Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί την 110 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, πρώτο σταθμό της επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα στη Λάρισα. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της αεροπορικής βάσης, ενώ είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9, να ενημερωθεί για τις δυνατότητες και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους.
Η βάση της Λάρισας είναι ένα από τα σημεία όπου εκδηλώνεται η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς από εκεί επιχειρούν τακτικά αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ έχουν υλοποιηθεί έργα για τη συντήρηση και τη στέγασή τους. Η Αεροπορική Βάση Λάρισας είναι το πρώτο οργανωμένο πολεμικό αεροπορικό συγκρότημα που κατασκευάστηκε και λειτούργησε στην Ελλάδα.
Η ιστορία της αρχίζει με την προσγείωση σε αυτήν του πρώτου ελληνικού αεροσκάφους με την επωνυμία «Δαίδαλος» στις 29 Σεπτεμβρίου 1912. Αποστολή της 110 ΠΜ είναι η συντήρηση των μέσων και συστημάτων για ανάληψη αεροπορικών επιχειρήσεων και αντιμετώπιση καταστάσεων ανάγκης. Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλίας, ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Γιώργος Φασούλας και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, George Tsunis.
Οι «Θεριστές» στην 110 Πτέρυγα Μάχης
Υπενθυμίζεται ότι οι «θεριστές» βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος από τον περασμένο Νοέμβριο. Μάλιστα, το ΓΕΕΘΑ είχε ανακοινώσει ότι το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση Λάρισας 8 UAV τύπου MQ-9 Reaper της USAFE με το προσωπικό υποστήριξής τους, στο πλαίσιο του υφιστάμενου και εν εξελίξει σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ για την προώθηση, υλοποίηση και διαρκή διεύρυνση των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με φίλες και σύμμαχες χώρες, και μετά από στενή και αγαστή συνεργασία των αρμοδίων Κλάδων του με τις Αμερικανικές αρχές.
Η μεταστάθμευση έχει διάρκεια ενός έτους, θα ενισχύσει την διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του NATO και έλαβε χώρα σύμφωνα με τις προβλέψεις υλοποίησης της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA), καθώς και της Εφαρμοστικής Διευθέτησής της που υπεγράφη μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και της US European Command (EUCOM) την 1 Νοεμβρίου 2021.
Όπως είχαμε αναφέρει τον περασμένο Ιούλιο, τα UAV τύπου MQ-9 Reaper έχουν μπει στο στόχαστρο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ είχε παρουσιάσει εξοπλιστικό πρόγραμμα απόκτησης δύο τέτοιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με εκτιμώμενο κόστος τα 370 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής στις 4 Ιουλίου 2022.
Τα χαρακτηριστικά των πανίσχυρων UAV
Το UAV τύπου MQ-9 Reaper έχει αυτονομία πτήσης πάνω από 27 ώρες, μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες έως και 44 χιλιόμετρα την ώρα και μπορεί να επιχειρεί μέχρι και τα 0.000 πόδια. Μπορεί να εξοπλιστεί με μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 1,7 τόνων, ενώ ακόμα διαθέτει σύγχρονα συστήματα ελέγχου πτήσης, avionics, αισθητήρες, ραντάρ και ικανές αμυντικές δυνατότητες απέναντι σε εχθρικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Το MQ-9 Reaper μπορεί να οπλιστεί και έχει άνοιγμα φτερών περίπου 66 πόδια. Μπορεί να μείνει στον αέρα για περισσότερες από 24 ώρες.
Το MQ-9 Reaper μπορεί βέβαια να πραγματοποιήσει και πλήγματα ακριβείας και αεροπορικές επιδρομές. Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε ότι έχει επίσης εμβέλεια 1.150 μίλια, ενώ πρόκειται για ένα πολύ πιο ευέλικτο και ικανό drone, ειδικά με την προσθήκη του πολυφασματικού συστήματος στόχευσης (Multi-Spectral Targeting System). Η γκάμα των αισθητήρων που διαθέτει είναι μεγάλη επιτρέποντας την παρακολούθηση πολλαπλών χερσαίων στόχων και μπορεί να φέρει αφενός 4 πυραύλους τύπου αέρος – εδάφους Hellfire, οι οποίοι μπορούν να εξοπλιστούν με κεφαλές υψηλής εκρηκτικότητας για χρήση κατά θωρακισμένων στόχων και αφετέρου κατευθυνόμενες βόμβες GBU-12 Paveway II και GBU-38 Joint Direct Attack.