*Του Κώστα Σαρικά
Για μια ακόμη φορά το NATO φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά προσεκτικό σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των Ελλήνων και Τούρκων ιπτάμενων στα σενάρια του μεγάλου αεροπορικού event «NATO Τiger Meet 24», το οποίο φέτος πραγματοποιείται στη Γερμανία και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση Schleswig, την έδρα της Tactical Airforce Wing 51 «Immelmann».
Γνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα στις σχέσεις των δύο κρατών και το γεγονός ότι μόλις πριν από ενάμιση χρόνο σταμάτησαν οι εικονικές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο, οι Σύμμαχοι απέφυγαν να τοποθετήσουν τα μαχητικά της ελληνικής και της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας σε αποστολές, οι οποίες θα έφερναν απέναντι τους αεροπόρους από την 335 Πολεμική Μοίρα «ΤΙΓΡΗΣ» και την 192 Filo «KAPLAN», κάτι που είχε γίνει και πέρυσι κατά τη διάρκεια της «NATO Tiger Meet 23», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία.
Η συμμετοχή των Τούρκων
Όπως πάντως αναφέρουν πληροφορίες του Onalert.gr, ήδη ακόμα και από τις πρώτες αναγνωριστικές πτήσεις εξοικείωσης αλλά και την παρουσία στο έδαφος στη οργάνωση των σεναρίων, η διαφορά ποιότητας ανάμεσα στις δύο Μοίρες δείχνει εμφανής, με την ίδια εικόνα να επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια αν και οι γείτονες απουσίαζαν για αρκετά χρόνια έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, στο οποίο η 192 Filo είχε πρωταγωνιστήσει.
Υπενθυμίζεται επίσης, ότι το 2022 η τουρκική Πολεμική Αεροπορία είχε αποκλειστεί από την άσκηση η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και στην 116 Πτέρυγα Μάχης, την «φωλιά» των Ελλήνων «Tigers» της 335 Πολεμικής Μοίρας, εξαιτίας της προκλητικότητα της Τουρκίας πάνω από το Αιγαίο με μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων.
Στη φετινή Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «NATO Tiger Meet 24» δεκατρείς συνολικά Πολεμικές Αεροπορίες δίνουν ηχηρό «παρών» και πιο συγκεκριμένα από την Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Τσεχία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, την Ελβετία και την Αυστρία, οι οποίες έχουν στείλει εναέρια μέσα, προσωπικό, ιπτάμενους και τεχνικούς στην αεροπορική βάση Schleswig.
Τα σενάρια των ασκήσεων
Μαχητικά τύπου F-35, F-16, Rafale, Tornado, F/A-18, Typhoon Eurofighter αλλά και Gripen συμμετέχουν στο μεγάλο αεροπορικό ραντεβού «NATO Τiger Meet 24». Πρόκειται για άσκηση τύπου INVITEX – LIVEX (Invitation to an Exercise – Live Exercise) που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και σε αυτήν συμμετέχουν οι Μοίρες Αεροσκαφών του NATO που ανήκουν στο NATO Tiger Association,, έχοντας ως χαρακτηριστικό κλήσης την κωδική λέξη «ΤΙΓΡΗΣ».
Για 10 μέρες λαμβάνουν μέρος σε μια σειρά από σύνθετα σενάρια τα οποία αφορούν αμυντικές / επιθετικές Επιχειρήσεις, Επιχειρήσεις Αεροπορικής Απομόνωσης, Δυναμικής Στοχοποίησης, Επιχειρήσεις Καταστολής – Καταστροφής της Εχθρικής Αεράμυνας, Στοχοποίησης Ευαίσθητων Στόχων, και Διακλαδικές Επιχειρήσεις με συμμετοχή χερσαίων και θαλάσσιων δυνάμεων.
Πρόκειται για σύνθετα αεροπορικά σενάρια προκεχωρημένης εκπαίδευσης με ποικιλία αεροπορικών συστημάτων, τα οποία δημιουργούν ένα άκρως απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον, το οποίο συμβάλλει στην προαγωγή της διαλειτουργικότητας και της συνέργειας, καθώς και στην επαύξηση της ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας μεταξύ των συμμετεχόντων.
Η άσκηση «NATO Tiger Meet» έχει τις ρίζες της στο 1960 και σε μια πρωτοβουλία της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας. Από την πλευρά της, η Ελλάδα και η Πολεμική μας Αεροπορία συμμετέχει σταθερά εδώ και πολλά χρόνια στην νατοϊκή άσκηση με την 335 Πολεμική Μοίρα «ΤΙΓΡΗΣ», την αρχαιότερη Μοίρα μας, η οποία συγκροτήθηκε τo 1941 και τα τελευταία χρόνια πετά με μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 block 52+ adv, τα οποία σύντομα θα αναβαθμιστούν σε Viper.
Φωτογραφίες ΓΕΑ / Σταμάτης Πίττας