπτίων δεν θα βρίσκονταν στο ύψιστο σημείο τους. Εφόσον δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία επίθεση δύο ή τρεις ώρες μετά το ξημέρωμα, ήταν πολύ πιθανόν οι προφυλάξεις των Αιγυπτίων να έχουν χαλαρώσει και να έχει διακοπεί η λειτουργία ορισμένων ραντάρ. Οι Ισραηλινοί υπέθεσαν, λοιπόν, ότι στις 07:30 (08:30) ώρα Καΐρου) οι Αιγύπτιοι θα είχαν προβεί σε άρση ορισμένων μέτρων επιφυλακής.

2.Πολύ συχνά οι επιθέσεις πραγματοποιούνται τα χαράματα. Καθώς, όμως, οι ισραηλινοί πιλότοι είναι υποχρεωμένοι να παρουσιαστούν τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από την απογείωσή τους, πρέπει είτε να ξυπνήσουν τα μεσάνυχτα είτε να μείνουν ξάγρυπνοι όλη νύχτα. Θα είχαν μείνει άυπνοι επί τριάντα έξι συνεχόμενες ώρες. Αν η αρχική επίθεση γινόταν στις 07:45, όπως και τελικά έγινε, οι πιλότοι θα μπορούσαν να κοιμηθούν μέχρι τις 04:00 περίπου τα ξημερώματα. Όπως και έγινε.

3.Αυτήν την εποχή του έτους η πρωινή ομίχλη καλύπτει σε μεγάλη έκταση τον Νείλο, το δέλτα του ποταμού και τη Διώρυγα του Σουέζ. Διαλύεται γύρω στις 07:30.

4.Όταν στο Ισραήλ η ώρα είναι 07:45, στην Αίγυπτο είναι 08:45. Για ποιο λόγο, όμως, να ξεκινήσει η επίθεση στις 07:45 και όχι στις 08:00 ή στις 08:45; Οι Αιγύπτιοι προσέρχονται στα γραφεία τους στις 09:00. Μια επίθεση δεκαπέντε λεπτά πριν από την άφιξή τους θα έβρισκε τους μεν στρατηγούς και τους διοικητές της Πολεμικής Αεροπορίας καθ’ οδόν προς τα γραφεία τους, τους δε πιλότους και το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας να ετοιμάζονται για τις εκπαιδευτικές ασκήσεις και τις άλλες δραστηριότητές τους.

Οι συγγραφείς παραθέτουν τους εκπληκτικούς χρόνους της επιχείρησης, που έμελε να μείνει στην ιστορία των αεροπορικών πολέμων, αφού είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της αιγυπτιακής πολεμικής αεροπορίας εντός τριών περίπου ωρών και την καταστροφή των αεροπορικών δυνάμεων Συρίας, Ιορδανίας, Ιράκ και Λιβάνου εντός τριάντα έξι ωρών!

-Χρόνος πτήσης προς το στόχο: κατά προσέγγιση 22 ½ λεπτά.

-Χρόνος πτήσης πάνω από το στόχο, κατά προσέγγιση 7 ½ λεπτά.

-Επιστροφή στη βάση: κατά προσέγγιση 20 λεπτά.

-Ανεφοδιασμός και απογείωση: κατά προσέγγιση 7 ½ λεπτά.

-Συνολικός χρόνος: κατά προσέγγιση 57 ½ λεπτά.

Αυτό σημαίνει ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη, εντός μιας ώρας από τη στιγμή της διεξαγωγής της πρώτης επίθεσής τους, βρίσκονταν δεύτερη φορά πάνω από τους στόχους τους.

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία υπολόγισε ότι κατά τη διάρκεια των 170 λεπτών καταστράφηκαν 300 και πλέον από τα περίπου 340 αξιόμαχα αιγυπτιακά πολεμικά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και τα τριάντα βομβαρδιστικά μεγάλης ακτίνας δράσης ΤU-16.

Το βιβλίο περιγράφει και τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ, που στο τέλος του Ιουνίου τριπλασίασε τα εδάφη του, κατακτώντας τη Λωρίδα της Γάζας, τη Χερσόνησο του Σινά, τη Δυτική όχθη του Ιορδάνη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψώματα του Γκολάν.

Το αίμα βέβαια που χύθηκε έκτοτε μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων- από τους δύο λαούς, που είναι παιδιά του Αβραάμ – θέτει το πλέον βασικό ερώτημα: Κατά πόσο αυτός ο στρατιωτικός θρίαμβος οδήγησε στη ειρήνη. Οι καθημερινές ειδήσεις από τη Μέση Ανατολή δίνουν την απάντηση στην στρατιωτική θριαμβολογία..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πόλεμος των 6 ημερών: Η «αρματομαχία» σε βίντεο