Νίκος Ντερτιλής, πριν το πραξικόπημα.ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Οι πιστοί της χούντας ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν μαζικά αύριο τον Νίκο Ντερτιλή,παρά το γεγονός ότι η οικογένειά του θα προτιμούσε μια κηδεία στην οποία θα τηρηθούν τα όρια της αξιοπρέπειας. Και ελπίζει σ΄ αυτό.

Ο Νίκος Ντερτιλής φεύγει όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί: με το αποφυλακιστήριο “καρφωμένο στην κάσα”. Όμως για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους:

Και την επιθυμία του να παραμείνει έγκλειστος «για να μην νομιμοποιήσει το καθεστώς» την έλεγε ανοιχτά σε όσους κατά καιρούς τον επισκέπτονταν απ΄ αυτό το καθεστώς. Μεταξύ αυτών ο Χριστόδουλος αλλά και ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος,όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης. 

Την ιστορία αυτού του «καθεστώτος» ο Ντερτιλής την ζούσε πολλές φορές και μέσα στην φυλακή. Είχε συγκρατούμενο τον Κοσκωτά, αντάλασσε σημειώματα με τον Κουφοντίνα και τώρα τελευταία γνώρισε και τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

 
Όλες οι αποφάσεις μας έχουν κόστος και συνέπειες. Κάποιες είναι πολύ σοβαρές και ίσως τη στιγμή που τις λαμβάνουμε να μην “μετράμε” τι μπορεί να επιφέρουν. Ο Ντερτιλής υπήρξε ένας αξιωματικός που στην αρχή της καριέρας του, είχε εντυπωσιάσει με τη πολεμική του δράση σε Κορέα και Κύπρο. Ξεπερνώντας κάποια όρια ,λένε πολλοί αλλά γι΄ αυτά δεν υπήρξαν ποτέ καταδίκες. Αποφάσισε να ακολουθήσει ένα δρόμο που τον οδήγησε στη φυλακή,καταδικασμένο για την εκτέλεση ενός 20χρονου παιδιού.

Ο γιός του Βασίλης με τη δική του παρουσία στις Ένοπλες Δυνάμεις και στη ζωή έδειξε ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθεί ένας αξιωματικός.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο της οικογένειας του Νίκου Ντερτιλή. Και είναι από την εποχή πριν από το πραξικόπημα ,ακόμη και πριν από τη μύησή του σ΄ αυτό. Κάποιες -αυτές με τη φόρμα- είναι από την Κύπρο, όπου ο Ντερτιλής έδωσε μάχες.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ντερτιλής: Πως ένας αναπτήρας τον έστειλε στη φυλακή,απ΄ όπου πεισματικά αρνήθηκε να βγει

Κηδεία Ντερτιλή. Ποιοι «πιέζουν» για «κλειστή κηδεία» και τι λέει η οικογένεια

ΒΙΝΤΕΟ: Ο Β.Ντερτιλής στη πρώτη γραμμή του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας