Νon stop εκπαίδευση για τις Ένοπλες Δυνάμεις με «ΠΟΤΑΜΙΑ ΟΔΟ» και «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» – Μήνυμα ετοιμότητας από Έβρο και Αιγαίο

*Toυ Κώστα Σαρικά

Το σενάριο ανακατάληψης βραχονησίδας – ο μικρός «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» – που εκτελέστηκε αιφνιδιαστικά σε διακλαδικό επίπεδο στο Σύμπλεγμα των Φούρνων τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης αποτέλεσε μια μόνο από τις ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες πραγματοποιούνται όχι μόνο στο Αρχιπέλαγος αλλά και στα χερσαία σύνορα της χώρας στον Έβρο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, παρά τα «ήρεμα νερά» που επικρατούν στο Αιγαίο, στέλνουν μήνυμα εγρήγορσης και πλήρους ετοιμότητας, την ώρα που οι γείτονες φροντίζουν τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων και κινήσεων στο εσωτερικό της Τουρκίας να διατηρούν ζωντανό το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Αν και το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στο Αιγαίο, η πρόθεση του ΓΕΕΘΑ είναι να διατηρήσει υψηλά τα αντανακλαστικά αποτροπής και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Ζητούμενο αποτελεί η συνεχείς εγρήγορση των Σχηματισμών που ανήκουν στο Δ’ Σώμα Στρατού, με έμφαση στις Μεραρχίες που έχουν την ευθύνη για την άμυνα του Έβρου αλλά και τις υπόλοιπες δυνάμεις, οι οποίες θα κληθούν να τις υποστηρίξουν. Ήδη σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατεύματος (ΤΑΜΣ) του ΓΕΣ με την επωνυμία «ΠΟΤΑΜΙΑ ΟΔΟΣ 24», η οποία πραγματοποιείται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων Νοτίου Έβρου κοντά στο Φυλάκιο «ΕΓΝΑΤΙΑ».

Πρόκειται για άσκηση υψηλής δυσκολίας και αφορά την διέλευση ποταμού από πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα από τις Ένοπλες Δυνάμεις μεταξύ των οποίων άρματα μάχης Leopard, Tεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ-113, Οχήματα Μάχης Μ-1117 και VBL. Εκτός από Μηχανοκίνητες και Τεθωρακισμένες Μονάδες της 12ης Μεραρχίας θα συμμετέχουν Μονάδες του Μηχανικού αλλά και ελικόπτερα της Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού.

Σύμφωνα με το σενάριο, το Μηχανικό θα στήσει Πεζογέφυρες, Πλωτές Γέφυρες αλλά και Πλωτές Σχεδίες προκειμένου τα πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα να περάσουν το ποτάμι, ενώ θα πραγματοποιηθούν διελεύσεις τεθωρακισμένων με ειδική διαμόρφωση μέσα από το νερό. Το τελικό στάδιο της άσκησης αναμένεται να παρακολουθήσουν παρατηρητές από ΗΠΑ, Ιταλία, Αίγυπτο, Αρμενία, Βουλγαρία και Κύπρο.

«Non stop» εκπαίδευση για ΠΑ και ΠΝ

Την ίδια ώρα συνεχίζεται σε ολόκληρο το Αιγαίο η μεγάλη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 24» με συμμετοχή Μονάδων Επιφανείας και υποβρυχίων. Σε σενάρια της άσκησης ενεπλάκη μάλιστα, όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr, και η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» από τη στιγμή που πέρασε στον χώρο ευθύνης του ΓΕΕΘΑ επιστρέφοντας από την Ερυθρά Θάλασσα όπου συμμετείχε στην Ευρωπαική Επιχείρηση «ΑSPIDES». Πολλά από τα σενάρια έχουν διακλαδικό χαρακτήρα, καθώς συμμετέχουν μαχητικά και άλλα ιπτάμενα μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ υπάρχει και συνεργασία με Μονάδες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου όπως άλλωστε έγινε και τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιοχή των Φούρνων.

Το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει τις non stop εκπαιδευτικές του δραστηριότητες, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί στο Αιγαίο η άσκηση «ΛΑΙΛΑΨ» με συμμετοχή των Κύριων Μονάδων του Στόλου, αλλά και σταθερά με διακλαδικό χαρακτήρα.

Παράλληλα, και η Πολεμική Αεροπορία πέρα από το ηχηρό «παρόν» που δίνει σε όλες τις μεσαίας και μεγάλης κλίμακας ασκήσεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, προχωρά το πρόγραμμα εκπαίδευσης με συνεκπαιδεύσεις όπως έγινε τις προηγούμενες ημέρες νότια της Κρήτης, όταν Rafale της HAF πέταξαν μαζί με Ιταλικά F-35 και Harrier εξασκούμενα σε μια σειρά από αμυντικά και επιθετικά σενάρια μάχης.