Ο «ναύτης γάτος» που δεν ήξερε κολύμπι ! Απίστευτη ιστορία από το ΒΕΛΟΣ!

Η παρουσία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στην εκπομπή “Στην υγειά μας” ξύπνησε πολλές αναμνήσεις σε αξιωματικούς που έζησαν τις ωραίες εποχές του Στόλου.

Ο ναύαρχος Κώστας Γκορτζής, στην προσωπική του ιστοσελίδα που έχει ονομάσει klafsigelo γράφει μια απ΄ αυτές τις ωραίες ιστορίες στην οποία πρωταγωνιστεί ο ηθοποιός Γ.Μαλούχος που έχει παίξει στο “Η Αλίκη στο Ναυτικό”, αλλά κυρίως ένας ναύτης που …δεν ήξερε κολύμπι!

Διαβάστε την ιστορία:

Βλέποντας την εκπομπή “Στην υγειά μας” με την θαυμάσια μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, εντόπισα στους καλεσμένους τον ηθοποιό Γιάννη Μαλούχο που έχει αρκετή …προΐστορία με το Ναυτικό. Εκτός από τη συμμετοχή του στην “Αλίκη στο Ναυτικό”, ήταν και ο πρωταγωνιστής μιας κωμικής σειράς της πάλαι ποτέ ΥΕΝΕΔ με τίτλο νομίζω

“Ο στραβόγιαννος” όπου υποδυόταν έναν αγαθό ναύτη που τραβούσε τα πάνδεινα στη θητεία του. Και τι θυμήθηκα…

1972 φθινόπωρο. Νεαρός Σημαιοφόρος τότε στο ΒΕΛΟΣ, σε μια από τις πρώτες μου βάρδιες ως Αξιωματικός Φυλακής, με ειδοποιούν ότι ήρθε ένα συνεργείο της ΥΕΝΕΔ για να τραβήξουν κάποιες σκηνές για ένα σήριαλ.

Πηγαίνω στην πρύμη και καλωσορίζω το συνεργείο που συνοδευόταν από έναν αξιωματικό των Δημοσίων Σχέσεων του ΓΕΝ. Ανάμεσα σε όλους και ο Γιάννης Μαλούχος, ντυμένος με στολή αγγαρείας (φόρμα-πουκάμισο) ναύτη, σεμνός, ντροπαλός θα έλεγα, ευγενέστατος και …ελαφρώς ανήσυχος.

Ο αξιωματικός που συνόδευε το συνεργείο μου λέει “θα γυρίσουν μια σκηνή με τον Μαλούχο να φασινάρει την πρύμη με τον άγριο Οπλονόμο (άλλος ηθοποιός) να του κάνει συνεχώς παρατηρήσεις και στο τέλος να τον πετάει στη θάλασσα! Σε παρακαλώ, βρες έναν σβέλτο κολυμβητή από το πλήρωμα να είναι ήδη στη θάλασσα και να τον βοηθήσει γιατί ο Μαλούχος δεν ξέρει και καλό κολύμπι και ανησυχεί”.

Ουδέν πρόβλημα, απαντώ. Και ειδοποιώ να έρθει πρύμα ο ναύτης Αρμενιστής …Γάτος. Παρατσούκλι το “γάτος” λόγω των ειδικών ικανοτήτων του. Νησιώτης, από τη Νάξο, ο Γάτος, ήταν το παιδί για όλες τις επικίνδυνες δουλειές. Ακροβάτης κανονικός, δεν κώλωνε σε οποιαδήποτε δουλειά στα άρμενα, η συμπάθεια του Κυβερνήτη (Παππά) και του Υπάρχου (Δημητριάδη), κρεμόταν με σχοινί και από την πλώρη για να βάψει τις άγκυρες εν πλώ…
“Διατάξτε κύριε Σημαιοφόρε” ο Γάτος. “Γάτε, έχουμε εδώ τον κύριο Μαλούχο που δεν είναι καλός ναύτης σαν κι εσένα και θα τον πετάξει ο κακός Οπλονόμος στη θάλασσα. Βάλε μαγιό και βούτα για να μη μας πάει στον πάτο.”

“Μα, ξέρετε, δεν ξέρω μπάνιο” απαντάει ο Γάτος και μένω σύξυλος! “Ρε με δουλεύεις; ΕΣΥ δεν ξέρεις μπάνιο; Και σε κρεμάμε από την πλώρη να βάφεις τις άγκυρες; Και τι στην ευχή Ναξιώτης είσαι με όλο το Αιγαίο δίπλα σου;” “Ξέρετε, εγώ είμαι από την ορεινή Νάξο, προβατοκάτσικα έχουμε, δεν ήμουν παραλία”!

Ευτυχώς βρέθηκε άλλος εθελοντής που …ρυμούλκησε σώο και αβλαβή τον Μαλούχο στη στεριά. Την άλλη μέρα ανέφερα την επίσκεψη του συνεργείου στον Ύπαρχο. “Μας ζήτησαν να βάλουμε κι έναν ναύτη να τον μαζέψει από το νερό” “Ωραία” λέει ο Ύπαρχος “ποιόν έβαλες, τον Γάτο;” “Αυτόν φώναξα κι εγώ αλλά μου είπε ότι δεν ξέρει κολύμπι”. Σύξυλος κι ο Ύπαρχος. “Ο Γάτος;”, “Ο Γάτος, είναι από τα βουνά της Νάξου, έβοσκε ζωντανά”, “κι εμείς τον βάζουμε να κάνει ακροβατικά; Φώναξέ τον ΤΩΡΑ”.

Σε λίγο ο Γάτος στέκεται προσοχή μπροστά στον Ύπαρχο. “Λοιπόν, σε παραδίνω στον κύριο Σημαιοφόρο. Κάθε μέρα θα σε πηγαίνει στη Σαλαμίνα, στο θέρετρο των Υπαξιωματικών, και σε δέκα μέρες θα έχεις γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής στην κολύμβηση, γκέγκε;” ” Πάρ’ τον Σημαιοφόρε”.

Κι έτσι έγινε. Ο Γάτος το’ χε μέσα του και σε δέκα μέρες κολυμπούσε σαν δελφίνι. Χάρις στον Γιάννη Μαλούχο, που ευχαρίστως θα τον έπαιρνα κι αυτόν στα …μαθήματα κολύμβησης.