Μητσοτάκης: Η αύξηση στα «νυχτερινά» των ενστόλων είναι μια αρχή – Να αποκτήσουμε εγχώρια τεχνογνωσία

Στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε σήμερα Κυριακή (08.09.2024) συνέντευξη Τύπου, στην οποία απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούν την οικονομία της χώρας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις πολιτικές εξελίξεις, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι θα διεκδικήσει τρίτη θητεία ως Πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η χώρα κοιτάει τα διδάγματα του πολέμου στην Ουκρανία και για αυτό τον λόγο ξεκινάει η δουλειά του ΕΛΚΑΚ για την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας για τον εξοπλισμό και την αναβάθμιση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων με ελληνικές τεχνολογίες.

Χαρακτηριστικά είπε ότι: «Δεν είχα αυταπάτες για τη δυσκολία της προσέγγισής μας με την Τουρκία για αυτό και προσπάθησα την αποκατάσταση κανονικών σχέσεων με ρεαλισμό. Δεν έχουμε παραβιάσεις στο Αιγαίο, έχουμε καλύτερη συνεργασία, την visa εξπρές αλλά ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει. Θα πρέπει να μπούμε στον πυρήνα, την υφαλοκρηπίδα…Η Ελλάδα μπορεί πια να καλύπτει μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά κοιτάμε και τα μαθήματα του πολέμου στην Ουκρανία. Προσπαθούμε να αποκτήσουμε εγχώρια τεχνογνωσία».

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το μεταναστευτικό, λέγοντας πως: «Υπάρχει μία ικανοποιητική συνεργασία με την Τουρκία. Η χώρα έχει κατοχυρώσει τη δυνατότητα να προστατεύει τα σύνορά της. Αλλά κανείς δε μπορεί να προβλέψει το μέλλον για αυτό πρέπει να γίνει το Σύμφωνο μετανάστευσης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο».

Αναφορικά με τη διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου διευκρίνισε ότι «το καλώδιο διασύνδεσης είναι ένα έργο σημαντικό για την Κύπρο. Αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα, το έργο θα γίνει και οι όποιο γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν».

Τέλος, μίλησε για την αύξηση στην αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης, την οποία ανακοίνωσε χθες, υπογραμμίζοντας πως «είναι μια συμβολική κίνηση αλλά μετά από πάρα πολύ καιρό γίνεται μια αύξηση στα νυχτερινά. Δεν είναι μια αύξηση που κάποιοι προσδοκούσαν αλλά είναι μια αρχή».

Φωτογραφίες Eurokinissi