Ν.Χαρδαλιάς: Στην «Ελληνική Ημέρα Καινοτομίας» της «AUSA 2022» – Συνάντηση με εξέχοντα μέλη της ελληνικής ομογένειας

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, παρέστη, χθες, Τρίτη 11 Οκτωβρίου, στην εκδήλωση «Ελληνική Ημέρα Καινοτομίας», η οποία διοργανώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης αμυντικού εξοπλισμού «AUSA 2022», στην Ουάσιγκτον.

Οι δεκαπέντε ελληνικές αμυντικές εταιρίες, μαζί με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» που συμμετέχουν ως εκθέτες στο ελληνικό περίπτερο της έκθεσης «AUSA 2022», παρουσίασαν σειρά νέων καινοτόμων προϊόντων τους, υψηλής τεχνολογίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Όπως ανακοινώθηκε, στην εκδήλωση χαιρετισμό απηυθύναν ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος και η εντεταλμένη σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Enterprise Greece Μπέττυ Αλεξανδροπούλου.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας μεταξύ άλλων τόνισε ότι «συνιστά αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι διαχρονικά, οι τεχνολογικές καινοτομίες διαδραμάτισαν έναν αποφασιστικό ρόλο στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων και, κατ’ επέκταση, στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων».

Η ομιλία ΥΕΘΑ 

Υπογράμμισε ότι «ζούμε σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, όπου μια πληθώρα παραγόντων αλλάζουν με ταχύτητα τη φύση του πολέμου, αυτού του «χαμαιλέοντα» όπως τον αποκάλεσε ο Καρλ φον Κλάουζεβιτς».

«Το γεγονός αυτό», συμπλήρωσε, «ενισχύει ακόμα περισσότερο τη γνωστή σε όλους άμεση σχέση μεταξύ αφενός της προστασίας της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, αφετέρου της καινοτομίας στο πεδίο της αμυντικής τεχνολογίας».

«Προκειμένου να αξιοποιήσουμε πλήρως τις αναδυόμενες τεχνολογίες στον 21ο αιώνα και να καταστούμε επαρκείς ώστε να υλοποιήσουμε καινοτόμες ιδέες, χρειαζόμαστε μια προσέγγιση δύο διαστάσεων» εξήγησε ο Ν. Χαρδαλιάς.

«Η πρώτη διάσταση αφορά στην εναρμόνιση μεταξύ κρατών που μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες. Καμία χώρα, όσο προηγμένη και αν είναι τεχνολογικά, δεν μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της στο πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας χωρίς ουσιαστικές διακρατικές συνεργασίες» ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Η δεύτερη διάσταση», πρόσθεσε, «αφορά στη συνεργασία μεταξύ κράτους και ιδιωτικού τομέα. Επιχειρήσεις όλων των μεγεθών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στο σύγχρονο δυτικό κόσμο και η υψηλή τους τεχνογνωσία στον τομέα της τεχνολογίας αποτελεί την απάντηση στα δύσκολα διλήμματα και τις σύνθετες προκλήσεις που μπορούν να προκύπτουν».

«Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί άλλη μία απόδειξη του υψηλού επιπέδου συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, δύο πιστών συμμάχων που μοιράζονται μια μακροχρόνια και εντυπωσιακή ιστορία κοινής ανάπτυξης στρατιωτικών καινοτομιών, αλλά και μεταξύ του κράτους και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, της οποίας η υποστήριξη βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησής μας από την πρώτη της ημέρα» κατέληξε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Συνάντηση με εξέχοντα μέλη της ελληνικής ομογένειας

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υπαρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης, ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικού του ΓΕΣ υποστράτηγος Αθανάσιος Δημητριάδης, οι διευθυντές της Διεύθυνσης Υποστήριξης (ΓΕΣ/Γ3) ταξίαρχος Θεόδωρος Ζήκος και της Διεύθυνσης Αμυντικής Σχεδίασης και Προγραμματισμού (ΓΕΣ/Δ2) ταξίαρχος Νικόλαος Γκρέτσας, μέλη και επιχειρηματίες της Ελληνικής Ομογένειας.

Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας συμμετείχε σε γεύμα εργασίας με τον εκτελεστικό διευθυντή της American Hellenic Educational Progressive Association Basil Mossaidis, τον εκτελεστικό διευθυντή του «OXI Day Foundation» Mike Manatos, τον ελληνικής καταγωγής συνταγματάρχη ε.α. και σύμβουλο της Defence Intelligence Agency Νικόλαο Βαμβακιά, τον ειδικό σύμβουλο του American Hellenic Institute Ηλία Γερασούλη και εξέχοντα μέλη και επιχειρηματίες της ελληνικής ομογένειας στην Ουάσιγκτον.

Ο Ν. Χαρδαλιάς ενημέρωσε τα μέλη της ελληνικής ομογένειας για την επίμονα αναθεωρητική συμπεριφορά και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου και τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις.

Δεν παρέλειψε, δε, να συγχαρεί και να ευχαριστήσει τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, και στο πρόσωπό τους το σύνολο της ελληνικής ομογένειας στην Ουάσιγκτον, για τις δράσεις τους στην προώθηση των εθνικών συμφερόντων και του ελληνικού πολιτισμού, εξαίροντας τον ρόλο και τη συμβολή της ομογένειας στη διαρκή ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.