Γνωστή με το ψευδώνυμο “Λευκό ποντίκι” η Νάνσι υπήρξε μία από τις ηγετικές μορφές της Αντίστασης. Ως ηγετική φυσιογνωμία της γαλλικής αντίστασης, βοήθησε εκατοντάδες στρατιώτες να αποδράσουν.
Ζούσε στην Γαλλία οταν ξέσπασε ο πολεμος και ξεφυγε απο τα χέρια της Γκεστάπο δραπετευοντας στην Ισπανία. Κατάφερε να φτάσει στο Λονδίνο όπου την εκπαιδευσε η ομάδα ειδικών επιχειρήσεων πριν επιστρεψει στην Γαλλία για να συνεργαστει με την Γαλλική αντίσταση.
Μετά την απελεθέρωση, οταν επέστρεψε στο σπίτι της στην Γαλλία ανακάλυψε οτι η Γκεστάπο ειχε βασανίσει και σκοτώσει τον σύζυγο της – Γαλλο επιχειτηματία Χένρι Φιοκα. Ο Φιοκα έχασε την ζωή του επειδή αρνήθηκε να προδώσει την γυναικα του.
Η Ουέικ γεννηθηκε στις 30 Αυγούστου το 1912 στην Νέα Ζηλανδία.
Στα 16 χρησιμοποίησε τις 200 λίρες (περιπου 350 ευρω) που κληρονόμησε απο μια θεία για να μεταβεί στο Λονδίνο και να σπουδάσει δημοσιογραφία. Αφου μετακόμισε στο Παρίσι , το 1938 παντρεύτηκε τον Φιοκα, ενα πλούσιο γάλλο βιομήχανο. Οταν η Γαλλία έπεσε η Ουεικ και ο συζυγος της ζουσαν στην Μασσαλία.
Παρά το οτι θα μπορούσε να αποφύγει τις κακουχίες τους πολέμου λόγω κοινωνικής θέσης και καλής οικονομικής καταστασης, επέλεξε να γίνει κούριερ για την αντίσταση. Κάποια στιγμή μάλιστα βρέθηκε και στην πρώτη θέση στη λίστα της Γκεστάπο με τους πιο καταζητούμενους κατασκόπους. Μια μέρα την προειδοποίησαν οτι η Γκεσταπο θα την συνελάμβανε σύντομα, κι ετσι εκείνη την μέρα φίλησε τον σύζυγο της για τελευταία φορά κι έφυγε.
Μετα την εκπαίδευση της στο Λονδίνο, τη νύχτα της 29ης Απριλίου του 1944 η Ουέικ έπεσε με αλεξίπτωτο στην περιοχή Auvergne κοντά στο Verneix όπου συντόνισε μια αντιστασιακή ομάδα 7.000 ατόμων ενάντια στις γερμανικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή.
Η θρυλική κατάσκοπος πέθανε το 2011 σε ηλικία 98 ετών και οι στάχτες της σκορπίστηκαν στο δάσος σύμφωνα με την επιθυμία της. Μετά την τελετή, όπως επιθυμούσε πριν πεθάνει η ίδια η Ουέικ, γνωστή για το πάθος που έτρεφε για το ποτό τζιν με τόνικ, διοργανώθηκε μια μεγάλη γιορτή.
Πηγή: The Guardian
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ