«Ο φόβος της στολής και η επιχείρηση πυγμής»

Οι μάσκες έπεσαν θα έγραφε κάποιος εάν υπήρχαν μάσκες αλλά μάσκες δεν υπήρχαν. Υπήρχε μόνο η βούληση και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να σταματήσει να μπαίνει στο σπίτι των Ελλήνων η εικόνα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να διαδηλώνουν φορώντας την στολή τους κατά της κυβερνητικής πολιτικής που οδηγεί στην φτωχοποίηση των Ελλήνων και την καταστροφή της χώρας.

Η κυβέρνηση θορυβήθηκε από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εν ενεργεία και αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με την συμπαράσταση και ένστολων από τα Σώματα Ασφαλείας που έγινε τον Σεπτέμβριο και στην οποία δεν συμμετείχαν οι Διοικήσεις των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) υπαναχωρώντας από την αρχική συμφωνία να συμμετέχουν επειδή θα συμμετείχαν τα εν ενεργεία στελέχη ( Έκαναν άλλη συγκέντρωση μία εβδομάδα μετά ).

Θορυβήθηκε από την θετική αποδοχή που είχε η εικόνα των διαμαρτυρομένων ένστολων εν ενεργεία στελεχών των Ε Δ από την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, τα αισθήματα που προκάλεσαν και τις σκέψεις που δημιούργησαν .
Είναι αλήθεια ότι το ξάφνιασμα όλων ήταν μεγάλο.

Η εικόνα των εν ενεργεία ένστολων  στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να διαδηλώνουν μαζί με τα εν αποστρατεία στελέχη  κατά της πολιτικής που εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση πρωτόγνωρη και δυνατή.

Η αίσθηση ότι κάτι καινούργιο και ελπιδοφόρο γεννιέται ήταν διάχυτη. Όλοι περίμεναν να δουν το επόμενο βήμα.
Οι αποσβολωμένοι από το ΣΟΚ των κυβερνητικών μέτρων πολίτες άρχισαν να σκέπτονται και να προβληματίζονται για την στάση τους και τις αντιδράσεις τους.

Τα κόμματα άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι κάτι αλλάζει και να ψάχνουν τρόπους επαφής και επίδρασης των στελεχών των Ε Δ και των Φορέων που τα εκπροσωπούν.

Οι αμφιβολίες και προβληματισμοί που δικαιολογημένα είχαν οι πολίτες όταν έβλεπαν να διαδηλώνουν ένστολα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας ενώ απέναντι τους είχαν τις δυνάμεις καταστολής άρχισαν να υποχωρούν και να δίνουν την θέση τους σε προβληματισμούς για την στάση και τους τρόπους αντίδρασης απέναντι στην λαίλαπα που σαρώνει την χώρα.

Οι συζητήσεις του τύπου : τι γίνεται , -τι θα κάνουμε, -τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά , -είδες τους στρατιωτικούς που άρχισαν να αντιδρούν, -ναι να αντιδρούν δεν είδες βγήκαν στους δρόμους, -γιατί χάνουν τα προνόμια τους και τις προνομιακές αμοιβές ;;, -ποιες αμοιβές και ποια προνόμια ;;; επικοινωνιακά κατασκευάσματα των κυβερνώντων ήταν, -για τους μισθούς τους λοιπόν ;;, -όχι μόνο για τους μισθούς τους, -αλλά για τι άλλο ;;, -για τα θέματα της αμυντικής ικανότητας της χώρας, -όχι μόνο γι αυτά εγώ άκουσα να μιλάνε για την ανεργία, -εγώ είδα πως διαδήλωναν και για το κούρεμα των ασφαλιστικών ταμείων, -και για τα θέματα της υγείας και την κατάντια τον νοσοκομείων που πληρώνουν και συντηρούν με τα λεφτά τους, -ποια λεφτά τους ;;; αφού είναι κρατικά, -και εγώ έτσι νόμιζα αλλά τελικά δεν είναι έτσι,    -και εμείς τι κάνουμε ;;;, -άσε να δούμε τι θα κάνουν θα συνεχίσουν να αγωνίζονται ;;

Στο μυαλό των περισσοτέρων το ερωτηματικό και η αναμονή της επόμενης κίνησης / διαμαρτυρίας / διαδήλωσης  των στελεχών εν ενεργεία και αποστρατεία των Ε Δ.

Οι κυβερνώντες αντιλαμβάνονται τις εξελίξεις και θορυβημένοι μελετούν και σχεδιάζουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Όχι δεν σκέφτονται πως θα δώσουν λύσεις στα τρομακτικά προβλήματα της χώρας, δεν μελετούν και δεν σχεδιάζουν τρόπους για να βγάλουν την χώρα από το αδιέξοδο που την οδήγησαν, αυτούς άλλα τους απασχολούν.

Εντοπίζουν τον εχθρό που δεν είναι οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, δεν είναι η ΓΣΕΕ, δεν είναι η ΑΔΕΔΥ, δεν είναι η ΠΑΣΕΓΕΣ, δεν είναι η ΠΝΟ, δεν είναι καν οι φοιτητικές παρατάξεις αλλά, ποιος να το φανταζόταν πριν από  δύο – τρία χρόνια,  τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων  Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η εικόνα των  ένστολων  διαμαρτυρομένων στελεχών εκτιμούν ότι μπορεί να αποτελέσει την θρυαλλίδα που θα αφυπνίσει τον σε κατάσταση ΣΟΚ ευρισκόμενο Ελληνικό λαό.

Η μελέτη προχωρεί και το σχέδιο επίδειξης πυγμής καταστρώνεται αλλά χρειάζονται χρόνο , πρέπει να κερδηθεί χρόνος, δεν πρέπει να υπάρξει σύντομα άλλη τέτοια εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Η λύση απλή και δοκιμασμένη.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ πρέπει να αρχίσει και αρχίζει άμεσα ( τα προβλήματα της επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας δεν είναι τόσο σημαντικά μπορούν να περιμένουν ) την επιχείρηση εκφοβισμού των εν ενεργεία στελεχών ξεκινώντας με, μη σύννομα και κατά την εκτίμηση μου νομικά ελεγχόμενες, πειθαρχικές διώξεις στελεχών που ηγούνται του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ )

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας προτείνει στις Διοικήσεις των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών ΝΠΔΔ, αυτών των ενώσεων που είχαν αρνηθεί να συμμετέχουν σε κοινή διαμαρτυρία με τα εν ενεργεία στελέχη των Ε Δ, συνάντηση με τον  Πρωθυπουργό και βέβαια χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας το οποίο περιελάμβανε συναντήσεις Υπουργού και αυτών των Διοικήσεων και βέβαια την σιωπηρή αποχή/αναστολή  κινητοποιήσεων.

Το σχέδιο λειτουργεί καλά. Οι κυβερνώντες εξασφαλίζουν ένα χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων (4) μηνών όπου εκτός από  λίγους φορείς ΝΠΙΔ που εκπροσωπούν εν ενεργεία και αποστρατεία στελέχη των Ε Δ (όπως οι ΣΥΣΜΕΔ , ΑΝΕΑΕΔ , ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ , ΚΕΘΑ κ.α ) οι οποίοι εξακολούθησαν να εμφανίζουν δράσεις τόσο διεκδικητικές όσο και διαμαρτυρίας, πέτυχαν μία άτυπη αναστολή των διεκδικητικών δράσεων των Ενώσεων ΝΠΔΔ και των υπολοίπων φορέων ΝΠΙΔ, χρόνος αρκετός για να ηρεμήσουν τα απόνερα της πρώτης εκδήλωσης διαμαρτυρίας, να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις, να θολώσουν οι μνήμες  και να μπουν μπροστά τα σχέδια δράσης και οι νομικές ενέργειες για την αντιμετώπιση και καταστολή του φαινομένου της ένστολης διαμαρτυρίας των στελεχών.

Η περίφημη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τις Διοικήσεις των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών ΝΠΔΔ έγινε μα τα αποτελέσματα ήταν  κατώτερα ακόμα και από αυτά που θα  ανέμενε  και από ο πλέον δύσπιστος. Μία συνάντηση η οποία δεν είχε να προσφέρει στους διοργανωτές της ούτε καν μία επικοινωνιακού τύπου καλή είδηση παρά μόνο την έκφραση συμπάθειας του Πρωθυπουργού για τα δοκιμαζόμενα στελέχη  των Ε Δ (λες και δεν είναι ο έχων την ευθύνη Πρωθυπουργός) και βέβαια να γεμίσει απογοήτευση τα εν ενεργεία και αποστρατεία στελέχη των Ε Δ. 

Η άκαρπη συνάντηση δίνει νέα δυναμική.

Οι ενώσεις αποστράτων ΝΠΔΔ και οι φορείς ΝΠΙΔ που εκπροσωπούν τα στελέχη των Ε Δ αποφασίζουν την έναρξη κοινών δράσεων διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική η οποία πλήττει όλους τους Έλληνες, την Εθνική Άμυνα, την Εθνική οικονομία και εν τέλει την χώρα μας.

Η απόφαση των στελεχών να κατέβουν στον δρόμο διοργανώνοντας εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ανά την χώρα ξεκινώντας από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη είναι γεγονός και δημιούργησε νέα δεδομένα (οι ενώσεις αποστράτων ΝΠΔΔ αρχικά είχαν προτείνει συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους ) .

Ο Α/ΓΕΕΘΑ και αναλαμβάνει πάλι να φέρει εις πέρας την αποστολή φίμωσης των στελεχών και να μην επιτρέψει η εικόνα των εν στολή στελεχών τα οποία διαμαρτύρονται και διαδηλώνουν κατά της καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής  να φτάσει στα σπίτια, στο μυαλό και τις καρδιές των Ελλήνων.

 Γι αυτό το σκοπό εκδίδει διαταγή με την οποία, χρησιμοποιώντας  την εξής περίεργη διατύπωση « Σε συνέχεια του σχετικού, που αφορά στην συμμετοχή στελεχών σε δημόσιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας (σ.σ με το οποίο δεν απαγόρευε την συμμετοχή με στολή σε εκδηλώσεις αλλά έθετε το θέμα του ορθού τρόπου που πρέπει να φέρετε η στολή), καθορίζεται ότι απαγορεύεται αυστηρά από τώρα και στο εξής η συμμετοχή στελεχών με στολή σε μη υπηρεσιακές δημόσιες συγκεντρώσεις (σ.σ δηλαδή εννοεί και γάμους, κηδείες, τελετές και εκδηλώσεις που δεν γίνονται από την υπηρεσία ;;; ) και, γενικά, εκδηλώσεις που αποσκοπούν στη συλλογική ή ομαδική προβολή προβλημάτων (σ.σ αναζητώ την διαφορά του συλλογική και ομαδική), αιτημάτων και απόψεων – θέσεων, κατά τρόπο αντίθετο προς τη στρατιωτική πειθαρχία και δεοντολογία και τις προβλεπόμενες αρμοδιότητες (σ.σ που, πως και από ποιόν εξουσιοδοτείται ο Α/ΓΕΕΘΑ εν στολή συνεντευξιαζόμενος εν μέσω ένστολων στελεχών να καταθέτει απόψεις και θέσεις ;;; Όταν το κάνει παρανομεί και αυτός και τα πέριξ αυτού στελέχη ;;; », δεν επιτρέπει στα στελέχη των Ε Δ να φέρουν στολή σε δημόσιες μη υπηρεσιακές συγκεντρώσεις.

Το σχέδιο πυγμή είναι σε εξέλιξη .

Την ίδια ώρα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου  Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ( ;;;) στέλνει έγγραφο και ζητάει γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με το ερώτημα εάν φέρουν νομίμως στολή οι αστυνομικοί που μετέχουν σε εκδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας. Το ΝΣΚ γνωμοδοτεί (στηριζόμενο άραγε  στα χουντικά Ν.Δ 794/71 και Ν.Δ 53/1974 ;;; )κατά πλειοψηφία ( 12 έναντι 9 ) ότι οι αστυνομικοί που μετέχουν σε εκδηλώσεις και πορείες για την προβολή επαγγελματικών διεκδικήσεων φέρουν την στολή μη νομίμως την οποίαν βεβαίως έκανε ασθμαίνων αποδεκτή ο κ. Δένδιας ο ποίος και προκάλεσε την γνωμοδότηση .

Έτσι τα δύο Υπουργεία δηλαδή αυτό της Εθνικής Άμυνας και το Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ποινικοποιούν την στολή  στην απέλπιδα προσπάθεια να φιμώσουν και να τρομοκρατήσουν τα στελέχη των Ε Δ και Σ Α

Οι κυβερνώντες μάλλον αδυνατούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα και στρουθοκαμηλίζοντας νομίζουν ότι με διοικητικά και νομικά τερτίπια επίδειξης πυγμής και πειθαρχικού ελέγχου (δεν θέλω να πιστέψω ότι ο σχεδιασμός τους φτάνει στο να οδηγηθούν, με νομική ακροβασία, στην έξοδο από την υπηρεσία τα πειθαρχικώς ελεγχόμενα στελέχη ) έλυσαν το θέμα ίσως γιατί ποτέ δεν έζησαν με 300 ή 650 Ευρώ και ποτέ δεν κλήθηκαν να επιλύσουν θέματα καθημερινής επιβίωσης ως νεόπτωχοι.
Θέλω να ελπίζω ότι η επιχειρούμενη κυβερνητική τρομοκρατία θα βρει απέναντι της, σε ένα ενιαίο μέτωπο, όλους μας, όχι με στολή περιπάτου αλλά με στολή μάχης  και δεν θα περάσει.
 
                                                                           Οδυσσέας
                            (Αντικρούοντας την ποινικοποίηση της ένστολης διαμαρτυρίας )